Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Δυναμικά και μαχητικά απαίτησαν «σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» (φωτο & βίντεο)


Το δικό τους μαζικό μαχητικό «παρών» έδωσαν σήμερα οι μαθητές που βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας.Μαθητές από διάφορες περιοχές της Αττικής, από Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Μουσικά και Καλλιτεχνικά
Σχολεία συναντήθηκαν στα Προπύλαια και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για το σχολείο που έχουν ανάγκη.


«Σήμερα δίνουμε μαχητική απάντηση ενάντια στο σχολείο που μας εξοντώνει, ενάντια στο σχολείο-Εξεταστικό Κέντρο που οι γονείς μας βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν φροντιστήρια κι εμείς αγχωνόμαστε αν θα εξασφαλίσουμε μια θέση στο Πανεπιστήμιο», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης η Δάφνη Παφίλη, πρόεδρος του 15μελούς του 26ου ΓΕΛ.
Έκανε λόγο για σχολεία με ρωγμές από το σεισμό κοντά στα υπόλοιπα προβλήματα υποδομής, στις τεράστιες ελλείψεις ακόμα και σε μαθήματα κατεύθυνσης στην Τρίτη Λυκείου, στα σχολεία δίπλα σε χωματερές και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, για προσμέτρηση του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, την καθιέρωση ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. «Εμείς αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς διακρίσεις. Για ένα σχολείο χωρίς εμπόδια που θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες καθενός», τόνισε αναφερόμενη στα αιτήματα των μαθητών και στις κατακτήσεις που μετρούν με τους αγώνες τους τα προηγούμενα χρόνια. Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας κάλεσε όλους τους μαθητές, τα 5μελή και 15μελή Μαθητικά Συμβούλια να συντονιστούν ανά περιοχές, να οργανώσουν αντιφασιστικές δράσεις στα σχολεία τη μέρα της δίκης των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα, να προετοιμάσουν τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου στα σχολεία.
«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πουθενά αλλού. Είμαστε μαζί σας μπροστά στα οξυμένα προβλήματα», σημείωσε παίρνοντας τον λόγο η Στέλλα Βαλαβάνη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και δηλώνοντας τη στήριξη στον αγώνα των μαθητών. Αναφέρθηκε στα βάρη που σηκώνει η λαϊκή οικογένεια για τη μόρφωση των παιδιών της και το Λύκειο-Εξεταστικό Κέντρο που τα επιτείνει, τις άθλιες υποδομές, τις ελλείψεις, σημειώνοντας ότι οι γονείς παλεύουν μαζί με τους μαθητές.
Οι μαθητές πραγματοποίησαν μια μαχητική πορεία προς το Σύνταγμα μαζί με δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Με τα συνθήματά τους έβαλαν στο στόχαστρο την πολιτική που κάνει το σχολείο χειρότερο και το απομακρύνει από τις ανάγκες τους, δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να μπουν φραγμός στα νέα μέτρα που ετοιμάζονται: «Θέλουμε σχολείο που να μας μορφώνει, κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί σας νόμοι»«Στους δρόμους είναι οι μαθητές, έξω από τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν μαζί με το ρυθμικό «Δεν θα περάσει» που απαντούσε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Το σχολείο που έχουν ανάγκη αποτυπωνόταν στα πανό των σχολείων, των Συντονιστικών Επιτροπών που έχουν ήδη συγκροτηθεί ήδη κατά τόπους στη βάση των κοινών προβλημάτων, με κεντρικό εκείνο της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.
Οι μαθητές δεν σταμάτησαν να φωνάζουν τα συνθήματά τους, με τις φωνές τους να δυναμώνουν ακόμα περισσότερο καθώς μία ομάδα που καμία σχέση δεν είχε με το μαθητικό κίνημα και τα συγκροτημένα μαθητικά μπλοκ έστησε ένταση γύρω από την πορεία, δίνοντας αφορμή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών. Ωστόσο ούτε η προσπάθεια να αμαυρωθεί το συλλαλητήριο, ούτε οι δυνάμεις καταστολής δεν κατάφεραν να διαλύσουν την πορεία των μαθητών που συγκροτημένα κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια.

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας

«Τώρα δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το σχολείο που έχουμε ανάγκη. Σχολείο που να μορφώνει όλα τα παιδιά ολοκληρωμένα και χωρίς διακρίσεις, να μη μας κοιτά στην τσέπη και να μη μας βάζει εμπόδια». Τα παραπάνω τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σε ανακοίνωση μετά τα σημερινά συλλαλητήρια.
«Μετά από συνελεύσεις των 5μελών και των 15μελών στα σχολεία μας, συζητήσεις και συντονισμένη οργάνωση του αγώνα μας, καταφέραμε και κάναμε μεγάλες κινητοποιήσεις και καταλήψεις σχολείων σε πάνω από 40 πόλεις της χώρας, βγήκαμε στους δρόμους και δώσαμε τη μαχητική μας απάντηση ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, που πάει να κάνει το σχολείο μας ακόμα χειρότερο, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο Γαβρόγλου πέρσι. Σήμερα η φωνή μας ακούστηκε: Στα τσακίδια παλιοί και νέοι νόμοι που έφτιαξαν έτσι το σχολείο μας», τονίζουν οι μαθητές.
«Ο συντονισμένος και μαζικός αγώνας μετράει! Γιατί είμαστε εμείς που καθυστερήσαμε πέρυσι το προαποφασισμένο νομοσχέδιο και από Σεπτέμβρη που προγραμμάτιζαν να ψηφιστεί, τελικά το ψήφισαν τον Απρίλη. Είμαστε εμείς που καταργήσαμε την τράπεζα θεμάτων, επαναφέραμε τις επαναληπτικές εξετάσεις, σταματήσαμε την υποβάθμιση των Μουσικών Σχολείων και κατακτήσαμε ποσοστό εισαγωγής 10% από τα ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ.
Και όλα αυτά με τον αγώνα μας, με τη μαχητική μας παρουσία στους δρόμους, στα σχολεία, στα πλαίσια των αποφάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που αποτελείται από δεκάδες μαθητές εκλεγμένους σε 5μελή και 15μελή και που εκφράζει τα δίκαια αιτήματα όλων των μαθητών», σημειώνουν οι μαθητές καλώντας σε οργάνωση πολύμορφων αντιφασιστικών δράσεων την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, μέρα της απολογίας του Ν. Μιχαλολιάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής και να προετοιμάσουν τις σχολικές γιορτές και τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, την 17η Νοέμβρη, μέρα-σύμβολο για την ιστορία των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

Ανακοίνωση της ΚΝΕ

Ανακοίνωση για τις μαθητικές κινητοποιήσεις εξέδωσε η ΚΝΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι μαθητικές κινητοποιήσεις με τη μαζικότητα και τη ζωντάνια τους απάντησαν σε όλα τα κρούσματα αυταρχισμού που συνάντησαν οι μαθητές στην προσπάθειά τους να κινητοποιηθούν, από όσους υπερασπίζονται την κυβερνητική πολιτική, όπως και στην προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεων με την αξιοποίηση ενεργειών από ολιγομελή ομάδα που καμία σχέση δεν έχει με το μαθητικό κίνημα» (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά ολόκληρη την ανακοίνωση της ΚΝΕ).
1 / 37

Στη Θεσσαλονίκη




Μεγάλη ήταν η σημερινή συγκέντρωση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Μαθητές από όλη την πόλη διαδήλωσαν μαζί με καθηγητές και γονείς με κυρίαρχο το σύνθημα «Στο σάπιο σύστημά σας, σάπια και η Παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία». Συμμετείχαν μαθητές από τα εξής σχολεία: 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, 15ο ΕΠΑΛ «Ευκλείδης», 1ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, ΕΠΑΛ Κουφαλίων, 2ο ΓΕΛ Θέρμης, ΓΕΛ Μηχανιώνας, Γυμνάσιο Χορτιάτη, 1ο, 2ο, 4ο, και 8ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, Μουσικό Σχολείο, Καλλιτεχνικό Σχολείο, Γυμνάσιο Διαβατών, ΓΕΛ Διαβατών, 1ο και 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο ΓΕΛ Συκεών, Πειραματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεάπολης, Γυμνάσιο - ΓΕΛ Κορδελιού, 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 2ο ΓΕΛ Ευόσμου, 12ο, 27ο και 28ο ΓΕΛ Τούμπας, 1ο Γυμνάσιο Τούμπας, 30ό και 31ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Πειραματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Τούμπας, Πειραματικό Γυμνάσιο Κέντρου.
Το δυναμικό συλλαλητήριο των μαθητών κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές, αψηφώντας την κακοκαιρία, συνέχισαν με πορεία έως το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησαν σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα η πορεία τους σταμάτησε έξω από το κτίριο του προξενείου των ΗΠΑ, όπου και φώναξαν συνθήματα όπως «Χρήμα για το ΝΑΤΟ βρήκαν στο λεπτό και δεν υπάρχει σάλιο μας λεν για το σχολειό».
Στη συγκέντρωση, μίλησε η Χαρά Τασιούδη, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως σήμερα με τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές βροντοφωνάζουν πως απορρίπτουν το σχολείο-ακριβό εξεταστικό κέντρο, γεμάτο φροντιστήρια και ιδιαίτερα, άγχος, τρέξιμο, παπαγαλία και «SOS» και πρόσθεσε πως η πείρα από τους προηγούμενους αγώνες των μαθητών δείχνει πως όταν αυτοί είναι οργανωμένοι, μαζικοί και συντονισμένοι, έχουν αποτελέσματα, όπως η επιτυχία της κατάργησης της τράπεζας θεμάτων.
Στη σύσκεψη του Συντονιστικού, οι μαθητές αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους αναλαμβάνοντας την οργάνωση των γιορτών του Πολυτεχνείου στα σχολεία τους και με συμμετοχή στην πορεία της 17ης Νοέμβρη, στις 17.00 στο Πολυτεχνείο. Ακόμα,  στη συζήτηση οι μαθητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα του πολέμου και της προσφυγιάς και συντονιστική επιτροπή πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει τη διοργάνωση μαθητικής συναυλίας αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους ξεριζωμένους, που αποφασίστηκε για το Σάββατο 14 Δεκέμβρη.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν παρά τις βροχές και το κλίμα τρομοκρατίας από διευθυντές και παρουσία της Αστυνομίας στα σχολεία και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στις Σέρρες, η πορεία των μαθητών έκανε ενδιάμεση στάση και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, στη Νάουσα η πορεία κατέληξε επίσης στο Δημαρχείο της πόλης, ενώ στη Βέροια η πορεία κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
1 / 8

Στην Κρήτη

Μαζικά μαχητικά μαθητικά συλλαλητήρια με σύνθημα «Τώρα μιλάμε εμείς και απαιτούμε: Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» πραγματοποιήθηκαν σε Ηράκλειο και Χανιά.
Οι μαθητές στο Ηράκλειο κατέβηκαν στο δρόμο στην πλατεία Ελευθερίας και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα σχολεία που συμμετείχαν με αποφάσεις ήταν: Γυμνάσια: 7ο, 13ο, 4ο, 9ο, 10ο, Αλικαρνασού, 5ο, 8ο, Πειραματικό. Λύκεια: Αλικαρνασού, 4ο, 11ο, 8ο, Πειραματικό, Τυμπακίου. ΕΠΑΛ: 2ο, 3ο.
Στα Χανιά πορεία πραγματοποίησαν μαθητές από τα σχολεία του Βάμμου, Γυμνάσιο Αγοράς και μαθητές από το Γυμνάσιο των Κουνουπιδιανών.
1 / 9

Στη Λάρισα

Αψηφώντας τη βροχή, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης σήμερα το πρωί για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχολεία και Πανεπιστήμιο.
Αρχικά με πορεία κατευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Εκεί, μαζί με τη συμπαράσταση της Ένωσης Γονέων, ζήτησαν να συναντηθούν με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γ. Δοδοντσάκη. Ο περιφερειακός διευθυντής απουσίαζε καθώς βρισκόταν σε σύσκεψη στο 1ο Γυμνάσιο. Μαθητές, φοιτητές και γονείς έχοντας ζητήσει πρώτα να ενημερωθεί για την παρουσία τους πήγαν να τον συναντήσουν.
Ωστόσο ο περιφερειακός διευθυντής αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα έξω από το σχολείο καταγγέλλοντας τη στάση του.
Τέλος, οι φοιτητές συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Χρήστο Κολομπάτσιο.
1 / 8

Στην Ξάνθη


Συμμετέχοντας στη μέρα πανελλαδικής δράσης των μαθητών, σε πολλά σχολεία σήμερα στην Ξάνθη είτε έγιναν καταλήψεις είτε έγινε αποχή από τους μαθητές.
Βασικό σύνθημα των καταλήψεων ήταν «Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» που αποτυπώνει τη δυσχερή πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότεροι  μαθητές τόσο των Γυμνασίων όσο και των Λυκείων.
Βασικά αιτήματα ήταν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλά σχολεία της Ξάνθης είτε σε καθηγητές είτε σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Παρά τα εμπόδια που έβαζε ο καιρός, μαθητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης προπαγανδίζοντας τα συνθήματα και τα αιτήματά τους ώστε να γνωστοποιηθούν και στην τοπική κοινωνία, δίνοντας ταυτόχρονα ραντεβού για συνέχιση του αγώνα τους.

Στην Καλαμάτα

«Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αντήχησαν σήμερα στην πόλη της Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της πορείας των μαθητών.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12.30 μ.μ. από την πλατεία 23ης Μαρτίου όπου κατέφτασαν μαθητές από διάφορα σχολεία της Καλαμάτας για να διαδηλώσουν ενάντια στο νόμο της κυβέρνησης.
Παρά τη βροχή η πορεία συνεχίστηκε κανονικά και κατέληξε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εκεί κατέθεσαν και τα αιτήματά τους όπου πέραν της αντίθεσης στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αφορούσαν και συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία της πόλης όπως οι ελλείψεις καθηγητών, μετακίνηση, κτιριακά προβλήματα στα σχολεία κ.ά. 
1 / 4

Στη Σπάρτη

Σήμερα το πρωί το ΓΕΛ Σκάλας απάντησε θετικά στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας για πανελλαδική κινητοποίηση όλων των μαθητών.
Με απόφαση του 15μελούς του σχολείου και μετά από γενική συνέλευση αποφασίστηκε από την πλειοψηφία η κατάληψη του σχολείου. Στη συνέχεια οι μαθητές, με βασικά τους συνθήματα «Θέλουμε σχολείο δημιουργικό και όχι κέντρο εξεταστικό»«Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά» και με στήριξη από το Σύλλογο Γονέων προχώρησαν σε πορεία στον κεντρικό δρόμο της πόλης.
1 / 3

Στην Καρδίτσα

Με μια από τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, οι μαθητές από το Μουσικό Σχολείο, το 1ο ΓΕΛ, αλλά και άλλα σχολεία της Καρδίτσας διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την Παιδεία.
Παρά τον άσχημο καιρό, οι μαθητές με πορεία μέσα από τους δρόμους της πόλης, που πέρασε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης, το κτίριο της Περιφέρειας και κατέληξε στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, και με συνθήματα όπως «Στο σάπιο σύστημά σας, σάπια κι η Παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία», βροντοφώναξαν πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την κατάσταση που ζουν μέσα στα σχολεία. Την αλληλεγγύη του στη μαθητική κινητοποίηση εξέφρασε και ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής Καρδίτσας, για τη συνέχιση των κοινών αγώνων μαθητών και φοιτητών για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.
Η κινητοποίηση έληξε με συντονισμό μεταξύ των σχολείων της Καρδίτσας και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
1 / 5

Στη Μυτιλήνη

Δυναμική ήταν η κινητοποίηση των μαθητών και στη Λέσβο. Τα νέα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας πήραν μαζική και δυναμική απάντηση από τους εκατοντάδες μαθητές που βρέθηκαν στους δρόμους της Μυτιλήνης. Όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στα νέα σχέδια που αυξάνουν τον ανταγωνισμό, ενάντια στο σχολείο-Εξεταστικό Κέντρο όπως το έχουν διαμορφώσει παλιές και νέες κυβερνήσεις γεμίζοντας με άγχος και ανασφάλεια τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα έντονα κτιριακά προβλήματα, με τα ακατάλληλα κτίρια, τις λιγοστές για τον αριθμό των μαθητών αίθουσες, αλλά και οι ελλείψεις σε βιβλία, σε εξοπλισμό εργαστηρίων και αθλητικών υποδομών.
Τη δυναμική κινητοποίηση των μαθητών χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Λέσβου της ΚΝΕ
1 / 4

Στα Δωδεκάνησα

Για ακόμα μια φορά οι μαθητές της Κω απέδειξαν πως όσο μεγάλη και αν είναι η απόσταση που χωρίζει τους μαθητές σε όλη την Ελλάδα ο συντονισμένος αγώνας για τα κοινά προβλήματα μπορεί να τους ενώσει.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού των Μαθητών της Αθήνας πραγματοποίησαν για ακόμα μια χρονιά καταλήψεις στα σχολεία τους και μαζική μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης.
Με παλμό, καπνογόνα και συνθήματα έστειλαν μήνυμα διεκδίκησης για ένα σχολείο που θα καλύπτει τις ανάγκες τους σε ολοκληρωμένη μόρφωση και δεν θα τους εξοντώνει με αλλεπάλληλες εξετάσεις με κενά σε καθηγητές και τάξεις που δεν τους χωράνε. Η πορεία των μαθητών κατέληξε στο Δημαρχείο όπου οι μαθητές κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον δήμαρχο.
Την ίδια ώρα οι μαθητές της Ρόδου με συγκέντρωση στην Καπνοβιομηχανία και πορεία στους δρόμους της πόλης, αλλά και οι συμμαθητές τους στην Κάλυμνο με μαζική αποχή από τα μαθήματά τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έδιναν τον δικό τους παλμό στον πανελλαδικό αγώνα των μαθητών.
1 / 10
https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom