Οταν πριν από μία εβδομάδα ο Δ.Φ., σύζυγος καρκινοπαθούς, πήγε να παραλάβει τα φάρμακα της γυναίκας του στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ της Νάουσας όπου λειτουργεί γραφείο παραλαβής φαρμάκων υψηλού κόστους, ο υπάλληλος τον ενημέρωσε πως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις αποστολές δεμάτων δεν είχαν ακόμα παραλάβει τα φάρμακα. Μέχρι τότε το σύστημα λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα. Πήγαινε τη συνταγή του φαρμάκου στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ, ο υπάλληλος έστελνε τη συνταγή και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη (συγκεκριμένα στο φαρμακείο Ευόσμου), εκεί εκτελούνταν η συνταγή και κατόπιν τα φάρμακα αποστέλλονταν στο τοπικό υποκατάστημα. Επειτα από μία εβδομάδα, οι ασθενείς ή οι οικείοι τους πήγαιναν και παραλάμβαναν τα φάρμακά τους από το ίδιο γραφείο στο οποίο είχαν καταθέσει τη συνταγή. Ετσι συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας όπου δεν λειτουργεί φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. «Και τώρα;» ρώτησε ο Δ.Φ. τον υπάλληλο. «Τι να σας πω, καταλαβαίνω την κατάσταση, αλλά και εμείς δεν ξέρουμε πότε θα τα παραλάβουμε. Δοκιμάστε να έρθετε ξανά από βδομάδα», του είπε εκείνος. Η επόμενη εβδομάδα ήρθε, αλλά τα φάρμακα ακόμα να φθάσουν, όπως ενημερώθηκε τηλεφωνικά. Ο υπάλληλος προσφέρθηκε να του τηλεφωνήσει όταν έχει νέα. «Εν τω μεταξύ, το φάρμακο που έχουμε στο σπίτι τελειώνει», λέει ο Δ.Φ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φάρμακα δεν έχουν φθάσει καν στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Εύοσμο, καθώς η αποστολή τους συνέπεσε με τον μεγάλο φόρτο των μεταφορικών (είναι αδιευκρίνιστο για ποια μεταφορική πρόκειται).
Στις 4 Δεκεμβρίου 2020, πάντως, το neakriti.gr είχε δημοσιεύσει επώνυμη μαρτυρία γυναίκας που κατήγγειλε ότι τα φάρμακα των καρκινοπαθών του Ηρακλείου είχαν καθυστερήσει μία εβδομάδα να φθάσουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της αυξημένης κίνησης λόγω Black Friday.
Σημαντικός αριθμός ογκολογικών ασθενών αλλά και ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Ο ασθενής κάνει εγγραφή στην ειδική πλατφόρμα χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους, ο ΕΟΠΥΥ παραγγέλνει τα φάρμακα και τα στέλνει με μεταφορική εταιρεία στο εκάστοτε φαρμακείο, που απλώς λειτουργεί ως μεσάζοντας.
Και σε αυτή τη διαδικασία παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις λόγω lockdown, λέει στην «Κ» ο Γ. Κιοσσές, γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Εμείς είμαστε της άποψης ότι ευπαθή φάρμακα δεν πρέπει να διακινούνται ανάμεσα σε κονσόλες παιχνιδιών, κινητά και ρούχα, αλλά να υπάρχουν άλλα κανάλια διανομής». Οπως λέει και ο Δ.Φ., «αν για κάποιους είναι ενοχλητικές οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή δεμάτων από τις μεταφορικές εταιρείες, για κάποιους άτυχους είναι επικίνδυνες».
Στο μεταξύ, στις 10/12 ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε έγγραφο προς τους φαρμακοποιούς ενημερώνοντάς τους ότι για το χρονικό διάστημα των εορτών δεν θα είναι δυνατή η διεκπεραίωση αιτημάτων μέσω της πλατφόρμας χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι κλειστές.
Λίνα Γιάνναρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου