Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ποιοι πήραν συντάξεις 24.000 ευρώ το μήνα - Διαψεύδει ο Κατρούγκαλος και προκαλεί τον Βρούτση να δώσει ονόματα (βίντεο)


Άγρια κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Παρόν, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την κατάργηση πλαφόν εξασφαλίζουν συντάξεις από 8 χιλιάδες έως και 24 χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Η πρόκληση αυτή συντελείται σε μία περίοδο κατά την οποία έχει κοπεί το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους.

Με δηλώσεις του ο Γιάννης Βρούτσης επιβεβαίωσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κάποιοι πρόλαβαν και εισέπραξαν τις συντάξεις ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης.

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε να φέρει κατεπείγουσα τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να σταματήσει η πρόκληση, όπως τη χαρακτήρισε.

Στον Γιάννη Βρούτση απάντησε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είχε ψηφίσει τον ασφαλιστικό νόμο. Με δηλώσεις του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του KONTRA και την Αναστασία Γιάμαλη, ο Γ. Κατρούγκαλος διέψευσε ότι δόθηκαν συντάξεις αυτού του μεγέθους. Παραδέχθηκε όμως ότι η κατάργηση του πλαφόν και η μη εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων μπορεί να εξασφάλισε σε ελάχιστο αριθμό ασφαλισμένων μεγάλες συντάξεις.

Τι δήλωσε ο Βρούτσης

«Βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα!», δήλωσε ο κ. Βρούτσης στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Παρόν.

Αν και ο κ. Βρούτσης δεν θέλησε να μιλήσει συγκεκριμένα για το ποιους συνταξιούχους αφορούν αυτές οι αποφάσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Νομικών, αλλά και ασφαλισμένους προερχόμενους από τις ΔΕΚΟ.

Πώς προέκυψαν οι συντάξεις- μαμούθ

Το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος δεν ορίζει ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, όπως οι προγενέστεροι συνταξιοδοτικοί νόμοι.

Όταν ενημερώθηκε για τις αποφάσεις, με εντολή του κ. Βρούτση, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης έστειλε κατεπείγον email προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ και ζήτησε να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων για υψηλές συντάξεις.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι αυτό το όριο θα καθοριστεί νομικά.

Ηξεραν για τις υψηλές συντάξεις και δεν έκαναν τίποτα

«Δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες, αυτό πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε τέτοια απόφαση», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, εξηγώντας την απόφασή του να «μπλοκάρει» την έκδοση αυτών των υψηλών συντάξεων.

«Αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το ήξερε για πέντε μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα. Αυτή την ενημέρωση έχω. Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί, δεν τις πρόλαβα», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη γίνεται επεξεργασία από επιστημονική ομάδα για την τροποποίηση του νόμου.

«Δεν είμαι εναντίον της ανταποδοτικότητας του συστήματος. Αλλά ήταν κάτι τελείως στρεβλό. Εγείρονται πολλά ερωτηματικά. Ανικανότητα ή δολιότητα; Δεν νοείται υπουργός να το ξέρει ότι θα εκδοθούν συντάξεις τέτοιου επιπέδου και να αδιαφορεί. Το ήξερε πάνω από 5 μήνες», είπε αναφερόμενος στην προηγούμενη υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, χωρίς να την κατονομάσει.

«Πώς είναι δυνατόν πολιτική ηγεσία να γνωρίζει το θέμα, ανεξάρτητα από το αν ήθελε να ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση. Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές των χαμηλοσυνταξιούχων, έστησαν αυτή τη διαδικασία και δεν την ανέστειλαν. Είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Αναφερόμενος σε αυτούς που θα έπαιρναν αυτές τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Δεν φταίνε αυτοί, αλλά ο νόμος. Δεν έχουμε τίποτα με αυτούς τους ανθρώπους. Θα το αντιμετωπίσουμε στο υπουργείο. Επεξεργαζόμαστε κατεπείγουσα νομοθετική παρέμβαση».

O Γ. Κατρούγκαλος

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του KONTRA και την Αναστασία Γιάμαλη, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος απάντησε στις κατηγορίες που του επιρρίπτει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που είχε κάνει λόγο για συντάξεις έως και 24 χιλιάδες ευρώ, που δίνονταν βάση του «νόμου Κατρούγκαλου».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δημιουργός του ομώνυμου νόμου, δήλωσε: «Δεν ξέρω πού αναφέρεται ο Γιάννης Βρούτσης, όταν μιλάει για αυτές τις πολύ υψηλές συντάξεις», συμπληρώνοντας ότι «το όριο για πολλαπλές συντάξεις είναι 3 χιλιάδες ευρώ», λέγοντας πως η μόνη εξαίρεση μπορεί να είναι μερικές ειδικές κατηγορίες που έχουν καταβάλει υπέρογκες εισφορές και εμπίπτουν σε μεταβατικές διατάξεις του νόμου.

Επιπλέον έστρεψε για ακόμη μια φορά τα βέλη του εναντίον του Γ. Βρούτση λέγοντας: «Θεωρεί ότι οι αριθμοί ανήκουν στον κλάδο της φανταστικής λογοτεχνίας», αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι εκκρεμούν 300 χιλιάδες συντάξεις.

Απαντώντας και σ’ αυτό, παρέπεμψε στις διορθωτικές δηλώσεις του ίδιου του κ. Βρούτση, όπου έλεγε ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, ο Κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι συνυπολογίζονται ως εκκρεμείς συντάξεις και τα εκκρεμεί αιτήματα, «μέχρι και αιτήματα για την αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας δήλωσε «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τι λένε οι πολιτικοί, αν λένε την αλήθεια, καθώς μεγάλα ψέματα μπορεί να βρίσκονται στις στατιστικές».


https://www.kontranews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom