Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019

Πόλεμος σεισμολόγων και πάλι μετά τα χθεσινά 4,2 ρίχτερ στη Μαγούλα (βίντεο)


Ο σεισμός έγινε την Κυριακή 28/7 στις 19.09 κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική,ενώ είχε το ίδιο επίκεντρο με εκείνον της 19ης Ιουλίου που ήταν 5,1 ρίχτερ. Διίστανται οι απόψεις για το αν θα ζήσουμε και μεγαλύτερο μετασεισμό.

Ο σεισμός των 4,2 ρίχτερ έγινε στις 19.09  το απόγευμα της Κυριακής με ίδιο επίκεντρο με εκείνον της 19ης Ιουλίου αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής αφού λόγω του μικρού εστιακού του βάθους ήταν έντονος. θεωρείται μετασεισμός και είναι ίσως το μοναδικό σημείο που βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τους σεισμολόγους. Από την ώρα που έγινε ο σεισμός και ζητήθηκε η γνώμη των ειδικών ακούσαμε τα πάντα.
Ότι περιμένουμε μεγαλύτερο μετασεισμό από τα 4,2 ρίχτερ, ότι κλείνει η μετασεισμική ακολουθία με αυτόν τον μετασεισμό και γενικότερα δεν ξέρουμε ποιον να πιστέψουμε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αυτά με ψυχραιμία.

Το μέγεθος του σεισμού της Αθήνας

Ο σεισμός έγινε στις 19.09 στην Αττική. Ο σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε ένταση 4,2 βαθμών και το επίκεντρό του ήταν 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος ήταν 9,6 χιλιόμετρα. Ο σεισμός είχε τον ίδιο εστιακό χώρο με εκείνον της 19ης Ιουλίου, στη Μαγούλα.

Τσελέντης: Απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη θα έχουμε κι άλλα τέτοια

Ο σεισμός σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA. ήταν στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας και είναι απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη μετά τον μεγάλο σεισμό της 19ης Ιουλίου με ένταση 5,1 ρίχτερ. Ο κ. Τσελέντης είπε ακόμα ότι τέτοια γεγονότα θα συμβαίνουν και μήνες μετά τον κύριο σεισμό.
Ακούστε τον Άκη Τσελέντη


Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Περιμένουμε και μεγαλύτερους μετασεισμούς

«Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική ακολουθία. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι. Όχι πιθανό αλλά δεν αποκλείεται κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ευθύμιος Λέκκας: Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα

Είναι ένας σεισμός τον οποίον τον περιμέναμε και τον είχαμε ουσιαστικά προδιαγράψει από την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε: «Το επίκεντρο είναι το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έδωσε τα 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή. Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία». «Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής», πρόσθεσε.


Διευθυντής ερευνών του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης: Τέτοιοι σεισμοί είναι αναμενόμενοι

«Ο κόσμος ανησυχεί επειδή δεν ξέρει» είπε ο κύριος Καραστάθης και συνέχισε: «ένας σεισμός της τάξης του 5,1 μπορεί να δημιουργήσει μετασεισμούς σαν τον σημερινό. Οι νόμοι της στατιστικής για τη σεισμολογία λένε, ότι το συνηθέστερο μέγιστο μέγεθος των μετασεισμών είναι μία μονάδα κάτω κατά μέσο όρο».
«Λίγο μετά τα 5,1 Ρίχτερ είχαμε μετασεισμό 4,3 Ρίχτερ και τώρα 4,2. Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά» τόνισε ο διευθυντής ερευνών του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών.
«Αυτός ο σεισμός είναι τακτικός και φυσιολογικός. Δεν πρόκειται να επηρεάσει άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως όσο περνάει ο καιρός αραιώνουν οι μετασεισμοί, αλλά δεν ακολουθούν πάντα φθίνουσα πορεία».

https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: