Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Γιώργος Παπανδρέου αποκαλύπτει: Η κυβέρνηση μου είχε εξετάσει το σενάριο του Grexit! (ηχητικό)


Το σενάριο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη αποκάλυψε ότι είχε εξετάσει η κυβέρνηση του ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, ωστόσο όπως είπε το απέρριψε μπροστά στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία.

"Η δική μου πολιτική ήταν ότι η Ελλάδα χρειάζεται να δείξει αξιοπιστία. Εάν είναι να βγει στις αγορές η Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας πριν από δύο χρόνια έλεγε 'θα χορέψω τις αγορές' τώρα λέει 'πρέπει να βγούμε στις αγορές'. Αυτό το έλεγα εγώ το 2010, ότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές άρα πρέπει να αποκτήσουμε αξιοπιστία. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο με τους Ευρωπαίους, ένα όχι θα ήταν πιθανώς την επόμενη ημέρα χρεοκοπία" είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρόσθεσε:

"Εγώ δεν το διακινδύνευσα. Βεβαίως μπήκαμε σε δίλημμα. Καθίσαμε κάτω και με τον υπουργό Οικονομικών και με τους συμβούλους και βάλαμε όλα τα σενάρια. Και είπαμε σενάριο ένα, χρεοκοπία. Δεν το είχα πει τότε, διότι εάν το είχα πει δημόσια θα χρεοκοπούσαμε την άλλη μέρα. Το δεύτερο σενάριο ήταν να φύγουμε από την Ευρωζώνη ή να κάνουμε και τα δύο. Αξιολογήσαμε και είπαμε όχι για τον τόπο θα βάλουμε πλάτη εμείς, έστω και εάν οι άλλοι δεν θα βάλουν, έστω και εάν η αντιπολίτευση μας πετά πέτρες, στη στιγμή αυτή το κρίσιμο είναι η χώρα να σταθεί όρθια και στάθηκε όρθια. Άσχετα εάν μετά λόγω καθυστερήσεων, ειδικά των άλλων κυβερνήσεων διότι και ο κ. Σαμαράς έκανε ένα χρόνο με τον Παπαδήμο, ουσιαστικά δεν συνέβαλε παρά μόνο στο PSI... Δεν αφήσαμε καμία μεταρρύθμιση να γίνει ένα χρόνο ουσιαστικά διότι μετά έγιναν διπλές εκλογές".

Παπανδρέου: Ο Σαμαράς μου είπε 'όχι'
"Εάν είχαμε ζητήσει 180 και δεν είχαμε πάρει 180, την επόμενη ημέρα η γερμανική βουλή ψήφιζε το αν θα δώσει χρήματα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό", είπε ο κ. Παπανδρέου

Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα συναινούσε ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: "Μίλησα με τον κ. Σαμαρά και μου είπε 'όχι', μπορούσα αν θέλετε να παίξω πόκα και να δω αν μπλοφάρει, εσείς όμως θα βάζατε τη χώρα σε αυτή την πιθανή εξέλιξη; Θα παίζατε ζάρια τη χώρα; Εγώ δεν το έκανα αυτό. Και βεβαίως μπορούσα να τον δοκιμάσω. Εάν όμως το είχα κάνει αυτό και δεν είχε περάσει με 180 και δεν παίρναμε τη δόση και χρεοκοπούσαμε τότε δικαίως ο ελληνικός λαός θα έλεγε μα 'είχατε την πλειοψηφία γιατί αφήσατε την τύχη της χώρας στην αντιπολίτευση'".

Παπανδρέου: Μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έδινε το πρώτο βήμα
Στο ερώτημα εάν λύση για τη χώρα είναι η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Πολλά χρειάζονται. Δεν είναι απλώς ότι χρειάζεται μία τέτοια κυβέρνηση, χρειάζεται μία ομοθυμία για το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στη χώρα. Βεβαίως το άμεσο, αλλά αυτό είναι 7 χρόνια, είναι να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση και την εξάρτηση που έχουμε στους δανειστές μας για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτό θέλει μία αξιοπιστία. Προφανώς μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έδινε ένα πρώτο βήμα. Αλλά αυτή η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έπρεπε να είναι βάση πολύ συγκεκριμένων πολιτικών, ενός πλαισίου, που λέει 'ναι' πρέπει να κάνουμε αλλαγές, διότι δυστυχώς και η κυβέρνηση Σαμαρά και η κυβέρνηση Τσίπρα όσο κι αν βγήκαν από τις κάλπες ως αντιμνημονιακή έχουν μείνει αποκλειστικά στο μνημόνιο γιατί δεν είχαν άλλο πρόγραμμα".

Στο ερώτημα εάν εννοεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών, όλων όσοι ψήφισαν τα μνημόνια, ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών ανέφερε: "Ναι, με αυτή την έννοια". Και σημείωσε: "Η ουσία θα ήταν αν υπήρχε δυνατότητα μιας ουσιαστικής συνεννόησης όλων των κομμάτων. Προφανώς δεν υπάρχει σήμερα αυτό, διότι αυτό το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας ήταν ότι 2 χρόνια κράτησε καθυστέρηση με την καθυστέρηση αυτή αναγκάστηκε στη διαπραγμάτευση να υποχωρήσει σε όλες τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έβαλε, έχουμε την αποδοχή ενός πλεονάσματος υπερβολικού, θεωρώ, τα 5 δισ. μέτρα και δεν έχουμε και κάτι για το χρέος".

"Δεν είναι προσωπική βεντέτα με τον Βενιζέλο"
Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο: "Δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα με τον κ. Βενιζέλο. Με το χέρι στην καρδιά. Και το λέω αυτό γιατί έτσι είμαι σαν άνθρωπος. Δεν κρατώ προσωπική κακία για κανέναν. Κατανοώ πολιτικές διαφορές και αυτές ήταν οι διαφορές μας, αντιλήψεις".

Και σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου: "Έχουμε πει πολλά για το παρελθόν. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να ξαναπάμε στην ιστορία διότι μετά αυτό φαντάζει ως προσωπική βεντέτα, που δεν είναι προσωπική βεντέτα. Είμαστε σε μία πορεία ανασύνταξης του χώρου και κοιτάμε μπροστά. Η ιστορία θα γράψει και ο καθένας θα γράψει και τη δική του πορεία".

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια: