Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

«Αγαπητέ κορωνοϊέ, αν σε δω μπροστά μου θα σε λιώσω με τα τακούνια μου»


Είχε να ακουστεί από την περυσινή χρονιά η κυρία Τεπενδρή, όταν έστελνε οργισμένες επιστολές για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η
περίφημη χάρτινη ηρωίδα του Κωνσταντίνου Κακανιά, που κάθε τόσο κάνει την εμφάνισή της στα σχέδιά του, πρωταγωνιστεί ξανά, στη νέα του έκθεση στο Λος Αντζελες, στην γκαλερί Gavlak αυτή τη φορά, για να σχολιάσει την περίοδο της καραντίνας. 

Στα «Hμερολόγια Kαραντίνας» –αυτός είναι ο τίτλος– υιοθετεί νέες συνήθειες, αλλά θυμάται και με μεγάλη νοσταλγία την τρυφηλή ζωή που έχει κάνει μέχρι τώρα: ταξίδια, πολυτέλειες, μπρικ, σαμπάνιες, Dior. Με τη χαρακτηριστική τεράστια μύτη και το απαράμιλλο στυλ της κυκλοφορεί άνετη ακόμα και στο μετρό.

Πολλές φορές έχουν ρωτήσει τον εικονογράφο ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής του όταν σχεδίαζε το alter ego του. «Δεν ήταν ακριβώς η μητέρα μου – είναι μάλλον βασισμένη σε δυο-τρεις κυρίες. Η μανία με την τέχνη, το όνομά της, διάφορες λεπτομέρειες, είναι από διαφορετικούς ανθρώπους και τις ιστορίες τους. Είναι 2% η μαμά μου, 3% η Μαρία Κάλλας, 10% η κυρία που πουλάει σουβλάκια στον δρόμο, 5% εσείς» είχε πει παλαιότερα. Οσες φορές και αν έχει προσπαθήσει ο Κακανιάς να την εγκαταλείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι μέσα του τον γαργαλάει και εκείνη επιστρέφει θριαμβευτικά.

Στη φάση της συνεχιζόμενης καραντίνας –η Αμερική ταλαιπωρείται περισσότερο από εμάς με την πανδημία, με αυστηρότερα μέτρα– η κυρία Τεπενδρή μας παροτρύνει να ταξιδέψουμε με το μυαλό σε διάφορες πόλεις.

Τη συναντάμε να κάνει νοερά ταξίδια από την Αίγυπτο μέχρι τη Βενετία. Φυσικά, δεν θέλει να απολέσει τις συνήθειές της και έτσι γράφει μία ακόμα θυμωμένη ανοικτή επιστολή, αυτή τη φορά προς τον κορωνοϊό. 

Στην αρχή εκτοξεύει πολλές απειλές στο «σιχαμερό αυτό μικρόβιο» και βέβαια, απειλεί ότι θα ισοπεδώσει τον ιό με τα τακούνια στιλέτο που φοράει.

«Εξαιτίας σου έχω στερηθεί τις θεατρικές παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ, τα κοντσέρτα στο Σάλτσμπουργκ και το κόκκινο χαλί των Καννών. Το χειρότερο είναι ότι είδα για πρώτη φορά το φυσικό χρώμα των μαλλιών μου, μετά 30 ολόκληρα χρόνια. Ξέρεις πόσο τραυματική ήταν αυτή η εμπειρία; Μην τύχει να με πλησιάσεις, διότι δεν ξέρεις με ποιον πας να τα βάλεις», γράφει η κυρία Τεπενδρή.

Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Λος Αντζελες, επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα, ενώ συνεργάζεται με την γκαλερί Καλφαγιάν και την Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή. Ελπίζουμε ότι η διάσημη κυρία θα κάνει την τιμή να φέρει τα ημερολόγιά της και στην πατρίδα της!

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom