Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Καβάλα - 24 κρούσματα σε εργοστάσιο


Συναγερμός έχει σημάνει στην Καβάλα, όπου εντοπίστηκαν 24 θετικά κρούσματα κορωνοϊου σε εργασιακό χώρο, σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος συγκεκριμένα. Συνολικά ελήφθησαν 120 δείγματα από εργαζόμενους και ο έλεγχος τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο σημείο μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνουν έλεγχοι στην περιοχή και τα γύρω χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης σε συγγενείς και κοντινά πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα κρούσματα.

Το εργοστάσιο έχει σφραγιστεί ήδη από την Παρασκευή όταν εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα και έγιναν τα τεστ σε 120 εργαζομένους. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα 24 κρούσματα αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, στην Καβάλα εντοπίζονταν καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού, με αποτέλεσμα την επαγρύπνηση των αρμόδιων Αρχών.

Ανησυχία στην Καβάλα από την αύξηση των κρουσμάτων

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να τηρούν αυστηρά όλα τα μέτρα υγεινής και προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό τοπικό lock down σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, απηύθυνε ο νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Tύπου που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη.

Τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού, σε περιοχές, τόσο του δήμου Καβάλας όσο και του δήμου Παγγαίου, έχουν σημάνει συναγερμό στις διοικητικές και υγειονομικές αρχές, που πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν ακόμα αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί κάποιο τοπικό lock down. Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται τις τελευταίες ώρες στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, προκειμένου αυτά να απομονωθούν και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «κρούσματα υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους δήμου της Π.Ε. Καβάλας και στη Θάσο και στον δήμο Νέστου. Ήδη έχουμε κάνει ιχνηλατήσεις σε κάποιες περιπτώσεις, όπου κρίναμε απαραίτητο.

Βέβαια, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αριθμός των τεστ που μπορούν να γίνουν δεν είναι απεριόριστος, όχι μόνο για την Καβάλα, αλλά πανελληνίως. Και από τη στιγμή που βλέπουμε ότι υπάρχει γενικά αύξηση του κορωνοϊού στη χώρα, προφανώς θα αυξηθεί και ο αριθμός των τεστ, αν υπάρχει ένα όριο σε αυτά».

«Εμείς», συνέχισε ο νομίατρος, «προσπαθούμε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να βρούμε τους θετικούς και να απομονώσουμε τις επαφές τους, ώστε να μην έχουμε περαιτέρω μετάδοση της νόσου. Από ένα σημείο και μετά, όταν αρχίζεις και έχεις αρκετά κρούσματα, δεν ψάχνεις από πού κόλλησε ο άλλος.

Γι’ αυτό τόνισα, ότι πλέον είναι πιθανό να κολλήσει ο καθένας από οπουδήποτε, γιατί άρχισε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα. Πρέπει να υπάρχει πολλή προσοχή και θα πρέπει να ανακοπεί η περαιτέρω μετάδοση από τις στενές επαφές των θετικών κρουσμάτων».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως «αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε, όπως έχει πει και ο αρμόδιος υφυπουργός, ότι είναι το απευκταίο μέτρο, είναι το τελευταίο μέτρο που θα θέλαμε να ληφθεί.

Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, αλλά πρέπει εμείς από μόνοι μας να κάνουμε ένα lockdown στον κορωνοϊό, ατομικά ο καθένας, για να μην πάμε σε τέτοια γενικευμένα μέτρα τα οποία θα είναι καταστροφικά. Με τα απλά μέτρα μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στον ιό, ώστε να μη μας προσβάλει, κάνοντας εμείς το lockdown αυτόματα».

Αυστηρότερα μέτρα συστήνει ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν έκρυψε την ανησυχία της για τη διασπορά που πλέον παρατηρείται στην κοινότητα, υπογράμμισε ωστόσο ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού».

Η κ. Αντωνίου τόνισε πως υπάρχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με τον νομίατρο, όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς και διοικητικούς φορείς, προκειμένου να καταβληθεί από κοινού κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες.

Η πρόεδρος του ΙΣΚ Καβάλας επισημαίνει ακόμα, ότι το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει προκειμένου να προτείνει την εφαρμογή ακόμα αυστηρότερων μέτρων, με μοναδικό γνώμονα το γενικό καλό και την αποφυγή ενός τοπικού lock down, που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όλους αυτές τις καλοκαιρινές μέρες.
https://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom