Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Επιθέσεις από hackers δέχεται το e-banking 3 ελληνικών τραπεζών

Συναγερμός σε ΕΥΠ, FBI και CIA μετά την επίθεση 

Χάκερς με την επωνυμία «Armada Collective» προσπαθούν να επιτεθούν από την Πέμπτη το απόγευμα στο σύστημα e-banking τριών ελληνικών τραπεζών και εκβιάζουν ζητώντας λύτρα σε Bitcoin.
Την υπόθεση την χειρίζεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΤτΕ, και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
πηγή

Συναγερμός σε ΕΥΠ, FBI και CIA μετά την επίθεση χάκερ στις ελληνικές τράπεζες
Συναγερμός σε ΕΥΠ, FBI και CIA μετά την επίθεση χάκερ στις ελληνικές τράπεζες

- Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει οι χάκερ στις ελληνικές τράπεζες - Ζητούν bitcoin ως λύτρα.
- Η πρώτη επίθεση στα συστήματα των τραπεζών έγινε στις 16 Φεβρουαρίου όταν δέχθηκαν επίθεση από Ρώσους και κινέζους χάκερ οι οποίοι έχουν φτιάξει διαδικτυακή μαφία.
- Είναι μια επίθεση που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη του είδους εναντίον των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
- Με την υπόθεση ασχολείται το FBI και η CIA και έχει διαβαθμισμένη ενημέρωση ο Μπαράκ Ομπάμα!
- Το 2014 μπήκαν στο σύστημα τράπεζας στην Ουκρανία και τα ΑΤΜ άρχισαν να βγάζουν μόνα τους λεφτά!

Είναι ένα θέμα που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας! Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολείται το FBI η CIA και μάλιστα έχει διαβαθμισμένη ενημέρωση ο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για ρώσους και κινέζους χάκερς οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια διαδικτυακή μαφία η οποία χτυπάει τράπεζες και έβαλαν στο στόχαστρο και ελληνικές και μάλιστα στο τελευταίο τους χτύπημα ζητούν ως λύτρα bitcoin με την προθεσμία να λήγει σήμερα!

Από το 2013 έχουν χτυπήσει 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Μπαίνουν στα λογιστικά συστήματα των τραπεζών και είτε κάνουν μεταφορά κεφαλαίων σε δικούς τους λογαρισμούς, είτε ζητούν λύτρα για να ξεμπλοκάρουν τα συστήματα ασφαλείας και κίνησης.

Μάλιστα, το 2014 στο Κίεβο σε τράπεζα που αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα οι χάκερς μπήκαν στο λογιστικό της σύστημα και τα ΑΤΜ άρχισαν να βγάζουν μόνα τους λεφτά! Με την υπόθεση ασχολείται το FBI και η CIA και όσον αφορά την συγκεκριμένη οργάνωση έχει διαβαθμισμένη ενημέρωση ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2014 στο Κίεβο σε τράπεζα που αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα οι χάκερς μπήκαν στο λογιστικό της σύστημα και τα ΑΤΜ άρχισαν να βγάζουν μόνα τους λεφτά!

Οι δικές μας τράπεζες άντεξαν στις απανωτές επιθέσεις και με την υπόθεση ασχολείται στενά η ΕΥΠ σε συνενόηση με τις τράπεζες. Στην Ελλάδα, όλα ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου. Οι επιθέσεις είναι συνεχείς αλλά το μόνο που κατάφερναν οι χάκερς ήταν να δημιουργούν μικροπροβλήματα στο web banking αφού όλες οι δίοδοι έκλειναν γι' αυτούς.

Οι ομάδα που δήλωσε το όνομα Armada Colectiv κατάφερε σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr να διεισδύσει μέχρις ενός σημείου στα συστήματα web banking τριών τραπεζών προκαλώντας ωστόσο μόνο κάποιες δυσλειτουργίες και τίποτε περισσότερο. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε πρόσβαση σε λογαριασμούς ή καταθέσεις. Η τελευταία επίθεση έγινε την περασμένη Πέμπτη. Και έχουν δώσει προθεσμία μέχρι σήμερα Δευτέρα ζητώντας ως λύτρα bitcoin.

Η σοβαρότητα της κατάστασης διαφαίνεται από το γεγονός ότι στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων με τραπεζικούς παράγοντες, ενώ από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί τόσο της ΕΥΠ.

Οι δράστες της επίθεσης ζήτησαν το συμβολικό ποσό των 750 bitcoins προειδοποιώντας για μεγαλύτερη επίθεση. Ήδη πάντως οι ελληνικές υπηρεσίες, καταγράφουν την επίθεση ως μεγάλης ισχύος. Πάντως όλα δείχνουν ότι τα συστήματα των τραπεζών άντεξαν, ωστόσο η συντονισμένη επίθεση έχει σημάνει συναγερμό.

Αν και ανάλογες επιθέσεις στα συστήματα web banking έχουν σημειωθεί μεμονωμένα στο παρελθόν και εναντίον μικρότερων τραπεζών η νέα επίθεση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τις υπηρεσίες καθώς ήταν μαζική και σαφώς πιο αναβαθμισμένη από τις προηγούμενες. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα συστήματα άντεξαν, ενώ με αφορμή τη νέα επίθεση συστάθηκε ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση ανάλογων φαινομένων αλλά και για την ανάπτυξη βελτιωμένων συστημάτων άμυνας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: