Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Τι είπαν Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας (βίντεο)


Ανακοινώσεις για την  πορεία του κορονοϊού και τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid 19, έκαναν νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος
καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μαγιορκίνης: Μην μας ξεγελάει η μικρή ανάσχεση του δεύτερου κύματος! - Η επιδημία σιγοβράζει


Ξεκινώντας την ενημέρωση ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι η έξαρση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδειχνε ότι επιδημιολογικά θα οδηγούσε σε πάνω από 400 κρούσματα ανα ημέρα δηλαδή θα είχαμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων όμως αυτό φαίνεται να έχει περιοριστεί. Η επιδημία πάντως είπε εξακολουθεί να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, με απλά λόγια η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει.

Τονισε ότι είναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στο δεύτερο κύμα των κορονοϊού αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Και ζήτησε επαγρύπνηση από όλους μας. Σημείωσε ότι αποδεικνύεται πως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι καλό όσοι επιστρέφουν από διακοπές ειδικά από επιβαρυμένες περιοχές πρέπει να αυτοπεριορίζονται για να προστατεύσουν και τους γύρω τους.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης. Δηλαδή λίγα άτομα μπορούν να τον μεταδώσουν σε πολλούς. Είπε ακόμα ότι προκαλεί ανησυχία η διασπορά σε μικρές ηλικίες.

Είπε ακόμα ότι ο δείκτης R είναι περίπου κάτω από το 1 αλλά αυτό είναι κατά προσέγγιση.

Χαρδαλιάς: Δεν φταίει ο τουρισμός για την έξαρση - Έγιναν πάνω από 360.000 τεστ στα σημεία εισόδου και βρέθηκαν 723 κρούσματα


Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Και σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα β΄κύμα. Περιμέναμε αυξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και γι΄αυτό λάβαμε περιοριστικά μέτρα σε Κυκλάδες, Χαλκιδική και Χανιά.

Σε Πόρο και Αμπελώνα η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ισχύουν άκομα περιορισμοί όπως και στην Αττική στη Θράκη κ.ο.κ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν φταίει ο τουρισμός για την έξαρση των κρουσμάτων. Στα σύνορα έγιναν πάνω από 360000 και βρέθηκαν 723 κρούσματα.

Είμαστε ακόμα σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο. Δεν είμαστε στο β' κύμα της επιδημίας. Δεν επιτρέπεται όμως ευφησυχασμός. Απαιτείται η τήρηση των κανόνων και των ωραρίων. Οι αντιεπιστημονικές θεωρίες μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Ο ιός δεν κουράζεται ούτε ασθενεί. Να μην αφήνουμε ανοιχτές χαραμάδες. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μαραθώνιος. Μόνο ενωμένοι πρέπει να συνεχίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom