Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Σκάνδαλο «Cyprus Papers» και… «τους πήρε ο διάολος» (βίντεο)


Η ύπαρξη μιας βιομηχανίας έκδοσης κυπριακών διαβατηρίων σε μη Κύπριους μέσα από το «Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα», την επένδυση δηλαδή μεγάλων ποσών κυρίως σε ακίνητα στη Μεγαλόνησο, δεν αποτελεί είδηση για τους περισσότερους Κύπριους.

Η ιστορία αυτή τρέχει τουλάχιστον από το 2007. Η εικόνα όμως του προέδρου της Βουλής της Κύπρου να συμμετέχει σε ύποπτες συνομιλίες με ανθρώπους που εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι ενός καταδικασμένου για χρηματισμό και ξέπλυμα χρήματος Κινέζου εκατομμυριούχου, συνταράσει την κυπριακή πολιτική ζωή, όπως μεταφέρουν Κύπριοι παρατηρητές.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης παραιτήθηκε από τη θέση του τονίζοντας ωστόσο ότι «διατηρώ ακέραιη την πεποίθηση ότι με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο». Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώντας το διάρκειας μίας ώρας ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με τίτλο «Cyprus Papers», ένα μόνο από τη σχετική σειρά, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το νομικό πλαίσιο στην Κύπρο παρείχε στους ενδιαφερόμενους τα κατάλληλα κενά, προκειμένου η επιθυμία τους για ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο να γίνεται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, πραγματικότητα.

Είναι μια ιστορία για την οποία δύσκολα κάποιος Κύπριος αξιωματούχος μπορεί να νιώθει περήφανος, ακόμα κι αν δεν είχε ποτέ καμία ανάμειξη σε αυτή. Δεν είναι τυχαία η αντίδραση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη όταν προσεγγίστηκε από δημοσιογράφους μετά το τέλος μιας παρουσίασης βιβλίου: «Μην μου αναφέρετε κάτι για τον Al Jazeera, να μην σας πάρει ο δαίμονας» είπε νευριασμένος ο κ. Αναστασιάδης.

Οι αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera σχετικά με τη βιομηχανία κυπριακών διαβατηρίων έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου, παρόλο που η περισσότερη σκόνη, εύλογα, σηκώθηκε πριν τρεις ημέρες, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το ντοκιμαντέρ που δείχνει τον κ. Συλλούρη. 

Η κυπριακή κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή έχει κατηγορήσει το διεθνές δίκτυο ότι «επιτίθεται στη χώρα μας μέσω διαστρέβλωσης, παραπλάνησης και εντυπωσιασμού».

Ο κ. Νουρής έχει υποστηρίξει ότι «όλα τα υπό αναφορά πρόσωπα την χρονική στιγμή υποβολής των αιτήσεων τους πληρούσαν τα κριτήρια του κυπριακού προγράμματος» και ότι «κανένα στοιχείο δεν είχε εντοπιστεί εναντίον τους από τους ελέγχους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και της Interpol». Σε κάθε περίπτωση, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ανακοίνωσε την απόφαση για κατάργηση του παρόντος Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Κι αν ο κ. Νουρής να επιμένει πως δεν είχε διαπιστωθεί τίποτα παράνομο όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera προκύπτει ότι εφόσον πειστεί μια τράπεζα να δεχτεί τα χρήματα που είναι διατεθειμένος να επενδύσει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος, στη συνέχεια οι έλεγχοι από το κράτος είναι απλές διατυπώσεις.

Η δημοσιογραφική έρευνα στηρίχτηκε στη δημιουργία ενός φανταστικού Κινέζου εκατομμυριούχου που κατάφερε να φύγει από την Κίνα και αναζητά ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο, έχει όμως έχει καταδικαστεί ερήμην στη χώρα του για χρηματισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι δημοσιογράφοι φτάνουν στην Κύπρο και παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι του Κινέζου εκατομμυριούχου, καταγράφοντας τα πάντα με μυστικές κάμερες. Λέγοντας την ιστορία τους δε δυσκολεύονται να συναντήσουν μία σειρά ανθρώπων που εμφανίζονται έτοιμοι να βοηθήσουν προκειμένου ο ενδιαφερόμενος Κινέζος να πάρει αυτό που θέλει. Η σειρά αυτή των ανθρώπων, ξεκινά από ένα ζευγάρι μεσίτες, περνάει από έναν δικηγόρο, έναν βουλευτή και ισχυρό επιχειρηματία για να καταλήξει στον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου. Ο δικηγόρος μάλιστα, ονόματι Ανδρέας Πιττάτζης, αναφέρει ότι ο Δημήτρης Συλλούρης στο παρελθόν ήταν υπάλληλος του εν λόγω βουλευτή και ισχυρού επιχειρηματία στο χώρο των κτηματομεσιτικών της Κύπρου, Χριστάκη Τζιοβάνη.

Από το ντοκιμαντέρ γίνεται σαφές ότι είχε στηθεί στην Κύπρο μια ολόκληρη βιομηχανία. Όσοι εμφανίζονται στην έρευνα ως ικανοί να «βοηθήσουν» τον υποτιθέμενο Κινέζο εκατομμυριούχο δε μιλούσαν με συστολή, ούτε λάμβαναν εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας. Φαίνεται να μην έλεγξαν καν αν οι δύο εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι του Κινέζου ήταν όντως τέτοιοι και όχι αστυνομικοί της Interpol ή… δημοσιογράφοι. Η διαδικασία όπως αποτυπώνεται στο βίντεο μοιάζει περισσότερο με ρουτίνα παρά με κάποια παράνομη δραστηριότητα.

«Όπου υπάρχουν προβλήματα, κοστίζει περισσότερο για να καταφέρουμε τέτοια πράγματα. Οπότε εμείς θα βρούμε σε ποιον πρέπει να απευθυνθούμε, ποιός πρέπει να πληρωθεί, τί επενδύσεις πρέπει να γίνουν”. [...] Όπου προκύπτει πρόβλημα, βρίσκουμε λύση με τον Χριστάκη», λέει ο μεσίτης Τονι Κέι πλέκοντας το εγκώμιο του ισχυρού επιχειρηματία και βουλευτή του ΑΚΕΛ.

Ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης εμφανίζεται περήφανος ότι έχει διευθετήσει πάρα πολλές περιπτώσεις σαν κι αυτές του Κινέζου επιχειρηματία. Όταν μάλιστα οι δυο δήθεν εκπρόσωποι τον ρωτούν αν είναι δυνατόν κατά τη διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου να αλλαχτεί και το όνομα του Κινέζου εκατομμυριούχου, εκείνος απαντά γελώντας: “Φυσικά μπορούμε, εδώ είναι Κύπρος!”

Σε άλλη συνάντηση, ο Πιττάτζης λέει στους δύο δήθεν εκπροσώπους του Κινέζου επιχειρηματία ότι κάνοντας μια μεγάλη επένδυση των 100 ή 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό δηλαδή πολλαπλάσιο των 2,5 εκατομμυρίων που ορίζει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, όχι μόνο εξασφαλίζει ότι η υπόθεσή του θα διευθετηθεί πιο γρήγορα από άλλες αλλά πως μπορεί ο κύριος αυτός να «σπάσει» το επιπλέον ποσό σε μέρη και να πουλά το κάθε μέρος για την απόκτηση ενός νέου κυπριακού διαβατηρίου σε μελλοντικούς ενδιαφερόμενους!

Όσο για τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, εμφανίζεται να μιλά με τους δύο «εκπροσώπους» κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και να υπόσχεται «πλήρη υποστήριξη» στην προσπάθεια του Κινέζου επιχειρηματία να λάβει το κυπριακό διαβατήριο. Μάλιστα λέει ότι αν δεν μπορέσει η υπόθεση να προχωρήσει στην Κύπρο, τότε ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει τις επαφές που έχει ως ανώτατος αξιωματούχος με ανθρώπους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μάλτα, η Σλοβενία ή η Λετονία προκειμένου να βρεθεί διαβατήριο σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ, το Al Jazeera έχει συμπεριλάβει τις αντιδράσεις των ανθρώπων που εμφανίζονται σε αυτό, εκτός βεβαίως από αυτή του κ. Συλλούρη που εκδηλώθηκε τα τελευταία 24ωρα. Κοινή συνισταμένη αυτών των αντιδράσεων, ότι οι δύο «εκπρόσωποι» τους είχαν κινήσει υποψίες. Ο δικηγόρος Πιττάτζης μάλιστα δήλωσε ότι είχε αναφέρει την περίπτωσή τους στις κυπριακές Αρχές.Η ιστορία των Cyprus Papers ίσως έχει κι άλλα επεισόδια. Οι Κύπριοι πολίτες μάλλον δεν έχουν χάσει τον ύπνο τους. Όμως ο σεισμός σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο είναι ήδη μεγάλος.

Κωνσταντίνος Λάππας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom