Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Πολιτικός στόχος να μη δοθούν τηλεοπτικές άδειες!


Οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν λύνουν το πρόβλημα της αδειοδότησης. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται πολιτικά προκειμένου να υποστηριχθεί η άποψη ότι στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης δεν χρειάζεται να δοθούν άδειες λειτουργίας!
Αυτό κατέστη σαφές μετά τη συνάντηση κορυφής στο ΕΣΡ την περασμένη Δευτέρα και τον νέο γύρο αντιπαραθέσεων για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Ωστόσο, από όλες τις απόψεις που διακινήθηκαν ξεκαθαρίστηκε πως υπάρχουν δύο χρονικές περίοδοι. Αυτή που διανύουμε, έως τουλάχιστον το 2020-2021, κατά την οποία η ελεύθερη ψηφιακή τηλεόραση έχει το φάσμα των συχνοτήτων από την 21η UHF έως και την 59η UHF.

Μετά το 2020, όταν θα δοθούν οι συχνότητες του φάσματος των 700 ΜΗz (από 50ή έως 60ή UHF) στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η ελεύθερη ψηφιακή τηλεόραση οφείλει να υιοθετήσει νέα τεχνολογία συμπίεσης και κωδικοποίησης, ώστε να χωράνε περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα σε λιγότερες συχνότητες.

Πρόκειται για το περίφημο DVB-T2, το οποίο χρησιμοποιούν κατά το δοκούν οι καναλάρχες και λαμβάνει υπόψη της η ΕΕΤΤ ως δεδομένο για να βγάλουν το συμπέρασμα πως ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών πρέπει να είναι μεγαλύτερος από έξι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξαναγίνει ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων και ο διεθνής συντονισμός φάσματος. Και φυσικά να μη δοθούν τηλεοπτικές άδειες έως το 2021-2022!

Όλα τα παραπάνω αποσαφηνίστηκαν στη συνάντηση του ΕΣΡ, όπου για πρώτη φορά ακούστηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη να αυξηθεί το φάσμα μετά το 2020! Για το σήμερα και την υποχρέωση του ΕΣΡ να δώσει τώρα τις τηλεοπτικές άδειες στους παρόχους περιεχομένου, δηλαδή στα τηλεοπτικά κανάλια, τα τεχνολογικά δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Για να εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και σε τεχνολογία SD και σε Υψηλή Ευκρίνεια (HD), χωράνε έως έξι προγράμματα. Στον αριθμό εννέα προγράμματα επιμένει η Digea, ρίχνοντας την ποιότητα του σήματος.

Καβγάς Digea – ΕΡΤ για τον αριθμό και στη μέση το ΕΣΡ

Για το παραπάνω, τεχνικής φύσεως, ζήτημα ξέσπασε δημόσιος καβγάς μεταξύ Digea και ΕΡΤ. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης δήλωσε μετά τη συνάντηση πως ΕΡΤ και Digea συμφωνούν, προκαλώντας την αντίδραση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η διαφορά των δύο πλευρών έγκειται στο ότι η Digea υποστηρίζει πως σε κάθε ψηφιακό δίαυλο (πολυπλέκτη), από τους τέσσερις που διαθέτει συνολικά, μπορούν να εκπέμψουν σήμερα παράλληλα σε SD και HD τρία τηλεοπτικά προγράμματα, άρα δώδεκα συνολικά. Αφαιρώντας τον έναν δίαυλο που νοικιάζει η ΕΡΤ, προκύπτει ο αριθμός εννιά. Η ΕΡΤ, από τη δική της πλευρά, επιμένει πως σε έναν δίαυλο μπορούν να εκπέμψουν παράλληλα δύο τηλεοπτικά προγράμματα, άρα προκύπτει ο αριθμός έξι στο σύνολο.

Η Digea επιπλέον έθεσε ως προϋποθέσεις, πριν καταδειχθεί ο αριθμός των συχνοτήτων, την ολοκλήρωση του διεθνούς συντονισμού εν όψει της παραχώρησης του φάσματος των 700 ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες και την άμεση επιλογή της τεχνολογίας DVB-T2. Η εταιρεία υποστηρίζει πως στη χώρα μας οι πωλήσεις νέων τηλεοπτικών συσκευών ξεπερνούν το 37%, άρα οι τηλεθεατές είναι ήδη έτοιμοι για την αλλαγή τεχνολογίας!

Ανταπαντώντας, η ΕΡΤ επισήμανε στην Digea πως στη σύμβαση που υπογράφει με τους πελάτες της δηλώνει πως σε κάθε ψηφιακό δίαυλο εκπέμπονται δύο και όχι τρία –όπως υποστηρίζει– τηλεοπτικά προγράμματα.
http://www.typologies.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom