Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Ερευνα του ΚΕΜΕΑ για ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω του Covid-19"


Επιστημονική έρευνα, για να διαπιστωθεί τι συνέβη την περίοδο της καραντίνας στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή βία, διεξάγει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στόχος είναι να διαπιστωθούν παράλληλα η έκταση και οι μορφές που έχει λάβει το αδίκημα στην Ελλάδα. Η έρευνα απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες από 16 χρόνων και άνω, που διαμένουν στην Ελλάδα και διενεργείται στο Διαδίκτυο με τη συμπλήρωση –ανωνύμως– ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (διαθέσιμο στο kemea.gr. Ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου και θα διαρκέσει δύο μήνες.

Οπως εξηγεί στην «Κ» η εκπρόσωπος, ερευνήτρια του ΚΕΜΕΑ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον τομέα αντεγκληματικής πολιτικής και ριζοσπαστικοποίησης, Αντωνία Ποθουλάκη, υπάρχει λόγος που η έρευνα διεξάγεται εν μέσω θέρους. «Εάν τυχόν υπάρξει νέο κύμα COVID-19 στη χώρα μας, θέλουμε να ξέρουμε τι να κάνουμε. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τα θύματα». Σκοπός είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον αυξήθηκαν τα ποσοστά ενδοοικογενειακής κακοποίησης στην Ελλάδα την περίοδο της καραντίνας. «Τι συνέβη το επίμαχο τρίμηνο; Αυτό διερευνούμε. Γνωρίζουμε πάντως ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 34% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση και πλήττει δυσανάλογα γυναίκες και παιδιά», λέει η κ. Ποθουλάκη.

Στην έρευνα μπορούν να συμμετάσχουν όχι μόνο σύζυγοι, αλλά και σύντροφοι που συγκατοικούν, ακόμη και παιδιά που υφίστανται βία από τους γονείς τους. Η βία που ασκείται μπορεί να είναι λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική, κοινωνική (περιορισμού κοινωνικής ζωής θύματος), οικονομική (στέρηση οικονομικής ελευθερίας) και βέβαια η παραμέληση προς τα παιδιά. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα. Και είναι έγκλημα που αγγίζει+ την καθημερινότητα πολλών πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ένας άνθρωπος που δεν είναι βίαιος δεν θα γίνει βίαιος εξαιτίας μιας δύσκολης κατάστασης.

Ο εγκλεισμός επηρεάζει κυρίως το άτομο που ήδη επιλέγει αυτόν τον τρόπο να σχετίζεται με τους άλλους».

Για τη διεξαγωγή της έρευνας συνεργάζονται ερευνήτριες του βρετανικού πανεπιστημίου Huddersfield και ειδικότερα η καθηγήτρια Μαρία Ιωάννου (εκπρόσωπος του Research Centre Secure Societies Institute, UK) και η δρ Κάλλη Τζάνη-Πεπελάση, καθώς και το εργαστήριο του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, «Αποκαταστατική Δικαιοσύνη και διαμεσολάβηση» διευθύντρια του οποίου είναι η καθηγήτρια Βασιλική Αρτινοπούλου.
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom