Ένα ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Μείωση έως και 50% των φόρων προς το μεγάλο κεφάλαιο. Διατήρηση των «ματωμένων» υπερπλεονάσματατων και της δημοσιονομικής εξόντωσης του ελληνικού λαού. Ενίσχυση του αυταρχισμού και της καταστολής.
Αυτές είναι ο κεντρικός πυρήνας των θέσεων της ΝΔ, όπως κατατέθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Οι πολίτες ψήφισαν …κάτα του ψεύδους της αντιμνημονιακής προσδοκίας, οπότε τώρα μπορούν να εφαρμοστουν σκληρά μνημονιακού τύπου μέτρα!
Αυτή την ερμηνεία των εκλογών της 7ης Ιουλίου έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραθέτοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Έτσι ανήγγειλε ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα ενίσχυσης του κρατικού αυταρχισμού, κάθε διευκόλυνση στο κεφάλαιο, την διατήρηση των υπερπλεονασμάτων και τη προσπάθεια κατάργησης της απλής αναλογικής.
Λάτσης, ιδιωτικοποιήσεις, φοροαπαλλαγές
Πλέον σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σύμβολο της Ελλάδας θα ειναι οι ιδιωτικές επενδυσεις αφού χαρακτηριστικά τόνισε πως «το Ελληνικό (που παραδίδεται στην LAMDA Development), θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας». Αυτό θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στο δημόσιο αφού ανακοίνωσε ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ-ΕΛΠΕ – Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος καθώς και επιτάχυνση της πώλησης στοιχείων της δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα είπε πως «θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να σώσουμε την ΔΕΗ από την καστροφή». Έτσι «όπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα» και «αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή». Μίλησε επίσης για την «πώληση του 30% του Ε.Βενιζέλος» ενώ θα ξεκινήσει «νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ». Επίσης ανακοίνωσε σειρά πάρκων που θα γίνουν στην Αττική προφανώς με την «συμμετοχή» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Στα φορολογικα ζητήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πώς εννοεί τις μειώσεις φόρων που υποσχέθηκε προεκλογικά: Κατά 50% μειώνεται η άμεση φορολογία του κεφαλαίου ενώ ελάχιστες θα είναι οι μειώσεις για τα λαϊκά στρώμματα.
Τόνισε πως σε νομοσχέδιο που θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα μειώνεται η φορολογία των μερισμάτων από το 10% στο 5%.. Στο ίδιο νομοσχέδιο ο συντελεστής του 28% για τα κέρδη των εταιριών μειώνεται στο 24%, ενώ μεσοσταθμικά η καταβολή του ΕΝΦΙΑ για φέτος θα ειναι μικρότερη κατά 22% μοιρασμένη όμως τόσο στις μικρές ιδιοκτησίες όσο και στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 10%.
«Ιερό βιβλίο» τα υπερπλεονάσματα…
Όσον αφορά τα υπερπλεονάσματα ο Κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διατηρηθούν για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον αφού τον Σεπτέμβριο «στο προσχέδιο προυπολογισμου δεν διαταρράσετται η δεδομένη δημοσιονομική ισορροπία, ούτε και αμφισβητούνται οι στόχοι των δημοσιονομικών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί απο τη προηγούμενη κυβέρνηση».
Υποστήριξε παράλληλα ότι θα υπάρξουν «τολμηρές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας» και «θα κάνουμε την Ελλάδα την ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης» έτσι ώστε «μέσα στο 2020 θα έχουμε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Κλείνοντας την επιχειρηματικότητα σε όλες τις πτώσεις και αναζητώντας νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο παντού, είπε ότι «σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας». Οτι «η Παιδεία συνδέεται με την οικονομία», ότι τα πανεπιστήμια θα ιδρύουν νέα ξενόγλωσσα τμήματα προς προσέλκυση φοιτητών – πελατών. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί».
Καταστολή, καταστολή, καταστολή…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και σε σειρά μέτρων ενίσχυσης του κρατικού αυταρχισμού: Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου λέγοντας πως «τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότωφ, από μπαχαλάκηδες, από εμπόρους ναρκωτικών». Ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών αλλά και την δημιουργία φυλακών τύπου. Την πρόσληψη άμεσα 1.500 αστυνομικών. Ο πρωθυπουργός εξάλλου έκανε σαφές ότι έρχεται ακόμα πιο σκληρό ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, λέγοντας ότι «η ανεξέλεγκτη μετανάστευση παραμένει ασύμμετρη απειλή».
Τέλος ζήτησε να βρεθούν οι 200 βουλευτές που απαιτούνται για να ψηφιστεί και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές νόμος ενισχυσμένης αναλογικής ώστε να μήν «αφήσουμε την χώρα έρμαια στην απλή αναλογική».
Θυμίζουμε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία ολοκληρώνεται την Δευτέρα το βράδυ με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
από ημεροδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου