Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

«Πόλεμος» σε media και μπάλα μεταξύ Αλαφούζου, Μαρινάκη και Σαββίδη - Δραματικές εξελίξεις στον «Πήγασο»


Το πρώτο ημίχρονο του «ντέρμπι» της αναδιανομής του μιντιακού τοπίου έληξε χθες με νικητή τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος κρατάει πλέον τα «κλειδιά» του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και έχει καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στο Mega.

Το δεύτερο ημίχρονο αναμένεται να ξεκινήσει οσονούπω με «έπαθλο» το εκδοτικό συγκρότημα «Πήγασος» της οικογένειας Μπόμπολα, τα δάνεια του οποίου καταγγέλθηκαν προχθές από τις τράπεζες. Ο «Πήγασος» εξακολουθεί να κρατά ένα πολύτιμο 13% του Mega και, αν τελικά ακολουθήσει την «τύχη» του ΔΟΛ, τότε ο «αγώνας» ελέγχου του τηλεοπτικού σταθμού έχει ακόμη δρόμο…

Χθες το μεσημέρι ανοίχτηκαν οι φάκελοι με τις προσφορές των υποψηφίων. Οπως έγινε γνωστό, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά ύψους 22,8 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η εταιρία Vigata συμφερόντων Δ. Μελισανίδη, η οποία έκανε προσφορά ύψους 21 εκατ. ευρώ. Στα 11.926.000 ευρώ ήταν η προσφορά του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ήδη ελέγχει το 19,6% του Mega. Η αγγλική εταιρία New Mile προσέφερε 100.000 ευρώ ενώ συμβολικά στο διαγωνισμό έλαβε μέρος ο εκπρόσωπος της ΕΤΕΡ κ. Καρανίτσας με το ποσό των τριών ευρώ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ένας από τους «πρωταγωνιστές» της διαδικασίας, ο κ. Σαββίδης, άφηνε υπονοούμενα για… φάουλ. «Μία εταιρία αξίζει όσο τα χρέη της και σε ό,τι αφορά το Mega που αργοπεθαίνει είμαι πρόθυμος να πάρω όλες τις οφειλές του, που πλησιάζουν τα 200 εκατομμύρια», είπε προσερχόμενος στο ΑΠΘ για την έναρξη του τμήματος Ποντιακών Σπουδών.

Ερωτηθείς για το διαγωνισμό είπε: «Η εταιρία που έχει διοργανώσει το διαγωνισμό δεν εξασφάλισε τη διαφάνεια και την απόλυτη μυστικότητα», ενώ σχολιάζοντας το ζήτημα που προέκυψε με τα λεφτά της εγγυητικής τόνισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι πρόβλημα υπάρχει με τα λεφτά από την Κύπρο. Τι έχουν τα λεφτά από την Κύπρο, μυρίζουν;».

Ερωτηθείς για τους λόγους που θέλει τόσο πολύ να αποκτήσει το Mega, είπε χαμογελώντας: «Θέλω το πρωί το Mega να με ξυπνάει στη γλώσσα μου και όπως με ξύπναγε η μητέρα μου. Εγώ θέλω η ποντιακή ομιλία στο κεντρικό κανάλι να ξυπνάει τη χώρα. Ο καθένας ζει με τις δικές του αρρώστιες»!

Επίσης, ανέφερε ότι από την αγοραπωλησία των μετοχών δεν θα πρέπει να πάρουν χρήματα αυτοί που χρεοκόπησαν το κανάλι αλλά να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που το δημιούργησαν, οι προμηθευτές και οι τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι από τα χρήματα του πλειοδότη του ΔΟΛ, το 75% θα πάει στις τράπεζες (65%) και τους προμηθευτές (10%), ενώ το υπόλοιπο 25% του τιμήματος θα διατεθεί για τις υποχρεώσεις σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και για την εξόφληση των εργαζομένων.

Πλέον, ο κ. Μαρινάκης έχει αποκτήσει: τo 22,11% των μετοχών του Mega, τις εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «ΝΕΑ», τις ιστοσελίδες IN.GR, BHMA.GR και NEA.GR, τον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM, τo 50% των μετοχών της «IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ» και το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής «ΑΡΓΟΣ».

Εφόσον επικυρωθεί η διαδικασία της δημοπρασίας των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ από το δικαστήριο, η μετοχική σύνθεση του Mega, με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχει ως εξής: Ομιλος Βαρδινογιάννη: 37%, ΔΟΛ (Μαρινάκης): 22,11%, Dimera (Σαββίδης): 19,6%, Πήγασος: 13% (ενεχυριασμένες).

Η ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ MEGA ΣΗΜΕΡΑ

– Ομιλος Βαρδινογιάννη: 37%
– ΔΟΛ (Μαρινάκης): 22,11%
– Dimera (Σαββίδης): 19,6%
– Πήγασος: 13% (ενεχυριασμένες)

Δραματικές εξελίξεις στον «Πήγασο»

Με αυτά τα δεδομένα, η καταγγελία των δανείων της «Πήγασος» από τις τράπεζες δρομολογεί νέες εξελίξεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του Mega. Τα δάνεια της εκδοτικής επιχείρησης ανέρχονταν σε 161 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Οκτωβρίου 2016 και αν δεν καλυφθούν σε διάστημα 90 ημερών θα γίνουν άμεσα απαιτητά.

Με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθεί σε ειδική εκκαθάριση, όπως συνέβη και με τον ΔΟΛ. Αν υπάρξει ενδιαφερόμενος, τότε η εταιρία θα συνεχίσει να υπάρχει με άλλον ιδιοκτήτη, αλλιώς θα κηρύξει χρεοκοπία.

Πάντως, το 13% της «Πήγασος» στο Mega μπορεί να αλλάξει τις μέχρι σήμερα ισορροπίες. Αν το αποκτήσει ο Ομιλος Βαρδινογιάννη θα εκτινάξει το ποσοστό του στο 50%, αν το πάρει ο ΔΟΛ (Μαρινάκης) θα φτάσει συνολικά το 35%, ενώ αν καταλήξει στα χέρια του Σαββίδη, τότε το συνολικό ποσοστό του επιχειρηματία θα αγγίξει το 33% και θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πακέτο των ακινήτων του ΔΟΛ, το οποίο επίσης εκποιήθηκε χθες, την υψηλότερη προσφορά κατέθεσε η «ALPHA Αστικά Ακίνητα», με ποσό που ανήλθε στα 3.780.000 ευρώ. Η εταιρία «Σαντορίνη» κατέθεσε προσφορά η οποία ανήλθε στα 3.001.123 ευρώ και η εταιρία «New Mile Ακίνητα» προσφορά στα 100.000 ευρώ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
aaggelidis@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 1/6/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom