Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Υπόθεση Noor-1: Μάκης Γιαννουσάκης: «Ο Καμμένος μού είπε: "Καπετάνιε, είμαστε μαζί σου, μην φοβάσαι τίποτα"» (ηχητικό)


Σε συνέχεια του ρεπορτάζ μας, που αποκάλυπτε απόπειρες του Πάνου Καμμένου και άλλων κυβερνητικών στελεχών να παρέμβουν στην «υπόθεση Noor-1», δημοσιεύουμε σήμερα μια αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πρωτόδικα καταδικασμένος για την υπόθεση αυτή, Μάκης Γιαννουσάκης.

Στη συνέντευξη επιβεβαιώνει όσα περιλάμβανε το αρχικό ρεπορτάζ, και δίνει περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για το τι ακριβώς διαμείφθηκε στις επικοινωνίες με τον Πάνο Καμμένο αλλά και στις συναντήσεις με την Εισαγγελέα Τζίβα και τον Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Τόσο από τη συνέντευξη όσο και από το ρεπορτάζ εγείρονται πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τόσο τις πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη όσο και τον τρόπο που λειτουργούν ανακριτικοί και δικαστικοί μηχανισμοί.

Την περασμένη Δευτέρα το UNFOLLOW δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ που αποκάλυπτε απόπειρες του Πάνου Καμμένου και άλλων κυβερνητικών στελεχών να παρέμβουν στην «υπόθεση Noor-1». Κομβικό στοιχείο ήταν μια συνομιλία ανάμεσα στον Μάκη Γιαννουσάκη, καταδικασμένο πρωτόδικα σε ισόβια για την υπόθεση αυτή, και τον αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Από αυτήν και από άλλα στοιχεία, προέκυπτε επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με τον Μ. Γιαννουσάκη λίγο πριν και λίγο μετά την άφιξη στον Γιαννουσάκη της αρμόδιας Εισαγγελέως Πειραιά, Ειρήνης Τζίβα, που προσπάθησε να του πάρει κατάθεση, αλλά και εκβιασμοί ώστε ο Γιαννουσάκης να προχωρήσει σε ενοχοποιητική κατάθεση για τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σε συνέχεια αυτού του ρεπορτάζ, δημοσιεύουμε σήμερα μια αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο ίδιος ο Μάκης Γιαννουσάκης. Στη συνέντευξη αυτή επιβεβαιώνει όσα περιλάμβανε το αρχικό ρεπορτάζ, και δίνει περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για το τι ακριβώς διαμείφθηκε στις επικοινωνίες με τον Πάνο Καμμένο αλλά και στις συναντήσεις με την Εισαγγελέα Τζίβα και τον Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Παράλληλα, η συνέντευξη αυτή περιλαμβάνει και τη διάψευση από τη μεριά του Μ. Γιαννουσάκη όσων του απέδωσε ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, και από τη συνέντευξη και από το ρεπορτάζ εγείρονται πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τόσο τις πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη όσο και τον τρόπο που λειτουργούν ανακριτικοί και δικαστικοί μηχανισμοί.

Επικοινωνήσαμε με τον Μάκη Γιαννουσάκη τηλεφωνικά. Ακούστε την ηχογραφημένη συνέντευξη εδώ ή στο κανάλι του UNFOLLOW στο You Tube:



Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης. Οι μόνες παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι για να εξομαλυνθεί κάπως ο προφορικός λόγος και να διευκολύνεται η ανάγνωση.

Σε σχέση μ’ αυτά που δημοσιεύσαμε, τις συνομιλίες σας, τα τηλεφωνήματα και όλα τα σχετικά. Σας έχει πάρει στις 17 Ιανουαρίου τρεις φορές ο κ. Καμμένος;

Ναι.

Τι σας είπε;

Τι μου είπε; Να δώσω την κατάθεση, αυτό που έχω καταθέσει. Ότι είναι μαζί μου η κυβέρνηση και να δώσω την κατάθεση. Να μη φοβάμαι τίποτα, θα μου στείλει αστυνομία, θα μου στείλει… Αυτά, αυτά.
Πριν από τις 17 Ιανουαρίου είχε υπάρξει άλλη επικοινωνία;

Όχι.
Άρα την πρώτη φορά που σας παίρνει ο κ. Καμμένος είναι 17 Ιανουαρίου, 9 η ώρα το βράδυ;

Ναι, και είναι κι η μέρα που έρχεται η [σ.σ.: εισαγγελέας] Τζίβα, ναι.


Σας πήρε εκείνη τη μέρα να σας πει ότι θα έρθει η κ. Τζίβα.

Ναι, ναι, ναι.

Εσείς το ξέρατε ότι θα έρθει η κ. Τζίβα ή η κ. Τζίβα ήθελε…

Όχι. Το έμαθα απ’ τον [σ.σ.: δημοσιογράφο] Τριανταφυλλόπουλο κι αυτόν που ήταν μαζί, κάπου, δεν ξέρω που.

Άρα όταν ο κ. Καμμένος σας πήρε σας είπε: «Είμαι μαζί με τον Τριανταφυλλόπουλο»; Σας το είπε;

Όχι, όχι όχι. Ο Τριανταφυλλόπουλος, μου το πε.

Μάλιστα. Μισό λεπτό, σας το είπε μετά ή σας το είπε εκείνη τη μέρα; Είχατε μιλήσει και με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο;

Εκείνη τη μέρα με πήρε ο Τριανταφυλλόπουλος και μου λέει: «Έχεις χρόνο να σε πάρει ο Καμμένος;». «Όχι» του λέω, «γιατί να ‘χω;». Και με πήρε. Μετά μου ‘στειλε μήνυμα γραπτώς και μου λέει «είμαι με τον υπουργό μαζί» – ο Τριανταφυλλόπουλος.


Μάλιστα. Άρα λοιπόν ο κ. Καμμένος σας παίρνει τηλέφωνο 17 Ιανουαρίου, στις 9 η ώρα το βράδυ, και μετά από 1 ώρα και 45 λεπτά η κ. Τζίβα έχει έρθει ήδη; Έχει έρθει. Μαζί με τη γραμματέα της. Θέλω να πω…

Δεν έχει έρθει, ΘΑ έρθει κι ήρθε μετά από μιάμιση ώρα.

Θα έρθει και ήρθε αλλά – σας το λέω γιατί να σας παίρνει ο Καμμένος 9 η ώρα το βράδυ και να σας λέει «θέλεις να έρθει εισαγγελέας»…

Όχι, όχι, δεν με ρώτησε. Μου λέει «έρχεται». Και λέω «δεν έχω να δώσω καμία κατάθεση» και το ‘στειλα και σε γραπτό μήνυμα στον Τριανταφυλλόπουλο.

Μισό λεπτό. Σας είπε το βράδυ «έρχεται η Τζίβα», ενώ δεν είχατε μιλήσει ποτέ μαζί του;

Ναι, ναι.


Δηλαδή η πρώτη επαφή που είχατε με τον Καμμένο ήταν «γεια σου, είμαι ο Πάνος Καμμένος, έρχεται η Τζίβα να καταθέσεις»;

Ναι.


Έχει σημασία αυτό που σας ρώτησα προηγουμένως και μου απαντήσατε ότι εσείς δεν είχατε πάρει ποτέ τηλέφωνο τον κ. Καμμένο. Διότι ο κ. Καμμένος…

Τον πήρα μετά. Αυτός με πήρε πρώτη φορά.

Αλλά την πρώτη φορά σας πήρε στις 17 Ιανουαρίου. Και η πρώτη επαφή του, η πρώτη, η πρώτη συνομιλία μαζί σας…

Ναι.


…ήταν: «Θα έρθει η εισαγγελέας να δώσεις κατάθεση».

«Καπετάνιε, είμαστε μαζί σου», έτσι ακριβώς, «καπετάνιε είμαστε μαζί σου, μην φοβάσαι τίποτα, θα έρθω να καταθέσω και στο δικαστήριό σου υπέρ σου. Θα έρθει η εισαγγελέας να δώσεις κατάθεση. Τώρα». Και του λέω: «Τώρα; Τέτοια ώρα;». Μου λέει «ναι». Του λέω «πρώτον, δεν έχω να δώσω κατάθεση». Μου λέει «σε παρακαλώ, δώσ’ της κάποια στοιχεία τότε».

Τι άλλο σας είπε; Γιατί υπάρχουν τρεις κλήσεις απ’ τις 9 μέχρι τις 10 εκείνο το βράδυ.

Ε, αυτά ήταν, αυτά ήταν, ότι… δηλαδή επέμενα εγώ ότι δεν την θέλω και «όχι, θα ‘ρθει». «Δεν την θέλω», «όχι, θα ‘ρθει».


Νωρίτερα, με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο έχετε πει κάτι, το οποίο έχει δώσει ελπίδες στον κ. Καμμένο ότι έχετε κάτι να αποκαλύψετε;

Ότι δεν έχω να δώσω καμία κατάθεση. Του ‘χω στείλει και γραπτό μήνυμα.

Σε ποιον;

Στον Τριανταφυλλόπουλο.

Α, κι όμως αυτοί στείλαν την εισαγγελέα.

Ναι.
Σας υπέδειξε…

Γιατί εγώ τι του πα; «Εγώ μ’ αυτόν τον τρόπο», του λέω, «δεν θέλω να δώσω κατάθεση». Και στον Καμμένο όταν έστειλα μήνυμα του έλεγα… δεν τα έχετε δει τα μηνύματα που ‘στειλα;

Σας υπέδειξε ο κ. Καμμένος τι να πείτε;

Όχι. Αυτά μου τα υπέδειξε ο [σ.σ.: ανακριτής, αξιωματικός του Λιμενικού] Χριστοφορίδης, όχι ο Καμμένος. Ο Καμμένος μου είπε «δώσε την κατάθεση». Τελεία, τίποτα άλλο.

Άρα δηλαδή εσείς συνάγετε το συμπέρασμα ότι ο κ. Χριστοφορίδης μιλάει ή μιλούσε με τον κ. Καμμένο ή με κάποιον ενδιάμεσο…

Όχι, όχι, όχι ενδιάμεσο. Έχει κάνει ραντεβού στο γραφείο του. Όχι ενδιάμεσο. Έχει πάει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Χριστοφορίδης τουλάχιστον τρεις φορές.


Από πού έχετε την πληροφορία αυτή εσείς;

Απ’ τον ίδιο τον Χριστοφορίδη.


Σας το έχει πει…

Και ο Καμμένος μου είπε ότι «ο Χριστοφορίδης είναι δικό μου παιδί».

Το βράδυ δηλαδή που μιλήσατε…

Στο τηλέφωνο. Ναι, ναι, «είναι δικό μου παιδί».

Όταν ήρθε η κ. Τζίβα εκείνο το βράδυ, μπήκε καθόλου η γραμματέας μέσα;

Όχι, καθόλου, κανείς. Τους έβγαλε όλους, και τον αστυνομικό, και τον γραμματέα. Ο γραμματέας, άντρας ήταν.

Η κ. Τζίβα, ερχόμενη να σας συναντήσει, σας δίνει την εντύπωση ότι κάτι συγκεκριμένο περιμένει από σας;

Ναι, να καταθέσω. Μα γι’ αυτό έφερε και γραμματέα. Και μάλιστα τον γραμματέα πήγαν και τον μαζέψαν απ’ το σπίτι του που ήταν και μακριά. Δεν ήρθε να με δει. Για κατάθεση ήρθε.

Πού ήταν το σπίτι του γραμματέα;

Ο γραμματέας ήταν στη Γλυφάδα κι αυτή στην Ηλιούπολη.


Είναι αληθές ότι έκανε λάθος και πήγε στον Κορυδαλλό πριν τον Αυλώνα;

Έκανε λάθος και δεν την βάλαν κιόλας στον Κορυδαλλό. Έγινε χαμός. Τσακώθηκαν άλλα ούτως ή άλλως έμαθε αυτή ότι είναι Αυλώνα. Κι αυτός είναι κι ο λόγος που δεν πήραν και τη διευθύντρια στην Αυλώνα.

Καλά. Γιατί δεν την βάλαν στον Κορυδαλλό και τη βάλαν στην Αυλώνα;

Γιατί… γιατί στον Κορυδαλλό λειτούργησε ο… πώς το λένε, ο νόμος. Δεν έχεις καμία εισαγγελική παραγγελία να μπεις, δεν έχεις κανα τέτοιο, δεν είναι ενημερωμένη η φυλακή, δεν μπορούμε να σου ανοίξουμε την πόρτα.
Και στον Αυλώνα γιατί της άνοιξαν;

Γιατί πήρε τον αρχιφύλακα ο Καμμένος.

Αυτό το ξέρετε γιατί κάποιος σας το είπε ή σας το είπε ο κ. Καμμένος;

Μπροστά μου, μπροστά μου. Αφού μιλούσανε μπροστά μου.

Μπροστά σας ποιος πήρε τηλέφωνο;

Μου είπε ο Καμμένος «πες στον αρχιφύλακά σου να με πάρει» κι επειδή δεν ήθελα να πάρει απ’ το δικό μου τηλέφωνο για να υπάρχει αποτύπωμα, έδωσα το τηλέφωνο του Καμμένου στον αρχιφύλακα. Και τον πήρε εκείνη τη στιγμή ο αρχιφύλακας.
Πώς λέγεται ο αρχιφύλακας;

Τάσσης.

Τάσσης.

Ναι.

Άρα δηλαδή εσείς μιλάγατε με τον κ. Καμμένο και σας ζήτησε ο κ. Καμμένος να μιλήσει με τον αρχιφύλακα για να εξασφαλίσει ότι ερχόμενη η εισαγγελέας…

Δεν ξέρω τι… μου είπε «πες στον αρχιφύλακά σου να με πάρει», δεν ξέρω τι του ‘πε γιατί δεν μπορούσα να ακούω εγώ τον Καμμένο. Και μετά ξέρω ότι ο Καμμένος ξαναπήρε τον αρχιφύλακα γιατί ήρθε και μου το ‘πε ο αρχιφύλακας. Μου λέει «με ξαναπήρε ο υπουργός», δηλαδή τον πήρε πίσω, του επέστρεψε το τηλέφωνο. Δεν ξέρω, δεν έχω ιδέα όμως τι είπανε.
Να σας πω, έρχεται η κ. Τζίβα, μπαίνει μέσα, σας συναντάει…

Ναι.

Κάθεστε τρεις ώρες.

Ναι.

Τι λέτε;

Τα στοιχεία. Προσπαθούσε να μου πει να δώσω αυτά τα στοιχεία, τα οποία στοιχεία συνδέονται…


Ποια στοιχεία; Συγκεκριμένα πέστε μου.

Το εξτρέ της τράπεζας, την κίνηση των λογαριασμών – το οποίο και έδωσα, σε τρεις μέρες το ‘δωσα.

Εσείς δώσατε τα εξτρέ εκείνο το βράδυ. Άρα λοιπόν η κ. Τζίβα ουσιαστικά…

Εγώ σε τρεις μέρες τα ‘δωσα, στον Χριστοφορίδη.


Α, μετά από την κ. Τζίβα, μετά από τρεις μέρες.

Ναι, ναι.


Αυτά τα εξτρέ τι αφορούσαν; 

Πετρελεύσεις και ναυτιλιακού αντικειμένου μεταφορές.


Και γιατί τα ήθελαν τόσο πολύ τα συγκεκριμένα εξτρέ;

Διότι, απ’ ό,τι μου είχε πει ο Χριστοφορίδης, είχαν βρει ότι αυτές οι μεταφορές αφορούσαν ναρκωτικά.

Αφού εσείς μου λέτε ότι είναι για πετρελεύσεις.

Ε, εντάξει, εγώ λέω, αυτοί λεν το δικό τους. Και λέω ότι «για να το ξέρετε εσείς, θα μπορείτε να τ’ αποδείξετε». Κι όταν τα ‘δωσα, μου ζητήσαν να το πιστοποιήσω εγώ αυτό.

Ωραία, τρεις ώρες… αφού συναινέσατε να δώσετε μετά από τρεις μέρες τα τιμολόγια, τι άλλο λέγατε με την κ. Τζίβα;

Κατ’ αρχήν τη μία απ’ τις τρεις ώρες μ’ είχε βγάλει έξω και μίλαγε με -κατά τη δήλωσή της- με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σας έβγαλε έξω εσάς;

Ναι, ναι. Μ’ έβγαλε έξω απ’ το δωμάτιο που ήμασταν.


Και η ίδια μιλούσε με ποιον;

Στο κινητό της, δεν ξέρω. Είπε στον Κοντονή, τώρα αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.


Σας το είπε αυτή όμως;

Αυτή. Ναι, ναι, αυτή μου το είπε.

Για ποιο λόγο μίλησε με τον κ. Κοντονή εκείνο το βράδυ, εκείνη την ώρα, σας το είπε; Ρωτήσατε εσείς;

Για να τον ενημερώσει τι έγινε, ότι δεν δίνω κατάθεση. Και να τον ενημερώσει για το τι θα συμβεί.
Εσείς είπατε ότι δεν θα δώσετε κατάθεση;

Δεν έδωσα κατάθεση, αυτό εξηγώ. Δεν έδωσα κατάθεση.

Άρα η κ. Τζίβα έπαιρνε τον κ. Κοντονή να του πει, να τον ενημερώσει ότι δεν δίνατε κατάθεση.

Ότι δεν δίνω κατάθεση κι ότι μπορώ να προσκομίσω τα εξτρέ των λογαριασμών μου, μόνο αυτό. Φαντάζομαι αυτό του πε, εγώ δεν είπα κάτι άλλο.


Επί τρεις ώρες δηλαδή εσάς όμως προσπαθούσε να σας πείσει – εντάξει, την μία ώρα σας είχε βγαλμένο έξω και μιλούσε κατά δική της ομολογία προς εσάς με τον κ. Κοντονή…

Ναι.


Τις άλλες δυο ώρες ποια ήταν η συζήτηση μαζί της;

Ότι ο… ο Μαρινάκης είναι μπλεγμένος, ότι θα γίνει πρόβλημα, θα γίνει αυτό… ότι «θα σε προστατεύσουμε» και τέτοια, όχι όμως στο επίπεδο της πίεσης. Δηλαδή δεν θέλω να πω κάτι για τη γυναίκα… Δηλαδή αυτή κάποιος την είχε πείσει ότι εγώ λέω ότι ο Μαρινάκης είναι ένοχος.

Άρα δηλαδή αυτή η γυναίκα ήρθε προετοιμασμένη να πάρει μια κατάθεση για…

Ακριβώς. Για την ενοχή του Μαρινάκη.


Και όταν ήρθε κι έκατσε μαζί σας, προσπαθούσε μ’ έναν τρόπο να σας χαλαρώσει για… 

Ναι, δημιούργησε μια προσωπική σχέση καλή. Αφού μιλάγαμε στον ενικό.

Και τι λέγατε; 

Της έλεγα ότι «καταλαβαίνεις τώρα πού πας να με μπλέξεις;», ότι… «δηλαδή αυτά που μου ζητάς είναι τεράστια να κάνω». Και «όχι», αυτό, «μην στενοχωριέσαι», «έχει προχωρήσει η δουλειά», «έχω πληροφόρηση», «ο λιμενικός…», ο ένας, ο άλλος…
Σας έλεγε δηλαδή ότι απ’ την ανάκριση, απ’ τη δουλειά που έχει κάνει αυτή προκύπτουν στοιχεία για τον Μαρινάκη, προσπαθούσε να σας παγιδεύσει;

Όχι, δεν ένιωσα ότι προσπαθεί να με παγιδεύσει. Να με παγιδεύσει δεν το ‘νιωσα. Ότι προσπαθούσε να μου αποσπάσει κατάθεση, ναι.


Όταν λέτε προσπαθούσε να σας αποσπάσει κατάθεση, προσπαθούσε να συναινέσει…

Να με πείσει να καταθέσω γραπτώς.
Και να πείτε τι;

Για τις μεταφορές και ποιον αφορά και… Δεν μπήκε στην ουσία πολύ γιατί αυτή ήταν πεπεισμένη ότι είναι για ναρκωτικά οι μεταφορές. Έτσι της είχανε πει, ποιος της το ‘χε πει, δεν ξέρω. Εγώ όχι πάντως.
Μισό λεπτό. Το να είναι πεπεισμένη το λέτε γιατί είχατε αυτή την εντύπωση ή σας το είπε η ίδια;

Ότι την πήρανε και της είπανε αυτό: πήγαινε να πάρεις κατάθεση, είμαι έτοιμος να καταθέσω και γι’ αυτό μαζεύτηκε νυχτιάτικα.

Ουσιαστικά δηλαδή είχαν προκαθορίσει…

Ναι.
Σύμφωνα μ’ εσάς…

Ότι είναι έτοιμος να καταθέσει στοιχεία και να δώσει κι ο ίδιος προσωπική κατάθεση ότι αυτά τα πράγματα αφορούν τα ναρκωτικά. Δηλαδή αυτή ήρθε μ’ αυτό. Δηλαδή ξαφνιάστηκε όταν εγώ δεν την έδωσα.
Αυτό που μου φαίνεται λίγο οξύμωρο είναι πώς όλο αυτό το πράγμα ήταν τόσο έτοιμο. Να ανταλλάξετε εσείς κάποια μηνύματα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο την ίδια μέρα απ’ ότι μου είπατε…

Με τον Καμμένο.


Πριν απ’ τον κ. Καμμένο.

Α, α, ναι.

Και ξαφνικά, 9 η ώρα να σας πάρει ο κ. Καμμένος και να σας πει «έρχεται τώρα εισαγγελέας».

Ναι, ναι, γιατί εγώ είχα την τακτική που είχα πει στη μήνυσή μου. Εγώ είχα μια τακτική που μου την επιβάλανε: συγκαταβατική και στο να μην είμαι κόντρα τους. Και ν’ αφήνω πάντα ενδεχόμενο ότι είναι ένοχος ο Βαγγέλης. Όπως έγινε και με την εντός εισαγωγικών συνέντευξή μου. Μου είχανε επιβάλει αυτό. Και κάθε φορά που ερχόντουσαν, εγώ τους παγίδευα για να τους γράψω, αλλά μου αλλάζανε χώρους, συνέχεια. Κάποια στιγμή το κατάφερα κι αυτό έγινε στις 20 Μαρτίου. Οπότε τελείωσε. Μπορεί όλο αυτό, ξέρετε, και στον υπουργό ακόμα να πήγε ο Χριστοφορίδης και να έχει πει «εμένα μου ‘χει πει ο Γιαννουσάκης ότι ο Μαρινάκης μετέφερε ναρκωτικά». Εγώ δεν το ξέρω.


Άρα εσείς, αντίστοιχες συνομιλίες με αυτήν της 20ης Μαρτίου έχετε ξανακάνει με τον…

Όχι, έχω κάνει προσπάθεια. Αλλά μου αλλάζανε χώρο πάντα.


Όχι. Έχετε κάνει προσπάθεια να τους γράψετε μου είπατε.

Ναι, ναι, ναι.


Άρα, έχετε… με τον Χριστοφορίδη αυτά τα λέγατε.

Μου τα ‘λεγε ο Χριστοφορίδης. Έχουν έρθει δεκαεννιά ώρες. Στις δεκαεννιά ώρες συνάντησης -είναι καταγεγραμμένες, στα βιβλία της φυλακής- δεν έχω δώσει ούτε μια κατάθεση.


Άρα ο κ. Χριστοφορίδης που ερχόταν, ερχόταν με σκοπό να σας πείσει να δώσετε κατάθεση σύμφωνα μ’ αυτά…

Όχι να με πείσει. Ότι μην τολμήσεις και κάνεις κάτι, θα σβήσεις. Δηλαδή μην τυχόν μας πας κόντρα. Όχι να με πείσει, δεν με πήγαινε στο παρακαλετό. Στην απειλή με πήγαινε.


Ναι.

Είναι περίπου ό,τι ακούτε τον Μάρτιο.


Πέρα απ’ αυτά που ακούμε τον Μάρτιο, υπάρχει κάποια άλλη στιχομυθία, μη-καταγεγραμμένη, όπου ο κ. Χριστοφορίδης σας υπόσχεται κάτι σε σχέση με τον κ. Καμμένο ή με τον κ. Κοντονή ή με την κ. Τζίβα;

Άμεση αποφυλάκιση… Καλά, αυτό που μου πρότεινε είναι συγκεκριμένη διαδικασία: να κάνω κατάθεση με ανοιχτή ημερομηνία, να την πάρει και να φύγει, η οποία κατάθεση θα έλεγε ότι παρουσιάστηκα στο Λιμεναρχείο. Οπότε τι γίνεται; Αφού θα έγραφε ότι παρουσιάστηκα στο Λιμεναρχείο, για να έχει αξία αυτή η κατάθεση, θα ‘πρεπε εγώ να ‘μαι ελεύθερος.

Σωστά.

Λοιπόν, άρα μ’ αυτόν τον τρόπο θα μου εγγυόταν την αναστολή που ζητάω. Και γι’ αυτό άμα δεις τη συνομιλία που λέει «πάω στον Τσίπρα, του δείχνω την κατάθεση και δεν του δίνω αντίγραφο», αυτός είναι ο λόγος που δεν του δίνω αντίγραφο. Διότι η μορφή της κατάθεσης έχει αξία μόνο όταν βγω απ’ τη φυλακή. Αλλιώς είναι παράνομη. Και αν θα δεις προσεκτικά στη συνομιλία, λέει: «αν θες να με μεταθέσεις, μεταθέστε με». Ξέρεις γιατί το λέει αυτό; Γιατί στην κατάθεση αυτή θα λέει παρουσιάστηκα στον τάδε Χριστοφορίδη Παναγιώτη. Άρα, για να ισχύσει αυτή η κατάθεση πρέπει να… προϋποθέτει δύο πράγματα: πρώτον, εγώ να είμαι ελεύθερος και δεύτερον ο Χριστοφορίδης στη θέση του.
Και να περιμένει…

Ναι, δεν έχει ουσία να σου λέει ένας άνθρωπος ότι θα την πάω στον Κοντονή και στον πρωθυπουργό, αλλά δεν θα του δώσω αντίγραφο. Πού έχει ακουστεί αυτό;
Αυτό το ζητήσατε εσείς, να είστε ελεύθερος…

Όχι, όχι.


Ή σας το πρότεινε αυτός;

Απλώς ήταν ο τρόπος που μου πρότεινε να μου εγγυηθεί την έξοδο κι όσο εγώ λειτουργούσα συγκαταβατικά, ε, δηλαδή όλους τους μήνες μέχρι να καταφέρω να τον ηχογραφήσω, ήμουνα σ’ αυτήν τη συζήτηση.
Άρα λοιπόν εσείς, αν στις 17 Ιανουαρίου δίνατε την κατάθεση στην κ. Τζίβα, χάνατε το προνόμιο να σας αφήσει ελεύθερο.

Ακριβώς. Γι’ αυτό μου λέει αυτός στη συνομιλία, «δωσ’ τη σ’ εμένα και όχι στην Τζίβα». Το λέει, ο ίδιος.

Μπροστά σας η κ. Τζίβα πήρε τηλέφωνο τον κ. Κοντονή ή τον κ. Καμμένο;

Όχι.


Ούτε την είδατε ν’ ανταλλάζει κάποιο μήνυμα σε κάποια…

Όχι, όχι, όχι. Την είδα όμως να παίρνει την ώρα που βγαίνω απ’ το κινητό της.


Όπου σύμφωνα με δική της…

…δική της δήλωση, πήρε τον Κοντονή. Τον οποίον γνωρίζει απ’ τη γυναίκα του. Αυτή μου το ‘πε.


Την επόμενη μέρα που σας πήρε ο Καμμένος τηλέφωνο, στις 18 Ιανουαρίου, το πρωί.

Ναι.


Τι σας είπε;

Νομίζω εγώ τον πήρα. Αυτός με πήρε; Δεν το θυμάμαι. Ό,τι έχω δώσει, τις κλήσεις.

Μιλήσατε την επόμενη μέρα με τον κ. Καμμένο;

Τώρα αν είναι επόμενη, μεθεπόμενη, δεν θυμάμαι. Σίγουρα μίλησα μια φορά ακόμα.


Η επόμενη φορά που μιλήσατε, που ακολουθεί τη 17η Ιανουαρίου, τι είπατε;

Μου είπε «προχώρα, μη σταματάς και τα ίδια», ό,τι μου ‘χε πει και στις 17. Και για τον Χριστοφορίδη, να τον εμπιστεύεσαι, να τον κάνεις, αυτά μου ‘λεγε…


Μισό λεπτό, αφού στις 17 Ιανουαρίου που έστειλε την εισαγγελέα να δώσετε κατάθεση, εσείς δεν δώσατε. Γιατί ο κ. Καμμένος ήταν τόσο άνετος;

Ναι, αλλά συμφώνησα στο να δώσω τα στοιχεία και να δώσω κατάθεση σε σχέση με τα εξτρέ, την οποία σε τρεις μέρες έδωσα. Αλλά όχι για εμπλοκή κάποιου με ναρκωτικά. Απλά σας καταθέτω την κίνηση των λογαριασμών μου, προκειμένου να κάνετε έρευνα. Αυτό κατέθεσα. Δηλαδή συνεργάστηκα εν μέρει. Ναι μεν δεν έκανα αυτό που θέλαν, γιατί δεν θα το ‘κανα ποτέ, αλλά εν μέρει συνεργάστηκα.


Στις 20 Μαρτίου, στη συνομιλία με τον κ. Χριστοφορίδη, σας λέει «στείλε έναν άνθρωπο στο Ντουμπάι».

Ναι.

Γιατί; Τι να κάνει στο Ντουμπάι ο άνθρωπος;

Να φέρει όλα τα παραστατικά… Να φέρει παραστατικά που θ’ αποδεικνύουν ότι δεν πήγανε τα λεφτά εκεί πέρα, γιατί μου ‘χε ζητήσει, επειδή στο Ντουμπάι δεν μπορούν να κάνουν δικαστική συνδρομή, δεν μπορούσαν να βρουνε χαρτιά, να φέρω χαρτιά που ουσιαστικά ν’ αποδεικνύουνε, θα μου τα ζήταγε αυτός τα χαρτιά, θα μου υπεδείκνυε τι χαρτιά θέλει, οπότε θα αποδυνάμωνε τα χαρτιά του Μαρινάκη.
Υπάρχουν τέτοια χαρτιά; 

Δεν μπήκα καν στη διαδικασία τι χαρτιά θέλουν γιατί μου το λέει, όπως θα δείτε, ότι «θα σου πω εγώ τι θα φέρεις». Δεν μου ‘πε ποτέ.

Υπάρχει υπόνοια ότι θα δημιουργούσε πλαστά χαρτιά ο ίδιος;

Ναι, ναι, ναι. Ξεκάθαρα. Ξεκάθαρα. Μα το λέει κιόλας: «Θα μου φέρεις τα παραστατικά» και «ποιο εφετείο θα τα απορρίψει;» και «ποιος θα το κάνει», δηλαδή κάτι τέτοια μου λέει…

Η πρώτη φορά που σας παίρνει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος πότε είναι;

Δεκέμβριο, νομίζω.


Η πρώτη φορά που σας παίρνει ο Τριανταφυλλόπουλος είναι με δική του…

Όχι, όχι, στο ηχητικό που στέλνω, αυτό που σου λέω, το μεγάλο, αυτό το ηχητικό είναι που τους τελειώνει. Αυτό το ηχητικό αν το γράψεις και το αναλύσεις, τους τελειώνει. Σήμερα. Στο ηχητικό λέει ο ίδιος ότι έψαξε να με δει αυτός και του επιμένω: «Σου ζήτησα εγώ πότε κανένα υπουργό; Σου ζήτησα ποτέ… ακόμα κι έτσι», του λέω, «πήρες αυτόν και μ’ έψαξες». «Ναι», μου λέει, «αυτό είναι αλήθεια».


Θα το πάρω το ηχητικό, μην ανησυχείτε.

Άρα να μην ψάξω εγώ πώς θα το πάρεις, θα το βρεις εσύ.

Θα το βρω.

Τέλεια, ωραία.

Να σας πω κάτι, την πρώτη φορά που σας παίρνει τηλέφωνο, μου είπατε, τι σας λέει; «Γεια σου, είμαι ο Μάκης»; Ο Τριανταφυλλόπουλος;

Ναι. Ναι, ναι, ναι.

Τι σας θέλει; Τι σας προτείνει;

Κοίτα, είναι πολύ παλιό τώρα, δεν μπορώ να θυμάμαι, αλλά μου λέει ότι θέλει να του μιλήσω – αφού έχω ενημερωθεί πρώτα απ’ τον Χριστοφορίδη. Ότι «θα σε πάρει ο Τριανταφυλλόπουλος και κοίτα, λέει, να πεις αυτά που ξέρεις». Και κάθισα και μου κανε ατζέντα ο Χριστοφορίδης.
Κατάλαβα…

Άκουσέ με λίγο, άκουσέ με λίγο, Λευτέρη. Υπάρχει, γι’ αυτό σου λέω, θέλει πολύ ψάξιμο και μόνο εσύ το κανες σοβαρά. Υπάρχει στις συνομιλίες τις δικές μου, που δημοσίευσες, μία φράση που μου λέει ο Χριστοφορίδης, «σ’ έχουν ανάγκη στο εφετείο». Πρόσεξε: «σ’ έχουν ανάγκη στο εφετείο». «Γιατί είπες ότι ο Κοτσώνης είναι αθώος; – Με απειλήσανε. Απλά τα πράγματα». Μου το υπαγορεύει ο Χριστοφορίδης. Αυτή τη φράση, κόπια, όπως ακριβώς μου τη λέει ο Χριστοφορίδης να την πω στο εφετείο, την έχω πει ήδη στον Τριανταφυλλόπουλο. Είναι η τρανή απόδειξη ότι είναι υπαγορευμένο του Τριανταφυλλόπουλου. Αν τη δεις αυτή, είναι σαν να τη διαβάσαμε από βιβλίο. Και έχει διαφορά τέσσερις μήνες αυτή η συνομιλία.

Κατάλαβα…

Άμα θα τη βρεις, θα λέει, θα δεις. Αυτός μου έχει υποδείξει τι να πω στον Τριανταφυλλόπουλο και τώρα μου υποδεικνύει τι να πω και στο εφετείο. Είναι η λέξη που θα τη βρεις και αν τη βάλεις δίπλα-δίπλα, θα δεις ότι είναι ίδια. Ξέρεις γιατί είναι απάτη, να σου πω λίγο; Διότι γράφει ο Τριανταφυλλόπουλος ότι είναι η συνομιλία εκείνης της εποχής, του Πάσχα δηλαδή, και κόβει δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Και του ‘χω στείλει φωτογραφία εγώ, απ’ το κινητό, που αποδεικνύει ότι έχει γραφτεί στις 28 Μαΐου και μου λέει τρομερά πράγματα. Και μάλιστα μου λέει σ’ αυτή τη συνομιλία, αυτό είναι το πιο τρομερό, μου λέει «δεν τη γράφω αυτή τη συνομιλία» και του λέω εγώ, θα μ’ ακούσεις: «καλά ρε Μάκη», του λέω, «όλες τις συνομιλίες που λέγαμε, αφήναμε να εννοηθεί ότι ο Μαρινάκης είναι ένοχος κι εσύ τις έχεις γράψει; Κι αυτή που λέμε ότι είναι αθώος δεν την γράφεις;». «Δεν την γράφω», μου λέει, «δεν μ’ ενδιαφέρει». Και πάει τώρα και την παρουσιάζει, οπότε αυτό ξέρεις τι κάνει, Λευτέρη; Αναιρεί και τη συνέντευξη -εντός εισαγωγικών- του Δεκεμβρίου. Όταν λέω εγώ ότι «αυτός με γράφει» και λέει «δεν με γράφει», επιβεβαιώνομαι εγώ πια.


http://unfollow.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom