Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Κύπρος: Νέες αποκαλύψεις για τον Μαλαισιανό καταζητούμενο με το κυπριακό διαβατήριο - Και δεύτερη επιταγή στην Αρχιεπισκοπή


Λουκούλλειο φαίνεται πως ήταν το γεύμα που παρέθεσε στον καταζητούμενο Μαλαισιανό Jho Take Low, τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Αρχιεπισκοπή, ο Μακαριότατος. O «Π» αποκαλύπτει σήμερα πως το
επιδόρπιο ήταν μία ακόμη επιταγή ύψους 10.000 ευρώ, πέραν αυτής του κυρίως πιάτου των 300.000 ευρώ. 

Και επειδή μιλάμε για γεύμα, αυτό άρχισε με πρόποση ένα διαβατήριο και με ορεκτικό το deal της επαύλεως στον Αγία Νάπα. Η δεύτερη επιταγή, που δημοσιεύει σήμερα ο «Π», δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Αρχιεπίσκοπος στην υπόθεση της πολιτογράφησης, αλλά και στην επένδυση των 5.000.000 ευρώ για την αγορά οικίας η οποία χτίστηκε σε γη που είχε πωλήσει σε επιχειρηματία η Αρχιεπισκοπή.

Δεύτερη «εισφορά»;

Η δεύτερη επιταγή, των 10.000 ευρώ, έχει κατά «σύμπτωση» την ίδια ημερομηνία (22/9/2015) με την πρώτη επιταγή των 3000.000 ευρώ, που αποκάλυψε ο «Π» την περασμένη Τρίτη. Και οι δύο επιταγές, επίσης «συμπτωματικά», εκδόθηκαν κατά την ίδια ημερομηνία με την έκδοση του κυπριακού διαβατηρίου στον Jho Low. Η επιταγή των 300.000 ευρώ έχει αριθμό 00966887 και αυτή των 10.000 ευρώ ακολουθεί με αριθμό 00966888.

Για την πρώτη επιταγή ο Μακαριότατος ισχυρίστηκε ότι αποτελούσε εισφορά στη Θεολογική Σχολή, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί, αφού δικαιούχος φαίνεται πως είναι η Αρχιεπισκοπή. Η δεύτερη επιταγή έχει επίσης δικαιούχο την Αρχιεπισκοπή. Αυτή η επιταγή για ποιον σκοπό εκδόθηκε; Αν επρόκειτο για την ίδια εισφορά, γιατί εκδόθηκαν δύο επιταγές; Αφού και στις δύο δικαιούχος είναι η Αρχιεπισκοπή, γιατί δεν εκδόθηκε μία επιταγή των 310.000 ευρώ; Ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις, γιατί η υπόθεση δεν αφορά αμιγώς την Εκκλησία, αφού έχει να κάνει με την πολιτογράφηση ενός ανθρώπου τον οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε απατεώνα και σήμερα καταζητείται διεθνώς. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως η δικαιολογία που έδωσε ο Μακαριότατος για την επιταγή των 300.000 ευρώ, πως αφορούσε τη Θεολογική Σχολή, δεν είναι και τόσο πειστική. Γιατί δεν εξεδόθη σε πίστη της Θεολογικής Σχολής και ήταν ανάγκη να εκδοθεί προς την Αρχιεπισκοπή και στη συνέχεια να εκδοθεί δεύτερη επιταγή από την Αρχιεπισκοπή προς τη Θεολογική Σχολή; Η υπόθεση περιπλέκεται περισσότερο με την επιταγή των 10.000 ευρώ, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει στο Omega πως όταν ο Jho Low προσφέρθηκε να κάνει εισφορά στην Αρχιεπισκοπή, ο Μακαριότατος του είπε πως δεν υπήρχε ανάγκη. Τώρα φαίνεται πως προέκυψε ανάγκη κατά τη διάρκεια του γεύματος.



Γιατί το έκρυψε;

Ο Αρχιεπίσκοπος δε είχε πρόβλημα την περασμένη Δευτέρα να εμφανιστεί στο ΡΙΚ και να παραδεχθεί ότι πήρε 300.000 ευρώ, γνωρίζοντας προφανώς ότι ο «Π» είχε στην κατοχή του τη σχετική επιταγή. Γιατί δεν αποκάλυψε και την επιταγή των 10.000 ευρώ; Μπορεί να θεώρησε το ποσό μηδαμινό και να το ξέχασε; Αν ήταν ασήμαντο ποσό, τότε τι χρειαζόταν να εκδοθεί δεύτερη επιταγή την ίδια μέρα; Τι ανάγκη, τι υποχρέωση ή τι αντάλλαγμα αφορούσε;

Ο Μακαριότατος μιλώντας στο Omega την περασμένη Τρίτη είχε πει: «Τον γνώρισα (τον Jho Low) και μάλιστα όταν μου εξήγγειλε ότι θέλει να κάνει μια δωρεά στην Αρχιεπισκοπή, τον κάλεσα και για γεύμα. Τον ευχαρίστησα και του είπα ότι δεν χρειάζεται η Αρχιεπισκοπή εισφορά. Επειδή τότε είχαμε κάνει τη Θεολογική Σχολή, του είπα ‘αν επιθυμείς, επειδή και άλλοι Κύπριοι μας έκαναν εισφορές για τη Θεολογική Σχολή, να κάνεις την εισφορά προς τη Θεολογική Σχολή’. Η εταιρεία του εξέδωσε ένα cheque στην Αρχιεπισκοπή, η Αρχιεπισκοπή έδωσε δικό της cheque προς της Θεολογική Σχολή και ο διευθυντής της σχολής το πήρε στην τράπεζα, έκανε γραμμάτιο επ’ ονόματι της Θεολογικής Σχολής, το οποίο δεν είχαμε ανάγκη τότε να το ξοδέψουμε. Το έχουμε μέχρι και σήμερα, έχει και τόκο… κατά το δη λεγόμενον ‘εγέννησε το γραμμάτιο’ και είναι περισσότερα τα χρήματα σήμερα που είναι στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά είναι επ’ ονόματι της Θεολογικής Σχολής. Το έχουμε ως μαξιλάρι, αν θα χρειαστούμε. Μέχρι σήμερα δόξα τω Θεώ η Αρχιεπισκοπή έχει χρήματα και συντηρεί τη Θεολογική Σχολή. Αν όμως δυσκολευτούμε, τώρα που έχουμε χτίσματα –χτίζουμε τον καθεδρικό ναό– είναι available εκεί και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε».

Τώρα ξέρει, αλλά…

Οι αποκαλύψεις του «Π» και οι παραδοχές του Μακαριοτάτου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την είσπραξη 310.000 ευρώ από την Αρχιεπισκοπή. Όπως δήλωσε ο Μακαριότατος, «τότε που έγινε η έρευνα ήταν καθαρός. Τώρα έχουμε νέες πληροφορίες ότι πρόκειται περί απατεώνος». Δηλαδή, ο Αρχιεπίσκοπος σήμερα έχει τουλάχιστον σοβαρές αμφιβολίες για την καθαρότητα των χρημάτων, τα οποία ενδεχομένως να προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα. Όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να τα κρατήσει, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα έρθει να ζητήσει χρήματα πίσω. Αποκλείεται». Δηλαδή δεν σκοπεύει να αποποιηθεί ύποπτα χρήματα, παρά μόνο αν του τα ζητήσει ένας άνθρωπος που καταζητείται διεθνώς για εμπλοκή του ονόματός του σε υπεξαίρεση πολλών δισεκατομμυρίων. Αν τα χρήματα του Jho Low ήταν «βρόμικα», παραμένουν «βρόμικα» έστω και αν πέρασαν μέσα από τα ταμεία της Αρχιεπισκοπής. Ο Μακαριότατος σήμερα δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει και συνεπώς η κατακράτηση αυτών των χρημάτων πιθανότατα να αποτελεί νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και να διαπράττει ποινικό αδίκημα. Ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα αποτελεί και η παρέμβασή του προς τον υπουργό Εσωτερικών με την επιστολή της 10ης Σεπτεμβρίου 2015, με την οποία ζητούσε την επίσπευση της πολιτογράφησης. Είναι κλασική περίπτωση απαίτησης για ικανοποίηση ρουσφετιού, το οποίο έχει ποινικοποιηθεί. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι τέτοιες παρεμβάσεις σε υπουργούς κάνει από τότε που ήταν μητροπολίτης Πάφου.

Παραλίγο Κύπρια και η φίλη

Μετά το γεύμα του Jho Low με τον Αρχιεπίσκοπο και αφού ο ίδιος πλέον έγινε Κύπριος πολίτης, «άνοιξε η όρεξή του». Διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι έγινε αίτηση για να πολιτογραφηθεί Κύπρια με κατ’ εξαίρεση διαδικασία και η φίλη του, της οποία δεν μπορούμε να αναφέρουμε το όνομα, καθώς η αίτηση απορρίφθηκε. Η διαδικασία ήταν η ίδια και τα χρήματα της «επένδυσης» θα πληρώνονταν από τους λογαριασμούς του Jho Low. Ωστόσο, η Τράπεζα Κύπρου είχε κλείσει τους λογαριασμούς και η ΜΟΚΑΣ είχε κάνει έρευνα, η οποία οδηγούσε σε συμπεράσματα που καθιστούσαν τον Μαλαισιανό «επενδυτή» υψηλού ρίσκου λόγω των αποκαλύψεων για το επενδυτικό ταμείο 1MBD στη Μαλαισία, το οποίο είχε λεηλατηθεί. Κάτω από αυτά τα δεδομένα η αίτηση δεν εγκρίθηκε και ο Jho Low δεν εμφανίστηκε ποτέ στην Κύπρο μετά την απόκτηση του διαβατηρίου.



Η «προμήθεια» στη Henley

Παρά το ότι η εταιρεία Henley & Partners επιχείρησε να διαψεύσει τον «Π» για την εμπλοκή της στην προώθηση της πολιτογράφησης του Jho Low, τα στοιχεία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο Μαλαισιανός ήταν πελάτης της. Η Henley, εκτός από τη διαδικασία πολιτογράφησης, ενεπλάκη και στην αγοραπωλησία της έπαυλης στην Αγία Νάπα. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Π» την περασμένη Κυριακή, η Henley Estates Ltd για την πώληση του ακινήτου αξίας 5.000.000 ευρώ εισέπραξε προμήθεια 13% (650.000 ευρώ) με έμβασμα που κατατέθηκε στην Bank of Valletta στη Μάλτα, όχι πριν, αλλά μία ημέρα μετά την έκδοση του διαβατηρίου (23/9/2015). Η ημερομηνία προκαλεί πρόσθετα ερωτήματα, αφού στη βάση του επενδυτικού προγράμματος η επένδυση προηγείται της πολιτογράφησης και της έκδοσης διαβατηρίου. Σε αυτό το ερώτημα την απάντηση θα πρέπει να τη δώσει η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποστέρησης της υπηκοότητας από τον Jho Low, o οποίος ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται από το 2015. Η τελευταία κίνησή του καταγράφηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2015, όταν αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.
https://politis.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom