Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Αποζημίωση 700.000 ευρώ σε οικογένεια φαντάρου που σκοτώθηκε στον Έβρο πριν 12 χρόνια

Στο ίδιο περιστατικό σκοτώθηκαν ακόμα 4 στρατιώτες

της Αντωνίας Ξυνού
Η διοικητική Δικαιοσύνη επιδίκασε το ποσό των 700.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια φαντάρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ασκήσεων στο στρατόπεδο.

Αποζημίωση, ύψους 700.000 ευρώ, επιδίκασε η ελληνική Δικαιοσύνη στην οικογένεια φαντάρου, που το 2004 έχασε τη ζωή του, όπως και ακόμη τέσσερις στρατιώτες, κατά τη διάρκεια άσκησης.

Ήταν Απρίλιος του 2004 όταν ο 20χρόνος στρατιώτης Πεζικού Τ. Α. έλαβε διαταγή, μαζί με άλλους 6 συναδέλφους του να ανυψώσουν με τα χέρια το μεταλλικό ιστό της σημαίας του φυλακίου "Μανίτσας" στον Έβρο, ύψους 7,87 μέτρων και βάρους 34 κιλών.

Έπρεπε να τοποθετήσουν τον ιστό πάνω σε βάση από μπετόν ύψους 0,55 μέτρων, μεταφέροντας τον από άλλη εφεδρική βάση από μπετόν η οποία ήταν πάνω σε φυσικό ανάχωμα ύψους 1,85 μέτρων.

Οι φαντάροι σήκωσαν τον ιστό, αλλά λόγω του ανέμου, έχασαν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα ο ιστός να πλαγιάσει και να ακουμπήσει στα γυμνά καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, που περνούσαν πάνω από το φυλάκιο. Πέντε φαντάροι από τους συνολικά επτά έχασαν ακαριαία τη ζωή τους, ενώ οι άλλοι δύο οπλίτες τραυματίστηκαν ελαφριά.

Το πόρισμα της ΕΔΕ για το δυστύχημα

Για το περιστατικό διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, σύμφωνα με την οποία οι οπλίτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού δεν είχαν καμία ευθύνη, ενώ πειθαρχικά ελεγκτέοι κρίθηκαν, ο διοικητής της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, γιατί δεν μερίμνησε για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και την αποτροπή του, ο διοικητής του 641 ΕΤΠ, γιατί δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και δεν φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του ιστού της σημαίας και ο διοικητής του 1ου Λόχου Προκαλύψεως, γιατί δεν έδωσε σαφείς οδηγίες για τη μετακίνηση του ιστού και δεν επέβλεψε την εκτέλεσή τους.

Οι συγγενείς ενός από τους άτυχους φαντάρους προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν ύψους 4.000.000 ευρώ.

Τελικά, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης επιδίκασε το ποσό των 700.000 ευρώ, καθώς έκρινε ότι οι φαντάροι δεν έχουν καμία ευθύνη για το θανατηφόρο περιστατικό, ενώ αποκλειστική ευθύνη είχαν οι αρμόδιοι βαθμοφόροι στρατιωτικοί.

Επικυρώθηκε η απόφαση και στο Εφετείο

Σύμφωνα με το δικαστήριο, αιτία του ατυχήματος ήταν το γεγονός ότι ο μεταλλικός ιστός ήταν 2,13 μέτρα πάνω από το ύψος που διερχόντουσαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια και η βάση του ιστού ήταν πολύ κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ.

Την απόφαση επικύρωσε το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν και το Δημόσιο υποστήριξε ότι αποκλειστική αιτία του ατυχήματος ήταν η έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, σύνεσης και επιμέλειας των φαντάρων, οι οποίοι δεν εκτίμησαν τον προφανή κίνδυνο που εγκυμονούσε το βάρος του ιστού και τον ισχυρό άνεμο.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom