Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Οικονομική «βόμβα» στη Θεσσαλονίκη από την ακύρωση της ΔΕΘ - Ζητούν αντισταθμιστικά


Σκεπτικισμό αλλά και αντιδράσεις αρκετών παραγόντων από όλο το πολιτικό φάσμα προκαλούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, με κυρίαρχο ζήτημα την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με επίκεντρο την, πρώτη μεταπολεμικά, ακύρωση της ΔΕΘ, αρκετοί φορείς θέτουν προβληματισμούς για το γεγονός ότι η Διοίκηση της ΔΕΘ είχε ήδη προετοιμάσει ένα πλαίσιο για ασφαλή διεξαγωγή με πολύ περιορισμένη συμμετοχή του κοινού. Όμως, τονίζεται πως, εφόσον η απόφαση ήταν αναπόφευκτη σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για την οικονομία της περιοχής.

H αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Δώρα Αυγέρη σημείωσε ότι οι πάντες πληροφορήθηκαν την ακύρωση από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ενώ επεσήμανε ότι θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα σχέδιο για την αποκατάσταση από τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.

Οι πιο άμεσες για τον εμπορικό και τουριστικό κόσμο της περιοχής υπολογίζονται σε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ. Η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι η λήψη των σκληρών νέων μέτρων είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειάς της στη διαχείριση του κοροναϊού.

Σε συνέχεια της μεγάλης κρίσης από την πανδημία, υπολογίζεται ότι αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, θα καταρρεύσουν και θα οδηγηθούν σε κλείσιμο μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης Νίκο Μανδρίνο.

Σημειώνεται ότι ήδη η Διοίκηση της Έκθεσης - που απολαμβάνει διακομματικής και πολύχρονης στήριξης - έχει υποβάλει στην κυβέρνηση εναλλακτικά σχέδια για την διοργάνωση, πχ, ενός «Βαλκανικού Νταβός», για το ενδεχόμενο ακύρωσης ώστε να αναπληρωθεί ένα μέρος της χαμένης δραστηριότητας.

Φορείς της περιοχής και αρκετοί παράγοντες, ζητούν την εξαγγελία αντισταθμιστικών μέτρων και εναλλακτικών προτάσεων για την ανακούφιση της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν τη λήψη έκτακτων φορολογικών και άλλων μέτρων για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Κριτική για τα μέτρα στα καταστήματα εστίασης - καφε - μπαρ

Κριτική όμως υπάρχει για τα νέα μέτρα που αφορούν στον περιορισμό της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τα μεσάνυχτα. Όπως επισημαίνουν φορείς των τουριστικών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, τα μέτρα δεν έχουν πλήρη αντιστοιχία με τα κρούσματα που ανακοινώνονται σε κάθε περιοχή, επισημαίνοντας ότι εξαιρείται η Αττική ενώ εφαρμόζονται σε μικρές επαρχιακές πόλεις με ελάχιστα ή μηδενικά κρούσματα της πανδημίας τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, σημειώνουν, ότι η διασπορά που καταγράφεται δείχνει πλημμελείς ελέγχους στα σύνορα παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με κοινή τους ανακοίνωση χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ελήφθησαν σπασμωδικά και αποσπασματικά, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση.

Όπως και αρκετοί φορείς, σημειώνουν ότι μετά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις παλινωδίες με τα σύνορα, τα μέτρα αυτά θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις αλλά δεν θα είναι αποτελεσματικά για τον περιορισμό του ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, ο «γαλάζιος» αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης Αθανάσιος Τσώνης τελεί υπό παραίτηση εδώ και ένα μήνα, μετά το «φιάσκο» του κλεισίματος όλων των συνόρων στην περιοχή, που είχε δραματικές συνέπειες.

Τέλος, επιχειρήσεις που τηρούν όλα τα μέτρα προφύλαξης σε περιοχές όπως η Χαλκιδική επισημαίνουν ότι άλλοι ευθύνονται για τη νέα έξαρση και άλλοι είναι αυτοί που θα υποστούν τις αρνητικές επιπτώσεις, σε μια ήδη περιορισμένη, από κάθε άποψη, τουριστική περίοδο.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις κάποιων αμετανόητων, όπως κέντρα διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, κυρίως «μπουζούκια», που ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν τη λειτουργία τους το απόγευμα, ώστε να ολοκληρώνεται το πρόγραμμά τους μέχρι τα μεσάνυχτα!

Πάντως, υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 νυχτερινά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, διακόπτουν από το βράδυ της Τρίτης τη λειτουργία τους, λόγω της νέας δέσμης μέτρων.

Θοδωρής Καραγιαννίδης
https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom