Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΒΟΛΟΣ: Καταδίκη γιατρού για τον θάνατο νεογνού


Ποινή φυλάκισης είκοσι μηνών με τριετή αναστολή και εφέσιμη επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Η δίκη αφορούσε στον θάνατο ενός βρέφους μόλις οχτώ ωρών. Το υγιές νεογνό, κατά τη γέννησή του υπέστη εκτεταμένο κεφαλαιμάτωμα, με αποτέλεσμα να καταλήξει παρά τις προσπάθειες των γιατρών, τόσο του Αχιλλοπούλειου όσο και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, να το σώσουν.

Το περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο του 2013. Στις 24 Αυγούστου συγκεκριμένα, μία 29χρονη Αλβανίδα έφερνε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Η επίτοκος γεννούσε με φυσιολογικό τοκετό, ο οποίος όμως είχε μεγάλη δυσκολία.

Ο χειρουργός μαιευτήρας βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, καθώς δεν εφάρμοσε ορθά και ενδεδειγμένα την ιατρική πρακτική, και συγκεκριμένα απέφυγε να χρησιμοποιήσει καισαρική τομή, ενώ έβγαλε το μωρό με τη συκία (βεντούζα σιλικόνης) χωρίς να τη χρησιμοποιήσει σωστά.

Οι ώρες που ακολούθησαν μετά τη γέννα ήταν δραματικές. Εξεταζόμενοι ως μάρτυρες κατηγορίας στο δικαστήριο, γιατροί της Λάρισας είπαν ότι το νεογνό μεταφέρθηκε σχεδόν νεκρό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, μόλις πέντε ώρες μετά τη γέννησή του.

Γιατροί από το Νοσοκομείο Βόλου που εξετάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, είπαν ότι συμβαίνει και άλλα νεογνά να παρουσιάζουν κεφαλαιμάτωμα όταν γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν και πρόβλημα με τη ζωή τους.

Ο κατηγορούμενος γιατρός επέμεινε ότι έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σωθεί το παιδί. Σημείωσε ότι η μητέρα του παιδιού δεν συνεργαζόταν κατά τη γέννα, καθώς δεν ήξερε καλά την ελληνική γλώσσα. Θεώρησε σωστό, είπε, να κάνει χρήση της συκίας, καθώς ενώ είχε ήδη βγει το τριχωτό της κεφαλής του μωρού, ωστόσο η επίτοκος δεν συνεργαζόταν και έκλεινε τα πόδια. Δεν μπορούσε, όπως ισχυρίστηκε, σε εκείνο το στάδιο να κάνει καισαρική, καθώς η γέννα του παιδιού θα καθυστερούσε πολύ και θα ήταν επικίνδυνο για τη ζωή του.

Οι γονείς του άτυχου βρέφους εξεταζόμενοι ως μάρτυρες κατηγορίας είπαν ότι ο γιατρός έκανε πράγματι ό,τι μπορούσε.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Μετά το πέρας της δίκης, ο καταδικασθείς άσκησε έφεση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ
http://www.taxydromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom