Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα για το πρόγραμμα SURE για τα 15 κράτη – μέλη που θα λάβουν συνολικά 81,4 δις ευρώ. Τα χρήματα θα δοθούν με τη μορφή δανείου. Τόσο μεγάλη είναι η ευρωπαϊκή
«αλληλεγγύη» και το …ενδιαφέρον των κυβερνήσεων για τους εργαζόμενους. Δανείζουν τις κυβερνήσεις – δηλαδή τους λαούς – για να θωρακιστεί το κεφάλαιο μέσα στην κρίση που επισπεύθηκε με την πανδημία.
Η Ελλάδα θα λάβει ως δάνειο 2,7 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των χρημάτων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Σεπτέμβριο. Το πακέτο και για την Ελλάδα αφορά αποκλειστικά την στήριξη των επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος «ΣυνΕργασία» (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ) παρότι οι κυβερνώντες επιχειρούν να το εμφανίσουν σαν …«φιλοεργατική» ρύθμιση.
Οι εργοδότες που θα εντάξουν τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα απαλλάσσονται:
Α) Από τη μισθοδοσία με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
Β) Επίσης καταβάλλουν μικρότερους μισθούς στους εργαζόμενους που μπαίνουν στο πρόγραμμα «ΣυνΕργασία».
Οι εργοδότες λοιπόν θα αποκομίσουν κεφάλαια και οφέλη.
Αντίθετα οι εργαζόμενοι θα βγουν διπλά χαμένοι:
Πρώτον: Το αντεργατικό πρόγραμμα «ΣυνΕργασία» διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την επιβολή του κατώτατου μισθού των 550 ευρώ στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Το πρόγραμμα δίνει «εφόδια» στην εργοδοσία για να προχωρήσει σε μαζικές μειώσεις των μισθών των εργαζομένων, επέκταση της μερικής απασχόλησης και χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί την αιχμή του δόρατος κράτους – αφεντικών στη σκληρή νεοφιλελεύθερη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων για να στηριχθεί αρχικά η ανάκαμψη της οικονομίας και στην πορεία η ενίσχυση της κερδοφορίας.
Δεύτερον: Το δάνειο για την χρηματοδότηση του ΣυνΕργασία, θα εγγραφεί στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Η αποπληρωμή του χρέους όπως έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια θα φορτωθεί στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Είτε μέσω των παλιών μνημονίων είτε μέσω νέων που θα επιβληθούν εξαιτίας τόσο της αύξησης του χρέους όσο και της καπιταλιστικής κρίσης που ξέσπασε εν μέσω πανδημίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου