Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Νέα μέτρα για τα σύνορα, τη ζώνη Σένγκεν και τα όπλα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι


Σε αλλαγές του κώδικα συνόρων της ζώνης Σένγκεν και μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. μετά από τη σημερινή έκτακτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί ζήτησαν την άμεση αναθεώρηση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ετιέν Σνέιντερ. Έτσι θα επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους υπηκόους», καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών, ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Λουξεμβούργιος υπουργός τόνισε ότι συμφωνήθηκε να γίνει πλήρης χρήση της εργαλειοθήκης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). Προσέθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών (intelligence services) των χωρών-μελών.

Εξάλλου, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συμφώνησαν να υιοθετηθεί ως το τέλος του έτους ένα ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR).

Ως τώρα οι συζητήσεις για το PNR προσέκρουαν στις ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτό που επείγει είναι να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ετιέν Σνέιντερ, τονίζοντας ότι η συμφωνία καλό θα ήταν να επέλθει πριν τις 3 Δεκεμβρίου που θα ξανασυνεδριάσει το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Τα νέα αυτά μέτρα θα επιτρέπουν στις αρχές να διεξάγουν συστηματικούς ελέγχους ακόμα και στους ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα. «Είναι μια κρίσιμης σημασίας αλλαγή» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από τη συνάντηση.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ τόνισε ότι εκτός από τους αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, οι υπουργοί που μετείχαν στη σημερινή συνάντηση συμφώνησαν και στη δημιουργία ενός μητρώου με τα ονόματα των επιβατών των αεροπορικών εταιριών.

Την ίδια ώρα, αποδεκτό έγινε και το γαλλικό αίτημα για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την καταστολή του λαθρεμπορίου όπλων.

«Πήραμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις και τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι φανερά πριν από το τέλος του χρόνου» τόνισε ο κ. Καζνέβ, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Γαλλία θα διατηρήσει τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά της για όσο χρόνο το απαιτήσει η τρομοκρατική απειλή.

«Είπα με μεγάλη σαφήνεια σήμερα το πρωί στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου ότι η Γαλλία θα διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορα, τους οποίους αποκατέστησε την περασμένη Παρασκευή, για όσο καιρό θα το απαιτήσει η τρομοκρατική απειλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Πρόκειται για την προστασία και την ασφάλεια των Γάλλων μέσα σ’ ένα πλαίσιο πολύ αυξημένης απειλής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom