Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: «Πυρήνες» διασποράς τα πάρτι και οι γάμοι - Για ποιες περιοχές ανησυχούν οι ειδικοί


Προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Πόρο - Προς το δεύτερο κύμα επιδημίας δείχνει να οδεύει η χώρα.

Σε μια από τις πιο δύσκολες ημέρες της καραντίνας, εκείνη της 21ης Απριλίου οταν είχαν καταγραφεί 156 κρούσματα κορωνοϊού, ο μεγαλύτερος αριθμός της πρώτης περιόδου της επιδημίας, παρέπεμψε τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές ο χθεσινός ημερήσιος απολογισμός του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τα 153 θετικά κρούσματα.

Εκείνη η ημέρα του Απριλίου παραμένει αρνητικό σημείο αναφοράς στην καταγραφή των κρουσμάτων, και παρότι οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα 153 χθεσινά κρούσματα είναι μεν πολλά, αλλά προκύπτουν και από τη δυναμική διαδικασία των συνεχών ελέγχων (testing) που δεν γίνονταν με αυτόν τον ρυθμό πριν από τέσσερις μήνες, δεν κρύβουν και την ανησυχία τους για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας.

Με αυτόν τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, η χώρα οδεύει ταχύτατα προς το δεύτερο κύμα της επιδημίας. Η δε συνεχόμενα αυξητική πορεία των περιστατικών κορωνοϊού έχει δρομολογήσει την επιβολή νέων μέτρων και στοχευμένα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και για όλη την Ελλάδα.

Στα μέτρα γενικής ισχύος περιλαμβάνεται η καθολική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα της πορείας της χώρας και των μέτρων θα συζητηθούν σήμερα το πρωί στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα και κυβερνητικά στελέχη.

Η χθεσινή ημέρα με τα 153 κρούσματα ήλθε σε συνέχεια δυο άλλων δύσκολων επιδημιολογικά ημερών, της προχθεσινής που είχαν καταγραφεί 124 κρούσματα και της περασμένης Τρίτης που είχαν αναφερθεί 121 κρούσματα. Περισσότερα από τα μισά χθεσινά κρούσματα εντοπίζονταν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ η χθεσινή έκθεση έδειξε μια εκτεταμένη γεωγραφική διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, υπάρχουν τουλάχιστον 20 περιφερειακές ενότητες στη χώρα που αναφέρουν κρούσματα. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη πρόκειται για τις εξής: Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρο, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

Μάλιστα, κάποιες εξ αυτών φαίνεται πως έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως για παράδειγμα η Κέρκυρα που μετρά σε επτά μόλις ημέρες πάνω από 23 κρούσματα ενώ και η Χαλκιδική που μετρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου 22 κρούσματα.

Άλλη περιοχή που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι η Αττική με τα 40 χθεσινά μολυσματικά περιστατικά, όπως και η Θεσσαλονίκη με τα 38. Ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει ήδη ο Πόρος καθως στο νησί εντοπίστηκε μεγάλη συρροή κρουσμάτων. Η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσει τη μεγάλη διασπορά.

Οσο αυξάνονται τα κρούσματα, ανεβαίνουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μέχρι και χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 123 ασθενείς, με τους 58 εξ αυτών να έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Στις 31 Ιουλίου οι ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία ήταν 93.

Όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν 8. Χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος (210 θάνατοι συνολικά).

Στο μεταξύ, ακόμη τέσσερα κρούσματα συνδέθηκαν με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος έχει «δώσει» περί τα 45 κρούσματα. Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλούν οι ενδονοσοκομειακές συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού.

Από τα 14 κρούσματα που δηλώθηκαν στη Λάρισα χθες, τουλάχιστον τα έξι αφορούν σε υγειονομικούς των δύο νοσοκομείων της πόλης, μετά από συρροή που ξεκίνησε από γιατρούς που παραθέριζαν στη Χαλκιδική και κόλλησαν. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύονται 12 ασθενείς σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Εκτός από τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, τη βάφτιση στη Χαλκιδική και το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, νέες εστίες επιδημίας είναι χώρος διασκέδασης στη Μύκονο (επιβεβαιώθηκαν οκτώ κρούσματα σε εργαζόμενους), αλλά και ο στρατός. Δύο από τα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες στη Μαγνησία, προέρχονται από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου.

Παναγιώτα Καρλατήρα
https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom