Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Υπουργείο Παιδείας και Ιερά Σύνοδος λογοκρίνουν εν έτει 2017 Ριάνα, Άσιμο και Σαββόπουλο (βίντεο & έγγραφο)

Γλίτωσε τελικά η «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου

Παρέμβαση και για γελοιογραφία του Economist - «Η γιόγκα δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική», αποσαφηνίζεται στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου.

Εκτός ύλης μένουν τα τραγούδια της Ριάνα, του Διονύση Σαββόπουλου και του Νικόλα Άσιμου από το πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, μετά από εισήγηση του Μητροπολίτη Ύδρας, Εφραίμ, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα τα τραγούδια που καταργήθηκαν είναι το «Umbrella» της Ριάνα, η «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου και ο «Μπαγάσας» του Άσιμου.

Απόσπασμα από την εισήγηση του Μητροπολίτη Ύδρας

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Εκκλησίας, αφαιρέθηκε από την ύλη του Λυκείου και από το εκπαιδευτικό υλικό και η γελοιογραφία του Economist για τους θρησκευτικούς πολέμους που απεικόνιζε ένα πεδίο μάχης, ερείπια, νεκρούς και έναν επιζώντα που αναφέρει «όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός».

Παράλληλα αποσαφηνίζεται στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική.

Τα νέα Θρησκευτικά υιοθετούν διαφορετική δομή και το υπουργείο Παιδείας προτείνει σε δασκάλους και καθηγητές να χρησιμοποιούν μουσικό και οπτικό υλικό για πολλές θεματικές ενότητες και εργασίες. Για παράδειγμα, προτείνεται ο «Κήπος» του Σωκράτη Μάλαμα ή το «Η Ζωή μου όλη» του Άκη Πάνου στην Γ’ Γυμνασίου για θέμα εργασίας: «Διευρύνοντας τις εμπειρίες μας – Χτίζοντας τον κόσμο μας».

Για την «Αναζήτηση του Θεού» στην Α’ Λυκείου προτείνεται ο «Προσκυνητής» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, αλλά και μια φωτογραφία του Τζιοβάνι που πανηγυρίζει το γκολ, δείχνοντας προς τον ουρανό.

Αυτά τα τραγούδια "έκοψαν" οι αθεόφοβοι:






Γλίτωσε τελικά η «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου

Την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα μείνουν εκτός του προγράμματος διδασκαλίας των Θρησκευτικών τα τραγούδια της Ριάνα, του Διονύση Σαββόπουλου και του Νικόλα Άσιμου, μετά την εισήγηση του μητροπολίτη Ύδρας, Εφραίμ, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε απάντησή του, «ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών. Το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)».

Και συνεχίζει η διευκρινιστική ανακοίνωση: «Για τα συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, δηλαδή πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα ("Συννεφούλα") εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60)».

Καταλήγει, δε, το υπουργείο: «Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν. Συνεπώς, τα περί υπογραφής "θρησκευτικού μνημονίου" και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης. Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom