Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Κόλαση φωτιάς στο Λονδίνο: Σκηνές που παγώνουν το αίμα - 6 νεκροί επισήμως - Δεκάδες αγνοούμενοι (φωτο & βίντεο)


- 74 πλέον οι τραυματίες - 20 από αυτούς σοβαρά
- Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων έβλεπαν το κτίριο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες 
- Μανάδες πετούσαν τα παιδιά τους από τα παράθυρα για να τα σώσουν!
- Τεράστια επιχείρηση της πυροσβεστικής για την απομάκρυνση των ενοίκων
- Εκκενώθηκαν τα σπίτια που είναι σε κοντινή ακτίνα από τον Πύργο 
- Φρίκη από τις κραυγές των εγκλωβισμένων!
- Δείτε live την εικόνα από το σημείο, αλλά και τα βίντεο από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε πύργο με 27 ορόφους στα δυτικά του Λονδίνου κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, ενώ πολλοί δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου. Στο κτήριο διέμεναν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον 200 άτομα.Οι live εικόνες από την περιοχή σοκάρουν.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο live blog του newsit.gr


  Νέες εικόνες από την περιοχή



Για τουλάχιστον ακόμα 24 ώρες θα επιχειρούν οι πυροσβέστες στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία.

«Ήταν μια πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή πυρκαγιά. Αναμένω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου θα είναι στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες», δήλωσε η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον.

Η Κότον δήλωσε επίσης ότι ένας αριθμός πυροσβεστών υπέστη ελαφρά τραύματα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, στο οποίο τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 70 τραυματίστηκαν.

  Ψάχνουν το αγγελούδι τους
Σιγά - σιγά όσοι σώθηκαν από την κόλαση της φωτιάς ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Η 12χρονη Jessica Urbano, ζούσε στον 20ο όροφο και τηλεφώνησε στην μητέρα της λέγοντάς της ότι προσπαθούσε να ξεφύγει από τις φλόγες από μια έξοδο κινδύνου. Ομως, από τότε δεν έχει μάθει νέα της. Εγκατέλειπε το κτίριο μαζί με τον πατέρα της αλλά στον πανικό χωρίστηκαν και από τότε δεν την έχουν δει..


  Τα βίντεο του τρόμου
Συγκλονίζουν τα βίντεο που έρχονται στο φως για τις ώρες αγωνίας και πόνου που έζησαν όσοι ήταν στον τόπο της τραγωδίας. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
  Συγκλονιστικό βίντεο! Ανθρωποι ουρλιάζουν καλωντας σε βοήθεια!





This is heartbreaking. Children screaming for help from Grenfell Tower, Latimer Road. Pray they are saved 🙏
  Προσπαθούσαν να ξεφύγουν με κουβέρτες και σεντόνια
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
  Ο Πύργος της Κολάσεως
Μια φωτογραφία της Evening Standard δείχνει μόνο ένα μέρος από όσα έζησαν λίγο πριν σωθούν ή αφήσουν την τελευταία τους πνοή οι ένοικοι του 27όροφου Πύργου Grenfell από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες ξεπερνούν ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ανθρωποι να ουρλιάζουν με απόγνωση. Μητέρες να πετούν από τα παράθυρα ακόμα και από τον 17ο όροφο τα παιδιά τους για να τα σώσουν. Ανθρωποι εγκλωβισμένοι να κουνούν πανιά για να δείξουν ότι χρειάζονται βοήθεια. Ηρωικοί πυροσβέστες να μπαίνουν μέσα στις φλόγες. Ανθρωποι να κρεμούν από τα παράθυρα κουρτίνες και σεντόνια και να κρέμονται στο κενό. Τον ονόμασαν Πύργο της Κολάσεως και όχι άδικα...
  Η ανακοίνωση της αστυνομίας
 
Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών στην πρωτεύουσα και ότι αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι πληρώματά της εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο κτίριο των 24 ορόφων, του οποίου η στατικότητα ελέγχθηκε και κρίθηκε ασφαλές.

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε έξι νεκρούς αυτή τη στιγμή έπειτα από την πυρκαγιά στο Βόρειο Κένσινγκτον", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

"Αυτά είναι πολύ πρώιμα στάδια και αναμένουμε τον αριθμό να αυξηθεί".
Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 50, ενώ κάποιοι ένοικοι φέρεται να έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε αυτό.
  Μια λέξη περιγράφει αυτό που ζει το Λονδίνο: Κόλαση



Our @EveningStandard today dominated by the  tragedy - latest news and comment. I'm still numb with what I saw this morning
  Οι εικόνες της απόγνωσης



  Τουλάχιστον 6 οι νεκροί - Πάνω από 60 οι τραυματίες
  Εχουν φτάσει στον 20ο όροφο
 
Η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον δήλωσε ότι η υπηρεσία διέσωσε από πολύ νωρίς σήμερα έναν μεγάλο αριθμό ενοίκων από διάφορους ορόφους του πολυώροφου κτιρίου κατοικιών που κάηκε στο δυτικό Λονδίνο και ότι οι πυροσβέστες έχουν μέχρι στιγμής φθάσει μέχρι τον 19ο και 20ο όροφο του Πύργου Γκρένφελ των 24 ορόφων.

Η Κότον πρόσθεσε ότι η υπηρεσία εξακολουθεί να αναζητεί τυχόν εγκλωβισμένους και ότι ένας στατικός μηχανικός ελέγχει την στατικότητα του κτιρίου, που μέχρι στιγμής δείχνει να είναι ασφαλές.
  Νέες εικόνες από την φωτιά


  Προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία»
 
«Την τελευταία φορά που τους είδα, κουνούσαν τα χέρια τους από το παράθυρο». Η Χάναν Ουαχάμπι διασώθηκε από την φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower, εξακολουθεί να μην έχει νέα του αδελφού της και της οικογένειάς του.

Η 39χρονη έμενε στον 9ο όροφο του κτιρίου των εργατικών κατοικιών. Ξύπνησε στην 01.00 τη νύκτα από τον καπνό. «Είδα τις στάχτες να μπαίνουν από το παράθυρο του σαλονιού που ήταν ανοικτό. Κοίταξα έξω και είδα τις φλόγες να ανεβαίνουν μέχρι το παράθυρο. Το έκλεισα γρήγορα και βγήκα». Σώθηκε μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της.

Αλλά ανησυχούσε πολύ για τον αδελφό της , την σύζυγο και τα δύο παιδιά τους που μένουν εδώ και 16 χρόνια στον 21ο όροφο του κτιρίου.

«Τηλεφώνησα στον αδελφό μου μόλις βγήκα για να μάθω αν είναι καλά. Η φωτιά δεν είχε ακόμη φθάσει στο επάνω τμήμα του κτιρίου. Μου είπε ότι θα κατέβαιναν. Αλλά θυμήθηκε και μου είπε ότι υπήρχε πολύς καπνός».

«Την τελευταία φορά που τον είδα, κουνούσε τα χέρια από το παράθυρο με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Μετά μίλησα με την γυναίκα του, όταν εκείνος μιλούσε με τους πυροσβέστες. Ηταν στις 02.00. Από τότε δεν έχω νέα και το τηλέφωνο έχει κοπεί», λέει.

Προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία»
Σύμφωνα με την Χάναν Ουαχάμπι το κτίριο είχε ανακαινισθεί πριν από έναν χρόνο, κυρίως τα παράθυρα και το σύστημα θέρμανσης. «Φοβάμαι ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν επιδείνωσαν την κατάσταση».

Ο Εντι, 55 ετών, βρισκόταν στον 16ο όροφο όταν κτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς των γειτόνων του. «Νόμιζα ότι μαγείρευαν».

Αλλά τότε άκουσε ανθρώπους να φωνάζουν «φωτιά, φωτιά». Ανοίγει την πόρτα και βλέπει τον καπνό να μπαίνει στο διαμέρισμά του. «Ο γείτονάς μου του 5ου μου τηλεφωνεί και μου λέει: "προσπάθησε να βγεις από κει". Έβαλα μία πετσέτα γύρω από το κεφάλι, κατέβηκα τις σκάλες και προσπάθησα να βρω την εξώπορτα», λέει.

«Δεν την βρήκα, αλλά ένας πυροσβέστης με τράβηξε μέχρι την έξοδο. Πέντε παραπάνω δευτερόλεπτα και θα λιποθυμούσα. Δεν έβλεπες τίποτε».

Ο Εντι είναι ευτυχής που βγήκε, αλλά και εξοργισμένος. Στο παρελθόν είχε γράψει σε ένα blog ότι «χρειάζεται μία φωτιά για να αποδοθούν ευθύνες» στους διαχειριστές.
Μία υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου «κόντεψε να μας κάψει ζωντανούς το 2013», έγραψε στο blog του καταγγέλλοντας μια προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία».
 
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24ώροφου κτιρίου όπου σήμερα ξέσπασε πυρκαγιά, προκαλώντας τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.

Κάποιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι τους έγιναν συστάσεις να παραμείνουν μέσα στα διαμερίσματά τους στην περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ ο σύλλογος ενοίκων του κτιρίου είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά.
«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

«Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτίρια».

Στο μεταξύ η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε όλους τους ορόφους από τον δεύτερο και πάνω στο κτίριο αυτό το οποίο έχει 130 διαμερίσματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία
  Κίνδυνος κατάρρευσης
Ακόμα οι αρχές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον αριθμό των νεκρών και ψάχνουν μέσα στα αποκαϊδια για αγνοούμενους. Το έργο τους είναι δύσκολο και μάλιστα έχει κληθεί ειδικός για να εξετάσει την στατικότητα του κτιρίου αφού είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος κατάρρευσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom