Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Λύση-πακέτο θέλει η Αγκυρα


Συνολική λύση για τα Ελληνοτουρκικά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επαναφέρει εκ νέου η Αγκυρα, αυτή τη φορά μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θέλουμε να εξομαλύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να καθίσουμε μαζί και να λύσουμε τις διαφωνίες που έχουμε με την Ελλάδα με ένα πακέτο, είτε είναι το Αιγαίο είτε είναι η Ανατολική Μεσόγειος, αντικρίζουμε θετικά τις δηλώσεις του Ελληνα ομολόγου μας προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς σε αυτό είμαστε μέσα», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου (TGRT).

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τασσόμενος υπέρ ανεπίσημης πενταμερούς για το Κυπριακό προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων. Ηδη καταγράφονται εξελίξεις, καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στις 9 Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε πιθανή μεσολάβηση της Γερμανίας προκειμένου να ξεπεραστούν τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας. Είπε ακόμη ότι για την ώρα δεν είναι απαραίτητες επιπλέον γεωτρήσεις ή γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Για την Αθήνα ζήτημα λύσης-πακέτου των Ελληνοτουρκικών, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν τίθεται. Χθες, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών».

Ωστόσο, επισήμανε ότι «γνώμονάς μας είναι το διεθνές δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στη γείτονα όσο και σε όλα τα διεθνή fora. Στο μέτρο δε που η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τη νέα αυτή πραγματικότητα».

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «αυτονόητες προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ».

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ που πραγματοποιεί επίσκεψη σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία (συναντήθηκε και με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα), αναφέρθηκε και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τονίζοντας ότι βρίσκονται σε άριστο σημείο. Αναφέρθηκε, επίσης, σε «ειλικρινή φιλία» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, αλλά και «περαιτέρω ανάπτυξη» των διμερών σχέσεων με την Κίνα.

Τη στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας υπογράμμισε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Δεν μπορούμε, αλλά ούτε πρόκειται να ανεχθούμε παραβατικές συμπεριφορές οι οποίες αμφισβητούν ευθέως την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τις αρμοδιότητες που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και αποφάσεις διεθνών οργανισμών», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες της Τουρκίας, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι θα επιδιωχθεί η «διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία, κυρίως με την υλοποίηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε πραγματικά το ίδιο να επιδιώκει και η Τουρκία. Αναμένουμε έμπρακτες αποδείξεις για τις προθέσεις της, πλην όμως φοβούμαι ότι μέχρι στιγμής δεν τις έχουμε».

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom