Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Συντάξεις: Τσεκούρι στις επικουρικές - Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση οι κύριες


- Για “έντιμο συμβιβασμό” που θα οδηγήσει σε... θυσία των επικουρικών μιλούν κυβερνητικά στελέχη
- “Σκληρή κόκκινη γραμμή η κύριες συντάξεις” λένε στο newsit.gr κυβερνητικά στελέχη
- Φωτιά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές βάζουν οι συντάξεις με το ΔΝΤ να απαιτεί οριζόντιες περικοπές

Γράφει o Θανάσης Λυρτσογιάννης
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το κουαρτέτο και στο κρεβάτι του Προκρούστη μπαίνει η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, και υπό το βάρος των πιέσεων του κουαρτέτου εφόσον αναγκαστεί να υποχωρήσει στο μέτωπο των συντάξεων, θα υποχωρήσει στις επικουρικές συντάξεις.

«Οι κύριες συντάξεις παραμένουν σκληρή κόκκινη γραμμή και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», είπε στο newsit.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή και απαντώντας σε ερώτηση για τις εισφορές και τις επικουρικές συντάξεις διευκρίνισε ότι «στην περίπτωση που το κουαρτέτο απορρίψει με κάθετο τρόπο την αύξηση των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων που προτείνεται για να μην κοπούν οι επικουρικές, τότε ο δρόμος που απομένει είναι η μείωση των επικουρικών».

Όσον αφορά δε στο διάλογο που ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στην Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός για το ασφαλιστικό, το newsit.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έγινε νύξη για περικοπή συντάξεων με τη μορφή ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα και όχι πως εκφράστηκε θέση ή απαίτηση, αλλά ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι μελέτες και οι υπολογισμοί της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι βγαίνουν.

Κι΄ αν αυτό αποτελεί γεγονός που ανήκει στο παρελθόν, τώρα η κυβέρνηση αναμένει ότι το κουαρτέτο θα ξαναθέσει στο τραπέζι το ίδιο θέμα, δηλαδή της μείωσης των συντάξεων και τώρα θα πρόκειται για θέση και απαίτηση.

Πάντως, το ασφαλιστικό προκάλεσε και ορισμένες διαφωνίες κυρίως στο μέγαρο Μαξίμου. Όχι στην λογική να προκηρυχθούν ή να μην προκηρυχθούν εκλογές, αφού η εκδοχή αυτή διαψεύδεται κατηγορηματικά από στελέχη του Μεγάρου, αλλά κυρίως προς την κατεύθυνση αφού μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις προς τους αγρότες, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, να προχωρήσει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση και να συζητήσει τροποποιήσεις.

Όμως, και αυτές οι αλλαγές μπαίνουν τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο και σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από αυτό οι ίδιες οι παραχωρήσεις καθώς και το εύρος τους.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom