Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Εμβολιαστείτε κατά της γρίπης «για να αντέξει και το ΕΣΥ»


Στη θωράκιση των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενόψει της διπλής επιδημίας νέου κορωνοϊού και γρίπης, στοχεύουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. 

Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή ο αντιγριπικός εμβολιασμός που, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό, αλλά μειώνει έως και εκμηδενίζει την πιθανότητα συνύπαρξης στον οργανισμό δύο ιών που έχουν «στόχο» το ίδιο όργανο, τον πνεύμονα.

‘Οπως αναφέρει στην «Κ» η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ειδικά εφέτος ο εμβολιασμός, έναντι της γρίπης, των ευπαθών ομάδων πληθυσμού είναι πιο επιτακτικός από ποτέ. 

«H COVID-19 έχει βαρύτερες επιπτώσεις σε μεγάλες ηλικίες οι οποίες ανέκαθεν είναι και οι ηλικίες που νοσούν πιο σοβαρά από γρίπη. Εάν συνυπάρξουν οι δύο ιοί με το ίδιο όργανο-στόχο, που είναι ο πνεύμονας, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η έκβαση.

Μπορεί αθροιστικά να έχουν επιβαρυντική δράση. Και λέω “μπορεί” γιατί ακόμα δεν έχουμε μελέτες για να γνωρίζουμε ακριβώς τι ισχύει», επισημαίνει και προσθέτει, «επιπλέον, ένας ασθενής που θα νοσήσει σοβαρά από τη γρίπη ενδεχομένως να χρειαστεί κρεβάτι σε εντατική, τη στιγμή που το σύστημα θα δέχεται πίεση λόγω της COVID-19». 

Παράλληλα, ο εμβολιασμός θα μειώσει το ενδεχόμενο έκθεσης στον SARS-CoV-2 και τη διάρκεια αναζήτησης θεραπείας από ένα άτομο ή κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο λόγω γρίπης, αλλά θα μειώσει και τη νόσηση μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, που είναι και αυτοί που ρίχνονται στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Οι συστάσεις των ειδικών είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός να γίνει μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 15 Δεκεμβρίου και με απόλυτη προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. 

Ειδικά φέτος και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια θα γίνουν πρώτα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, η διαδικασία έχει αυστηροποιηθεί και θα απαιτείται ηλεκτρονική συνταγή γιατρού που θα εκδίδεται βάσει των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

«Για τους υγιείς που έχουν αγωνία, ειδικά φέτος ας περιμένουν ένα με ενάμιση μήνα να γίνουν οι εμβολιασμοί σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, και ανάλογα με τα αποθέματα θα εμβολιαστούν και αυτοί», τονίζει η κ. Θεοδωρίδου.

Οι φετινές συστάσεις για εμβολιασμό έχουν διαφοροποιηθεί ελαφρώς. Ετσι, στα άτομα άνω των 60 ετών, στα άτομα με χρόνιες παθήσεις (αναπνευστικές, καρδιαγγειακές, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, παθήσεις ήπατος, νευρολογικά νοσήματα), στις εγκύους, στους παχύσαρκους, στους υγειονομικούς και τους κλειστούς πληθυσμούς (σχολές, ιδρύματα κ.ά.), έχουν προστεθεί τα άτομα με σύνδρομο Down, οι άστεγοι και τα παιδιά στο περιβάλλον των οποίων βρίσκονται μωρά κάτω των έξι μηνών, ή άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ειδικά για τον εμβολιασμό των παιδιών, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις διεθνώς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις υπηρεσίες των ΗΠΑ να τον συστήνουν στις ηλικίες κάτω των 5 ετών. 

«Εμείς δεν προτείνουμε έναν γενικευμένο εμβολιασμό του πληθυσμού», εξηγεί η κ. Θεοδωρίδου. «Θεωρούμε ότι δεν πρέπει στο ήδη φορτωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τα παιδιά να προστεθούν και δύο δόσεις εμβολίου (σ.σ. την πρώτη φορά που εμβολιάζεται ένα παιδί έναντι της γρίπης κάνει δύο δόσεις). 

Οι χώρες που το προτείνουν λειτουργούν με τη λογική να μειωθεί το φορτίο του ιού στην κοινότητα για να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Εμείς, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, π.χ. η Γαλλία, επιλέγουμε την άμεση ανοσοποίηση των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού». 

Και συνεχίζει, «θα πρέπει και οι γονείς να ξέρουν από τι προστατεύει το εμβόλιο το παιδί τους. Το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει μόνο από τη γρίπη και όχι από όλες τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19».

Φέτος θα διατεθούν στη χώρα μας σταδιακά 4.200.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, οι πρώτες εκ των οποίων έφτασαν στα φαρμακεία από τις αρχές της εβδομάδας, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνο Λουράντο, ήδη έχουν αρχίσει να χορηγούνται. Αλλωστε, στα φαρμακεία υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για τα αντιγριπικά. 

«Οι λίστες είναι ενδεικτικές της εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης, αλλά όχι αντιπροσωπευτικές αφού σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται “κρατήσεις” σε περισσότερα του ενός φαρμακεία. Αλλά και το γεγονός ότι δηλώνουν ότι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και μπαίνουν σε λίστα δεν σημαίνει ότι θα τους το δώσουμε, εάν δεν έχουν συνταγή γιατρού», επισημαίνει ο κ. Λουράντος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι λίγοι αυτοί που λανθασμένα θεωρούν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο θα δυναμώσει τον οργανισμό τους έναντι του κορωνοϊού. «Το εμβόλιο παρέχει ανοσία έναντι συγκεκριμένου ιού. Και να σας δώσω ένα παράδειγμα: τα περυσινά αντιγριπικά εμβόλια δεν έχουν καμία αξία για τη γρίπη φέτος. Kαι τα φετινά εμβόλια, εάν χρησιμοποιηθούν του χρόνου δεν θα προστατεύουν από τη γρίπη, πόσο μάλλον από τον κορωνοϊό».

Πέννυ Μπουλούτζα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom