Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Έκθετη η κυβέρνηση για την τραγωδία στην Εύβοια - ΕΜΥ: Είχαμε προειδοποιήσει - Καλλιάνος: Ρωτήστε τον κ. Χαρδαλιά από που προέκυψε η πρόγνωση


Απάντηση στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για τις ευθύνες που απέδωσε σε σχέση με τις πλημμύρες στην Εύβοια, που έφεραν την τραγωδία με οκτώ νεκρούς.

Υπενθυμίζουμε ότι υφυπουργός ισχυρίστηκε: «Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».
Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ σε ανακοίνωση της αναφέρει:
«Σε σχέση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες η ΕΜΥ επισημαίνει τα εξής:
α. Την Τρίτη 4/8/2020 με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού προειδοποιούσε για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας από την Τετάρτη 5/8 έως και την Κυριακή 9/8.
Την Πέμπτη 6/8/2020 το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιήθηκε με περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες.
Για την περιοχή της Εύβοιας όπου τα ισχυρά φαινόμενα είχαν τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, ανέφερε συγκεκριμένα:
“Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από θυελλώδεις ανέμους, θα επηρεάσουν: Το ΣΑΒΒΑΤΟ (08-08-2020) την Θεσσαλία, τη Στερεά και την Εύβοια. Την ΚΥΡΙΑΚΗ (9-08-2020) τη Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες μέχρι και τις πρωινές ώρες“.
β. Στα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού η ΕΜΥ ποτέ δεν αναφέρει ύψη υετού αναλυτικά ανά περιοχή διότι αυτό δεν είναι εφικτό, όπως είναι γνωστό σε όλη την μετεωρολογική επιστημονική κοινότητα».
Στο μεταξύ, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτηση του στο facebook αναφέρει: 
«Επειδή με ρωτάτε πολλοί, οφείλω να απαντήσω. Ουδέποτε ερωτήθηκα για να δώσω πρόγνωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ΕύβοιαΠροσωπικά έβλεπα ισχυρή κακοκαιρία στην περιοχή (χάρτες αστάθειας) και έστειλα εκ των υστέρων τα αποδεικτικά στοιχεία στον Πρωθυπουργό. Δεν ξέρω ποιος έδωσε την πρόγνωση για 63mm στον κ.Χαρδαλιά!
ΥΓ : Κανένας σοβαρός Μετεωρολόγος δεν θα έδινε πρόγνωση για τόσο συγκεκριμένα χιλιοστά στην Εύβοια κατά τη διάρκεια του επόμενου 24ωρου. Και μάλιστα 63, ούτε 60, ούτε 65! Κανένα προγνωστικό μοντέλο δεν έχει τη δυνατότητα να σου πει ακριβώς πόσα χιλιοστά θα βρέξει σε μια κακοκαιρία που έρχεται, και αν σου πει δεν το λαμβάνεις υπόψιν σου γιατί ποτέ δεν πρόκειται να πέσει μέσα 100%. Το μόνο που ξέρουν οι Μετεωρολόγοι είναι αν τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην ευρύτερη περιοχή και αν ο όγκος του νερού μεγάλος.
Οπότε μη ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τον κ. Χαρδαλιά από που προέκυψε αυτή η πρόγνωση των 63mm για την Εύβοια (τελικά τα βροχόμετρα έγραψαν 350mm!!!). Ποιος ήταν δηλαδή ο αρμόδιος Μετεωρολόγος που έδωσε αυτή τη λανθασμένη εκτίμηση στον Υπουργό;;;
https://www.imerodromos.gr/

Σημείωση Ζείδωρον: Η παραπάνω ανάρτηση του βουλευτή - μετεωρολόγου κ. Καλλιάνου κατέβηκε,προφανέστατα μετά από υποδείξεις άνωθεν,πλην όμως κάποιοι δεν τη διάβασαν απλά αλλά και την φωτογράφησαν για να υπάρχει!!!

Δείτε τη:

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο κύριος βουλευτής φαίνεται το ξανασκέφτηκε,αναθεώρησε  και ανέβασε το παρακάτω κείμενο αφού "ορισμένοι... "καλοθελητές" έσπευσαν να διαστρεβλώσουν τα γραφόμενά του"!!!!



Καλού κακού το φωτογραφίσαμε γιατί πέφτει πολύ "κράξιμο" στα σχόλια και καθόλου απίθανο να κατεβάσει κι αυτή την ανάρτηση ο κύριος βουλευτής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom