Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Χάος στη Βενεζουέλα! Πραξικόπημα-φιάσκο κατά Μαδούρο (φωτο & βίντεο)


Ένα ελικόπτερο που άνοιξε πυρ κατά του κτιρίου όπου στεγάζεται το (όργανο της κυβέρνησης κατά την αντιπολίτευση) Ανώτατο Δικαστήριο, ένας πιλότος της αστυνομίας που έκανε
… διάγγελμα, ένα "πραξικόπημα" που ήταν καταδικασμένο για να αποτύχει και μια χώρα, η Βενεζουέλα, που βυθίζεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο στο χάος.

Με τρόμο οι κάτοικοι του Καράκας είδαν ένα ελικόπτερο της αστυνομίας να πετά πάνω από το κτίριο όπου στεγάζεται το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και να πετά χειροβομβίδες στο χώρο του δικαστηρίου. Οι οποίες, ευτυχώς, δεν εξερράγησαν και δεν τραυματίστηκε κανείς.

Τη στιγμή που γινόταν η επίθεση, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εμφανιζόταν στην τηλεόραση, προφανώς για να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, το ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε κλαπεί από την αστυνομία και εκείνος που το οδηγούσε κι εκείνοι που ήταν πίσω από την επίθεση είναι "τρομοκράτες".

Δείτε τη στιγμή της επίθεσης


Ο Μαδούρο υποστήριξε πως εκτός από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είχε πετάξει και πάνω από το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που είπε και ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Ερνέστο Βιγιέγας. Σύμφωνα με τον Βενεζουελάνο υπουργό, το ελικόπτερο πυροβόλησε 15 φορές ενώ στο κτίριο δινόταν δεξίωση (!) με 80 καλεσμένους.


Στη συνέχεια πέταξε κοντά στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου πέταξαν τέσσερις χειροβομβίδες ισραηλινής κατασκευής που προέρχονταν από την Κολομβία, υποστήριξε ο Βιγιέγας, σημειώνοντας πως οι δυο χειροβομβίδες είχαν στόχο τους φρουρούς του κτιρίου.

Ζήτησε από την αντιπολίτευση να καταδικάσει και απείλησε πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του θα ξεκινήσουν ένοπλο αγώνα (!) αν η κυβέρνησή του ανατραπεί. Απειλή δηλαδή με την έναρξη (επισήμως) εμφυλίου πολέμου, στη χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και τις διαδηλώσεις, που καταπνίγονται από στρατό, αστυνομία και παραστρατιωτικούς από τον περασμένο Απρίλιο έχουν κοστίσει τη ζωή σε 75 ανθρώπους!

Το Ανώτατο Δικαστήριο επελέγη ως στόχος επίθεσης γιατί είναι φιλικό προς την κυβέρνηση Μαδούρο και έχει πολλές φορές προκαλέσει οργή με μια σειρά αποφάσεων που έχουν ενδυναμώσει τη θέση του προέδρου της Βενεζουέλας και υποσκάψει το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Λίγο πριν το ελικόπτερο εμφανιστεί στον ουρανό του Καράκας και ο Μαδούρο βγει για να μιλήσει για τους "τρομοκράτες" που επιτέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, είχε κυκλοφορήσει στο internet ένα video που δείχνει έναν άνδρα, τον Όσκαρ Πέρες, ντυμένο με στολή παραλλαγής και πίσω του τέσσερις οπλισμένους και μασκοφόρους άνδρες.
Ο Πέρες, πιλότος της αστυνομίας, υποστηρίζει στο μήνυμα που διάβασε στον λαό της Βενεζουέλας πως είναι μέλος μιας ομάδας αστυνομικών, πολιτών και στρατιωτικών που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση Μαδούρο και να κάνουν επανάσταση κόντρα στην τυραννία του.
Δείτε το video
«Έχουμε δυο επιλογές: να κριθούμε αύριο από τη συνείδησή μας και το λαό ή να ξεκινήσουμε σήμερα την απελευθέρωσή μας από αυτή την διεφθαρμένη κυβέρνηση», λέει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Πέρες, τον οποίο φυσικά αναζητά το καθεστώς Μαδούρο αφού ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τον θεωρεί κατάσκοπο των Αμερικανών που δουλεύει υπό τις οδηγίες της CIA και της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας!
Κι εδώ με αγγλικούς υπότιτλους
Το αν πίσω από τον Πέρες, πιλότο της αστυνομίας μέχρι πριν από μερικές ώρες, βρίσκεται η αντιπολίτευση ή μέρος του στρατού και μιλάμε για μια απόπειρα πραξικοπήματος, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Δεν αποκλείεται (και ίσως αυτό είναι το πιθανότερο) να πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια κάποιου ή κάποιων για να αλλάξουν τα πράγματα. Είδος πραξικοπήματος είναι κι αυτό. Μόνο που αποδείχθηκε φιάσκο…
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Associated Press
Φωτογραφίες: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom