11 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου,ο άνθρωπος που κρίθηκε ένοχος για αυτήν,ετοιμάζεται να γυρίσει στην οικογένειά του αφού καταδικάστηκε μεν στο Εφετείο,όμως έσπασαν τα ισόβια και ήδη έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής που του επεβλήθη...
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, αναγνώρισε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια και άμεσα να μπορεί να ζητήσει αποφυλάκιση αφού έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του…
Η ποινή που ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, είναι 13 χρόνια για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ ο εισαγγελέας είχε προτείνει 15. Με τον Κορκονέα να έχει εκτίσει τουλάχιστον 10 χρόνια (σχεδόν 11), εργαζόμενος στη φυλακή, ο νόμος του επιτρέπει να ζητήσει την αποφυλάκισή του, αφού έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του…
Η ποινή που ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, είναι 13 χρόνια για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ ο εισαγγελέας είχε προτείνει 15. Με τον Κορκονέα να έχει εκτίσει τουλάχιστον 10 χρόνια (σχεδόν 11), εργαζόμενος στη φυλακή, ο νόμος του επιτρέπει να ζητήσει την αποφυλάκισή του, αφού έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του…
Και κάπως έτσι, μόλις 11 χρόνια μετά τη δολοφονία που συγκλόνισε τη χώρα, ο Κορκονέας, ετοιμάζεται να περάσει την πύλη των φυλακών, αυτή τη φορά, προς την έξοδο…
Από την Άμφισσα μέχρι τα Λαμία
Στη δίκη σε πρώτο βαθμό, στην Άμφισσα, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση 15 μηνών για πράξεις οπλοχρησίας.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, σε 84 συνεδριάσεις και δεκάδες νομικές μάχες, είχε κρίνει τον Επαμεινώνδα Κορκονέα με 4 προς 3 ψήφους ένοχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο, μετατρέποντάς το αρχικό βούλευμα το οποίο εισήγαγε την υπόθεση στο δικαστήριο με κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο. Επίσης το ίδιο δικαστήριο είχε επιβάλλει δεκαετή κάθειρξη στο Βασίλη Σαραλιώτη που ήταν συγκατηγορούμενος.
Ένας δικαστής και τρεις ένορκοι έκριναν ότι ήταν δυσμενέστερη η κατηγορία από αυτή που είχε απαγγελθεί, συμφωνώντας πλήρως με την πρόταση του εισαγγελέα, Χάρη Λακαφώση, για μετατροπή του κατηγορητηρίου.
Η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Άμφισσας, ένας ακόμη τακτικός δικαστής όπως επίσης και ένας ένορκος ήταν μειοψηφία κρίνοντας ότι πρέπει να δικαστεί ο Κορκονέας με τις κατηγορίες με τις οποίες πήγε στο δικαστήριο.
Η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Άμφισσας, ένας ακόμη τακτικός δικαστής όπως επίσης και ένας ένορκος ήταν μειοψηφία κρίνοντας ότι πρέπει να δικαστεί ο Κορκονέας με τις κατηγορίες με τις οποίες πήγε στο δικαστήριο.
Επίσης το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε απορρίψει κατά πλειοψηφία 4 προς 3 το αίτημά του Σαραλιώτη για να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ ομόφωνα είχε αρνηθεί να παραχωρήσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Είχε επίσης απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής ενόψει του εφετείου. Ένα χρόνο, όμως, αργότερα το 5μελές Εφετείο της Λαμίας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής και ο Σαραλιώτης είχε αποφυλακιστεί με μοναδικό περιοριστικό όρο να μην απομακρύνεται από τον τόπο της καταγωγής, του δηλαδή το νόμο της Δράμας.
Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας εισήχθη για πρώτη φορά η υπόθεση το φθινόπωρο του 2014, ενώ μετά από συνεχείς αναβολές η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το 2016.
Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 70 πολύωρες συνεδριάσεις, πολλές από τις οποίες με ιδιαίτερη ένταση. Από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας ο Κορκονέας απέφυγε να ζήτησε ευθέως συγνώμη, όπως επισήμανε και ο μέχρι τότε συνήγορός του Αλέξης Κούγιας παραιτούμενος από την υπεράσπισή του.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της απολογίας του ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια η συγνώμη, η λύπη αλλά και όλα όσα αισθάνομαι». «Μακάρι να μπορούσα να αλλάξω τα πάντα. Ξέρω όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είναι φοβερό πράγμα να σκοτωθεί ένα παιδί. Εκείνα που έγιναν εκείνη τη βραδιά μου έρχονται μπροστά μου κάθε φορά που βλέπω ένα παιδί. Η καρδιά μου γίνετε κομμάτια» ανέφερε προσθέτοντας ότι «θα ήθελα να μιλήσω με τη μάνα και την αδερφή του παιδιού σε κάποια φάση για να δώσω τις δικές μου εξηγήσεις», πρόταση η οποία απερρίφθη άμεσα και από την πολιτική αγωγή αλλά και από την οικογένεια.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έμεινε στο αρχικό σκηνικό, ότι δηλαδή «πυροβόλησε στον αέρα» αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει και σε ερωτήσεις όπως π.χ. γιατί δεν απάντησε στις εκκλήσεις του κέντρου ή γιατί δεν ακολούθησε κανόνες απεμπλοκής.
Ο εισαγγελέας εφετών Βασίλης Χανής, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ζήτησε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από «ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο» σε «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», ωστόσο χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τού Κορκονέα ως «ανεξήγητά εγωιστική» σημειώνοντας πως «η κίνηση να πυροβολήσει σε κατοικημένη περιοχή ήταν τρελή», για να συμπεράνει ότι «ήθελε να δείξει τα προσόντα του και την ανωτερότητα του την προσωπική και όχι την ανωτερότητα της αστυνομίας». «Ενήργησε μέσα σε θυμό και αγανάκτηση μια συμπεριφορά η οποία κρίνεται επιπόλαια αντι-υπηρεσιακή και αντί-επιχειρησιακή» προσέθεσε καταλήγοντας στο ότι «δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι αυτά τα οποία εξελίχθηκαν».
Μιλώντας για το 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, ο εισαγγελέας κ. Χανής σημείωσε πως «ο Αλέξης ήταν ο άτυχος, τη στιγμή που δέχτηκε τη σφαίρα από εξοστρακισμό» τονίζοντας παράλληλα ότι «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς, αλλά ο ίδιος γνώριζε πως όταν πυροβολούσε μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.newsit.gr/
KKE: Προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού η απόφαση https://www.newsit.gr/
Σε σχόλιο για την απόφαση του Εφετείου Λαμίας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας η σημερινή απόφαση του Εφετείου Λαμίας, η οποία “έριξε στα μαλακά” τον εν ψυχρώ δολοφόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, μειώνοντας την ποινή του στα 13 έτη, αντί της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή του.
Εντύπωση δημιουργεί η αναγνώριση στον συγκεκριμένο δολοφόνο του ελαφρυντικού του προηγούμενου σύννομου βίου, όταν αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη σε μια σειρά άλλους δράστες, που διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, αλλά δεν τυχαίνει να προέρχονται από το μηχανισμό της κρατικής καταστολής ή από οικονομικά εύπορα στρώματα.
Αποδεικνύεται επιπλέον στην πράξη το προβληματικό περιεχόμενο των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά στο ύψος της ποινής που προβλέπει για το συγκεκριμένο αδίκημα, τις οποίες αξιοποίησε το δικαστήριο.
Με την ίδια απόφαση, μάλιστα, το ίδιο δικαστήριο αθώωσε τον άλλον κατηγορούμενο, Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για συνέργεια στη συγκεκριμένη δολοφονία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου