Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

«Καμπανάκι» για έλλειμμα 6 δισ. στον ΕΦΚΑ και στο… βάθος νέες περικοπές για τους συνταξιούχους


Θρυαλλίδα καταστροφικών εξελίξεων για τις συντάξεις είναι το έλλειμμα των 6 δισ. ευρώ ετησίως που έχει επωμιστεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και αφορά κρατικά ελλείμματα.

Ηδη από τις αρχές του 2017 (όταν και λειτούργησε ο ΕΦΚΑ)
το κράτος έχει σωρεύσει στις πλάτες των συνταξιούχων 1,8 δισ. για τον ΟΓΑ, 1 δισ. για το ΝΑΤ και 3 δισ. για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς ναι μεν προς το παρόν το «έλλειμμα» αυτό είναι λογιστικό, αφού το κράτος (υπό μορφή επιχορήγησης) καλύπτει ένα μέρος του, ωστόσο η διαρκώς συρρικνούμενη κρατική συμμετοχή στο συνταξιοδοτικό θα μεταθέσει το πρόβλημα στους συνταξιούχους με τη μορρφή μείωσης των συντάξεων.

Ουσιαστικά έχει καθιερωθεί από το 2017 ένας νέος τρόπος κρατικής συμμετοχής στην κοινωνική ασφάλιση.

Ετσι έως το 2016 η επιβάρυνση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τον κλάδο συντάξεων (τριμερής χρηματοδότηση, προνομιακά επιδόματα ΕΚΑΣ, κρατικές επιβαρύνσεις ΟΓΑ-ΝΑΤ-ΔΕΚΟ) ήταν 10.083 δισ. ευρώ συν άλλα 5.370 δισ. ευρώ για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, σύνολο 15.453 δισ. ευρώ.

Από το 2017 και εφεξής, με βάση τον νέο νόμο περί ΕΦΚΑ, η συμμετοχή του κράτους καθορίζεται από το ύψος της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης».

Όμως και εδώ υπάρχει πρόβλημα, αφού με τη χρήση απλών κανόνων αριθμητικής φαίνεται να προκύπτει μικρότερη κρατική συμμετοχή κατά 5,4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα με τον τρόπο που χορηγείται η εθνική σύνταξη (το 40% των συντάξεων x 384 ευρώ, ενώ για το 60% αναπηρίας, χηρείας, μειωμένες, και του ΟΓΑ, μ.ό x 300 ευρώ) τα συνολικά ποσά αντιστοιχούν περίπου στα 10 δισ. ευρώ, όταν μέχρι το τέλος του 2016 συμμετείχε με 15.453 δισ. ευρώ.

Eφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom