Τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για φυγή προς τα εμπρός. Γράφει ο ΜΙΧAΛΗΣ ΧΑΡΙAΤΗΣ
Μια ανάπαυλα από τα διαρκή προβλήματα αλλά και μια περίοδος ενδεχομένως ανασχεδιασμού και αναστοχασμού κάποιων πραγμάτων αναμένεται να είναι η εορταστική περίοδος για την κυβέρνηση έπειτα από ένα «διαβολοδιάστημα» (σύνοδος κορυφής, προϋπολογισμός αλλά και ο… διαχρονικός κορωνοϊός), κατά το οποίο τίποτα δεν έμοιαζε να μπορεί να πάει καλά.
Ειδικά τα μη αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία ήταν εμφανές ότι έφεραν το Μέγαρο Μαξίμου σε δύσκολη θέση. Και αυτό καθώς το υποχρέωσαν να αναζητήσει ένα αφήγημα σχετικά με την αποτυχία της Ευρώπης να καταλήξει σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για πραγματικές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Αφήγημα πάντως το οποίο δεν ήταν ούτε πειστικό ούτε ικανοποιητικό.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι τα έμπειρα στελέχη στο Μαξίμου εκστόμιζαν με άνεση φράσεις όπως η απειλή κυρώσεων είναι πιο σημαντική από τις ίδιες τις κυρώσεις ή ότι το χλιαρό κείμενο συμπερασμάτων αποτελούσε ένα ακόμη βήμα. Όπως και να έχει, πάντως, η άβολη θέση στην οποία περιήλθε η κυβέρνηση λόγω όχι μόνο της συνόδου κορυφής αλλά και των γενικότερων προβλημάτων (πανδημία, οικονομική κρίση) αποτυπώθηκε και στην ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Ο Μητσοτάκης σήκωσε πολύ τους τόνους αναφερόμενος στα εθνικά θέματα. Ωστόσο δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις ούτε για το ζήτημα των κυρώσεων, ενώ προσέφυγε στην απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 προκειμένου να ψέξει τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον, ενώ «η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».
Απαντώντας μάλιστα στα «πυρά» που δέχθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχω πει ίσα με δέκα φορές ότι ‘‘οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός’’. Η θέση μας είναι να αποκαταστήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία και να πέσουν οι τόνοι. Η απειλή των κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε αλλαγή συμπεριφοράς. Είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να αποδώσει ουσιαστικούς καρπούς για την πατρίδα μας».
Στράφηκε μάλιστα κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως «εσείς που κατηγορείτε την κυβέρνηση για υποχώρηση, είστε εκείνος που δεν κουνήσατε ένα πιόνι. Ή μάλλον το κάνατε και γνωρίζουμε τις συνέπειες. Τη συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας», προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η «γαλάζια» κυβέρνηση δεν έχει φέρει ακόμα προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζωτικής σημασίας για την πορεία της συμφωνίας.
Με Πισσαρίδη…
Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική του συνόλου της αντιπολίτευσης σχετικά με τον προϋπολογισμό αλλά και τη συνολική προσέγγιση της κυβέρνησης στην οικονομία, ο Μητσοτάκης επιχείρησε να παρουσιάσει ένα πιο φιλολαϊκό πρόσωπο, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται για το καλό των πολλών. Κατηγόρησε παράλληλα την αντιπολίτευση ότι δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνει το σχέδιο Πισσαρίδη και ότι σε αυτό προβάλλει τις εμμονές της περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής. «Να τη δούμε στη Βουλή κεφάλαιο - κεφάλαιο, πρόταση - πρόταση τι λέει και να δούμε πού διαφωνούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Τσίπρα.
…και Rafale
Από το βήμα της Ολομέλειας μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα μπουν στην Αθήνα οι υπογραφές της συμφωνίας για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, τα οποία θα αποκτηθούν από τη Γαλλία εντός του 2021. «Ποτέ άλλοτε ένα τόσο σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτελεστεί τόσο σύντομα κι αποτελεσματικά» είπε ο Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F-16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος πενταετίας, κάνοντας λόγο για «συγκεκριμένες προβλέψεις στον φετινό προϋπολογισμό, σχεδόν 5,5 δισ. για την Εθνική Άμυνα, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με το 2019».
Επενδύει στα κονδύλια
Το πόσο πειστικά ήταν τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα φανεί, καθώς ο ίδιος έχει πλειστάκις πει ότι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν φρενάρει λόγω πανδημίας, ωστόσο απαντήσεις στα ερωτήματα - προκλήσεις που του έθεσε η αντιπολίτευση δεν φάνηκε να δίνει. Αντιθέτως φάνηκε να επιχειρεί να αστειευτεί απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, ενώ και ο ίδιος κατάλαβε ότι φράση που απηύθυνε στον Νίκο Φίλη ήταν παρεξηγήσιμη και για αυτό έσπευσε να του δώσει εξηγήσεις μετά το πέρας της συζήτησης, όπως έγινε γνωστό.
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση μοιάζει να επενδύει πολλά στα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης και του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, για τα οποία υπήρξε συμφωνία στη σύνοδο κορυφής. Τα χρήματα αυτά ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, η προοπτική τους δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για φυγή προς τα εμπρός σε μια περίοδο που δεν περισσεύουν οι καλές ειδήσεις.
Επιπλέον μια και που τα συσσωρευμένα προβλήματα φθείρουν την αντοχή και τη σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος, δεδομένου ότι (ακόμα) και επώνυμα στελέχη της Ν.Δ. ασκούν κριτική τόσο για βασικές πολιτικές επιλογές όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας όσο και σε δευτερεύοντα μεν, σοβαρά δε ζητήματα που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση και την καθημερινότητα των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου