Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Απάντηση της Κυβέρνησης στους Ρουβίκωνες: Νόμος και τάξη - Έρχονται συλλήψεις


Το δόγμα «νόμος και τάξη» με «δικαστική» πίεση επιχειρεί να φέρει η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τις αυστηρές εντολές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του υφυπουργού, Λευτέρη Οικονόμου:
Είναι η «απάντηση» στην ανεξέλεγκτη δράση του «Ρουβίκωνα» που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εκατοντάδες καταδρομικές επιθέσεις σε διάφορα κτίρια (ανάμεσά τους και αυτή που έγινε πρόσφατα στο κτίριο της Βουλής) με τους γνωστούς στις Αρχές κουκουλοφόρους να εξακολουθούν να κυκλοφορούν με άνεση πέριξ των Εξαρχείων.


Εκτός της «νομικής οδού» θεωρείται «όπλο» της ΕΛ.ΑΣ. και η «άμεση ενίσχυση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.» που μπορεί να συλλάβει τους αντιεξουσιαστές μέσα σε λίγα λεπτά μετά τις επιθέσεις που πραγματοποιούν σε διάφορα σημεία της Αττικής. Ολα αυτά την ώρα που ο «Ρουβίκωνας» έφτιαξε δύο νέα «παραρτήματα», τα οποία κάνουν ξαφνικές εμφανίσεις. Ο λόγος για τον «φεμινιστικό τομέα “Ρουβίκωνα”» και τους «φοιτητές» της αναρχικής συλλογικότητας που κινούνται στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που μίλησαν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, σημαντικό ρόλο στην «καταπολέμηση» της δράσης του «Ρουβίκωνα» αναμένεται να παίξει ενδεχομένως και η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Τα τελευταία χρόνια οι αντιεξουσιαστές φαίνεται πως γνωρίζουν αρκετά καλά τα «λεπτά όρια» του νόμου, καθώς οι περισσότερες πράξεις τους, όπως τα φέιγ βολάν που πετούσαν μέσα σε υπουργείο, αφορούσαν στη διατάραξη οικιακής ειρήνης και ήταν πλημμελήματα.

Μπορεί οι αστυνομικοί κάποιες φορές να έκαναν προσαγωγές και συλλήψεις, ωστόσο οι δράστες το επόμενο πρωινό κυκλοφορούσαν ελεύθεροι και επέστρεφαν στο έργο τους. Αλλες φορές φρόντιζαν να μην «αγγίζουν» παραβάσεις που αποτελούν κακουργήματα και σε όσες περιπτώσεις έκαναν καταδρομικές επιθέσεις με μπογιές και βαριοπούλες φρόντιζαν να καλύπτουν αρκετά καλά τα «ίχνη» τους. «Τα μέλη του “Ρουβίκωνα” γνωρίζουν καλά τους νόμους και ξέρουν να κινούνται γύρω από αυτούς ούτως ώστε να μην οδηγούνται ποτέ στη φυλακή», σχολίασε στην εφημερίδα αρμόδια πηγή.

Οι οδηγίες που έχει δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στους επιτελείς του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., μετά τις κρίσεις που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά και στους αρμόδιους αξιωματικούς που ασχολούνται με τη δράση της αναρχικής συλλογικότητας, ήταν σαφείς: «Μετά από κάθε ενέργειά τους πρέπει να υπάρχουν και συλλήψεις».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, αν έχουμε περισσότερες συλλήψεις, τότε θα έχουμε και περισσότερα δικαστήρια για τους «Ρουβίκωνες», με αποτέλεσμα να τους ασκηθεί και μία «ασφυκτική νομική πίεση». Το προαναφερθέν είναι ένας στόχος που ενδέχεται να οδηγήσει σε «κόπωση» των μελών της ομάδας.

Σημαντική θεωρείται και η ενίσχυση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. (σ.σ.: και ενδεχομένως τους επόμενους μήνες και η επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ), καθώς οι αντιεξουσιαστές κινούνται γρήγορα συνήθως με τις δικές τους μοτοσικλέτες που είναι χαμηλού κυβισμού.

Η αύξηση των περιπολιών από τις ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης γύρω από πιθανούς στόχους αλλά και ευρύτερα πέριξ του κέντρου της Αθήνας θεωρείται μείζονος σημασίας τόσο «στην πρόληψη» όσο και «στην καταστολή», όπως σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η κράτηση του «ηγέτη» Καλαϊτζίδη δείχνει τη συνέχεια
Πριν από λίγες μέρες ο πασίγνωστος αντιεξουσιαστής και «ηγέτης» του «Ρουβίκωνα», Γιώργος Καλαϊτζίδης, συνελήφθη στην Ιπποκράτους από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. Είχαν περάσει μόλις λίγες ώρες από την ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook σχετικά με την επίθεση της περασμένης Κυριακής που έκαναν κουκουλοφόροι στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Ο ίδιος κατηγορήθηκε για «ηθική αυτουργία» στη συγκεκριμένη επίθεση, όπως επίσης και για τις απειλητικές αναρτήσεις που έκανε στο Διαδίκτυο. «Αν το επόμενο διάστημα κινηθούν με “μηδενικές ανοχές”, θα λάβουν χώρα δεκάδες παρεμβάσεις της ομάδας στα πιο τουριστικά μέρη της πρωτεύουσας», είχε γράψει…

Οπως είναι προφανές, οι «παρεμβάσεις» έχουν ήδη ετοιμαστεί. «Σήμερα σουλατσάραμε επί ώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην Αρεοπαγίτου χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί από κανέναν (εγώ σήμερα προσπαθούσα να ηρεμήσω τον υπεύθυνο ασφάλειας του Μουσείου της Ακρόπολης)», έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο facebook, κάτι το οποίο οδήγησε κατευθείαν στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και την άμεση σύλληψή του.

Αντίστοιχη τύχη είχαν και οι δύο γνωστοί αντιεξουσιαστές που συνελήφθησαν αμέσως μετά την επίθεση στον ΣΕΒ από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. στην Πανόρμου.

Oι δύο συλλήψεις έγιναν σχεδόν 10 λεπτά μετά την επίθεση και η σύλληψη του Καλαϊτζίδη λίγες ώρες μετά τις αναρτήσεις του για «παρεμβάσεις στα πιο τουριστικά μέρη της χώρας», κάτι το οποίο καταδεικνύει τον τρόπο που επιθυμεί να λειτουργεί η ΕΛ.ΑΣ. ως προς τους αντιεξουσιαστές του «Ρουβίκωνα».

Οι «φοιτητές» και ο «φεμινιστικός τομέας»
Αυτή την εβδομάδα έκαναν την εμφάνισή τους και οι «φοιτητές του “Ρουβίκωνα”», οι οποίοι ανήρτησαν μακροσκελές κείμενο σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου σχετικά με «την προωθούμενη κατάργηση του ασύλου» και κάλεσαν για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Τρίτη στα Προπύλαια.

Κατά το παρελθόν έχουν αναρτήσει παρόμοια κείμενα και έχουν γράψει και συνθήματα σε πανεπιστημιακές σχολές, με το γεγονός να εμπνέει, πάντως, μικρή ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον για την ώρα.

Αντίστοιχα, το βράδυ της Τρίτης έκανε παρέμβαση και ο «φεμινιστικός τομέας “Ρουβίκωνα”», με τις γυναίκες της ομάδας να επιτίθενται σε κέντρο αισθητικής για τις κακές εργασιακές συνθήκες και να καλούν σε γνωριμία στο Κ*ΒΟΞ στα Εξάρχεια για όσες γυναίκες επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή.

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 28/7/19

Διαβάστε σχετικά:
Αλληλεγγύη στον σύντροφο Γιώργο Καλαϊτζίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom