Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Αντιδράσεις για το Ζέπελιν-«Big Brother» που ελέγχει τα σύνορα στη Σάμο


«Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το Ζέπελιν και οποιαδήποτε άλλη συσκευή που με το πρόσχημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ήρθαν για να εντείνουν την αστυνομοκρατία και την περιστολή των λαϊκών
δικαιωμάτων και ελευθεριών» ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι ασαφείς δηλώσεις» για τον ρόλο του Ζέπελιν «παραπέμπουν σε πρακτικές push-backs στη θάλασσα, που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και ανασύρουν στη μνήμη τραγωδίες».

«Στη Σάμο θα εγκατασταθεί σε συνεργασία με τη FRONTEX ένα αερόστατο Ζέπελιν το οποίο θα παίρνει εικόνα από μια τεράστια περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ξέρεις τι ώρα φεύγει το σκάφος από τους διακινητές, ενημερώνεις την τουρκική πλευρά, πηγαίνεις εσύ κοντά, είναι ένα σύνολο ενεργειών.Επιδιώκουμε μια καλή συνεργασία με την τουρκική πλευρά στο πλαίσιο της συμφωνίας [ΕΕ-Τουρκίας]» είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 όταν κλήθηκε να μιλήσει για το πώς η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την έλευση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Τόνισε δε, ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ βασίζεται στη λογική της «δημοκρατικής αυστηρότητας» και ότι «σεβόμαστε τα δίκαια αλλά πρέπει να προασπίσουμε και το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας των Ελλήνων και της χώρας» με πρώτο άξονα την αστυνόμευση των συνόρων.


Το Ζέπελιν, αερόπλοιο σταθερής πρόσδεσης της Frontex, πράγματι τέθηκε σε λειτουργία πάνω από το βόρειο τμήμα της Σάμου και «έχει σύγχρονους αισθητήρες, που δίνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο, στις ελληνικές αρχές, της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινάει από τη Σάμο και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχει, θα αποφασιστεί το αν θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου» λένε πηγές του υπουργείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, «πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν ότι η συμφωνία με τη FRONTEX για το επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση του αερόπλοιου στη Σάμο υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό εφόσον ισχύει, δεν αναφέρθηκε από τον κ.Κουμουτσάκο γιατί θα ερχόταν «σε προφανή αντίφαση με την εικόνα της χαλαρότητας που επιχειρεί να κατασκευάσει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την εικόνα της στιβαρής κυβέρνησης της ΝΔ που ενδιαφέρεται για τη φύλαξη των συνόρων» σχολιάζει ο αρθρογράφος της ΕφΣυν.

Αντιδράσεις για το Ζέπελιν
Σε κάθε περίπτωση, στην ανακοίνωση για το Ζέπελιν, υπήρξαν αντιδράσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, τόνισε ότι «Οι δηλώσεις για την εγκατάσταση του Ζέπελιν στη Σάμο είναι σκόπιμα ασαφείς. Τι ακριβώς πληροφόρηση και εντολή θα δίνεται στο ελληνικό λιμενικό; Τι εννοεί ο κ. Κουμουτσάκος όταν λέει ότι ‘θα πηγαίνει κοντά’ το λιμενικό και θα ενημερώνει την τουρκική πλευρά; Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, τα παράκτια κράτη είναι υποχρεωμένα να αναπτύσσουν μηχανισμούς έρευνας και διάσωσης για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στα χωρικά τους ύδατα καθώς και να συνεργάζονται με τα γειτονικά κράτη προς τον σκοπό αυτό.

Άρα, δηλώσεις τύπου ‘να πηγαίνει κοντά το λιμενικό’ παραπέμπουν σε πρακτικές αποτροπής και επαναπροωθήσεων (push backs) στη θάλασσα, που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και ανασύρουν στη μνήμη τραγωδίες, όπως αυτή του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι το 2014. Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία να σεβαστεί απολύτως τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδάλλως θα φέρει την ευθύνη για επιπλέον θύματα στις θάλασσές μας».

Στο νησί της Σάμου, οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ που ζητά απόσυρση του αερόπλοιου Ζέπελιν, τονίζοντας τα εξής:

Μέρα τη μέρα ξετυλίγεται η πολιτική της κυβερνησης ΝΔ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Επιβεβαιώνεται η κατά γράμμα τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η επιμονή στον εγκλωβισμό σε κέντρα – φυλακές, η αύξηση των απελάσεων, η ένταση των μέτρων καταστολής. Πιστά, όμως, τηρείται η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου σε όλα τα ζητήματα, όπως είναι οι δημοκρατικές ελευθερίες.

Η έλευση του ζέπελιν για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να είναι για το λαό των νησιών μας.

Η έλευση του αερόπλοιου, μαζί και άλλων συστημάτων παρακολούθησης όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι στο λαό των νησιών μας για το κατά πόσον είναι ελεύθεροι και ασφαλείς υπό το βλέμμα και το αυτί του «μεγάλου αδελφού» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το ζέπελιν και οποιαδήποτε άλλη συσκευή που με το πρόσχημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ήρθαν για να εντείνουν την αστυνομοκρατία και την περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

https://thepressproject.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom