Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Οριακή η κατάσταση στο σύστημα Υγείας - Κοινωνία και κυβέρνηση με το βλέμμα στο εμβόλιο


Από το… μαντείο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κρέμονται κυριολεκτικά οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την άρση, προφανώς σταδιακή, του lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να δαμαστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19 στην Ελλάδα.

Στην ουσία η ημερομηνία της 7ης Δεκεμβρίου χάνεται οριστικά και πλέον η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα είναι σε θέση μέχρι το τέλος της εβδομάδας να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το πότε θα αρχίσει η σταδιακή άρση του lockdown ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών της επιτροπής.

Ο Στέλιος Πέτσας λίγο - πολύ προανήγγειλε την παράταση της καραντίνας μιλώντας στο Mega, ενώ αρκετοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι πλέον μιλούν ανοιχτά για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας είτε στις 14 Δεκεμβρίου είτε ακόμα και στις 21 Δεκεμβρίου. 

«Βλέπουμε μία πορεία του ιού που βρίσκεται σταθερή ή πτωτική, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο. Και εφόσον θέλουμε περισσότερο χρόνο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η του Δεκέμβρη και θα πάμε λίγο αργότερα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πόσο αργότερα και με ποιόν ρυθμό θα έχουν αυτές οι σταδιακές φάσεις, πάλι χωρίς να λέμε πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση. Αν θα απευθύνει ο πρωθυπουργός μήνυμα ή θα υπάρξει ανακοίνωση της κυβέρνησης, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε ο Πέτσας, τονίζοντας αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Πως, δηλαδή, «τα δεδομένα θα μας δείξουν τον δρόμο, όχι οι ημερομηνίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επιχείρησε να τονώσει το ηθικό των μελών της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα». 

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν και περιέγραψε με έμμεσο τρόπο ο Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο σχεδιασμός για άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου δεν είναι πλέον εφικτός. 

Και αυτό επειδή, σε κάθε περίπτωση, ούτε τα κρούσματα μειώνονται με ικανοποιητικό ρυθμό ούτε η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μοιάζει να υποχωρεί, ενώ η σκληρή πραγματικότητα των περίπου 100 νεκρών από Covid-19 την ημέρα δεν αφήνει περιθώριο για χαλάρωση.

Τα εμβόλια έρχονται

Στην ουσία η κυβέρνηση μοιάζει να αναμένει πάρα πολλά από την άφιξη των εμβολίων κατά της Covid-19 προκειμένου να ανασάνει και να προχωρήσει στο κυβερνητικό έργο, απαλλαγμένη από τον βραχνά της πανδημίας.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο και στον εμβολιασμό ο Μητσοτάκης μίλησε για τον στόχο που έχει η κυβέρνηση και δεν αποτελεί άλλον από το όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουν υγιείς στο εμβόλιο. «Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ώς τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μητσοτάκης εξήγησε πως το αρμόδιο υπουργείο έχει ήδη εκπονήσει έναν πολύ αναλυτικό σχεδιασμό για τη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού. «Θα υπάρξει μια πολύ εμπεριστατωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το εμβόλιο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, θα είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός, γι' αυτό όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη στην κοινή γνώμη, για το πόσο απαραίτητο είναι να εμβολιαστούμε όλοι, πάντα υπακούοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές που θα μας υποδείξει η επιτροπή εμβολιασμού. 

Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους» πρόσθεσε ο Μητσοτάκης για μια ευαίσθητη πτυχή της προστασίας από τον κορωνοϊό και η οποία θα μας απασχολήσει πολύ έντονα το προσεχές διάστημα.

Μιλώντας για αυτό το ζήτημα (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και γι’ αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση στους υγειονομικούς και στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σιγά - σιγά θα επεκτείνουμε τον εμβολιασμό στον υπόλοιπο πληθυσμό».

Σύμφωνα με τον Πέτσα «ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι να μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 άνθρωποι κάθε μήνα, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί. Έτσι ώστε, με τα 25.000.000 εμβόλια που θα έχουμε προμηθευτεί μέχρι τέλος Ιουνίου, να μπορούν – εάν το επιθυμούν – να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες. Ένα από τα κέντρα αυτά επισκέφθηκε και ο πρωθυπουργός το Σάββατο στον Εύοσμο, στη Θεσσαλονίκη. Άρα, υπάρχει ο σχεδιασμός και θα ξεκινήσουμε ή στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές Γενάρη».

Εξ οικείων τα βέλη…

Την ίδια στιγμή πάντως το επιτελείο του Μαξίμου επιχειρεί, μέσα από κινήσεις όπως το διπλό Υπουργικό Συμβούλιο, λόγω φόρτου εργασίας, να δείξει ότι συνεχίζει να παράγει πολιτικό έργο μέσω νομοσχεδίων που παρουσιάζονται και προωθούνται προς ψήφιση. Ωστόσο, η πραγματικότητα λέει ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός εξαρτάται απόλυτα από την πορεία της πανδημίας και το κόστος που αυτή θα έχει για την οικονομία και την κοινωνία.

Εκτός από την πραγματική πίεση που η καραντίνα δημιουργεί στην οικονομία και την κοινωνία, η κυβέρνηση όσο περισσότερο διαρκεί η περίοδος του lockdown τόσο πιο εκτεθειμένη εμφανίζεται στην κριτική της αντιπολίτευσης. Τόσο όσον αφορά τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας όσο και για τη διαχείριση της κρίσης ενώ αυτή εξελισσόταν.

Μάλιστα, το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν και δημόσιες αντιδράσεις σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος καθιστά πολύ δύσκολη την επικοινωνιακή αντιμετώπιση του ζητήματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον να μιλάει ανοιχτά για blame game.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ήταν τα όσα υποστήριξε ο «γαλάζιος» βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος για τον κυβερνητικό σχεδιασμό μετά την πρώτη φάση της πανδημίας. «Είναι προφανές ότι κακώς ανοίξαμε. Είναι προφανές. Έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα. Η εμπειρία δείχνει ότι έπρεπε να μην ανοίξουμε στον βαθμό που ανοίξαμε, ή εφόσον ανοίξαμε το καλοκαίρι αναγκαστικά λόγω του τουρισμού, να κλείσουμε πολύ νωρίτερα. Τι το συζητάμε; Αυτό είναι αυτονόητο» είπε ο Βαρτζόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό North.

Το έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. υποστήριξε επίσης πως «το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει κάποια στιγμή, αλλά προσωπική μου άποψη είναι πως η εστίαση και η διασκέδαση δεν πρέπει να ανοίξουν ούτε μετά τις γιορτές, τουλάχιστον στη βόρεια Ελλάδα». Μάλιστα ο πρώην υφυπουργός Υγείας χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυτό «εξαιρετικά επικίνδυνο. Κι αν χρειαστεί εκ νέου να κλείσουμε μετά λόγω αύξησης κρουσμάτων, αυτό θα σημαίνει ότι κακώς ανοίξαμε».

Με έμμεσο μάλιστα τρόπο ο «γαλάζιος» βουλευτής άσκησε δριμεία κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού λέγοντας πως «πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας ώστε να νοσηλεύει covid περιστατικά σε κλίνες ιδιωτικών κλινικών, για να αρχίσει να επανέρχεται στα δημόσια νοσοκομεία σε λειτουργία ο βασικός κορμός των κλινικών που εξυπηρετούν επείγοντα περιστατικά και χρόνιες παθήσεις. Η χρήση κλινικών του ιδιωτικού τομέως για covid περιστατικά, κατά την άποψή μου, έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό».

Διαψεύσεις

Ταυτόχρονα, πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί και σειρά άλλων επικοινωνιακών αστοχιών σχετικά με την πανδημία. Αστοχίες οι οποίες δίνουν την αίσθηση ότι η ίδια η κυβέρνηση δεν φροντίζει να τηρεί τα όσα λέει, ενώ ο «πονοκέφαλος» που προκάλεσαν κυριακάτικα δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα κρούσματα, δημοσιεύματα τα οποία έφεραν και εισαγγελική παρέμβαση, παραμένει ισχυρός. Και αυτό καθώς δίνει «όπλα» στην αντιπολίτευση για ακόμα σκληρότερη κριτική συνολικά στην κυβερνητική στρατηγική διαχείρισης της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων χρόνων.

Στην κατηγορηματική διάψευση των ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας για «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, προχώρησε η κυβέρνηση. 

«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο Covid-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπισή της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες». 

Και πρόσθεσε πως «με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό (Covid-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας».

http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom