Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

«Μαύρη τρύπα» 807 εκατ. στον ΟΑΕΕ φέρνει περικοπές στις συντάξεις - «Ασφυξία» αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ

Πως προκύπτουν ρε Κατρούγκαλε οι "μαύρες τρύπες";
Μήπως είναι το άλλοθι που ψάχνεις για τις νέες μειώσεις που σχεδίασες;

Διπλάσιο έλλειμμα (806,9 εκατ. ευρώ έναντι 419,1 εκατ ευρώ, φέτος) θα έχει ο ΟΑΕΕ το 2016, αν δεν «κοπούν» οι συντάξεις και δεν αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών (μόνο 1 στους 2 πληρώνει σήμερα).
Τον διπλασιασμό του ελλείμματος του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών αποκαλύπτουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ για τον επόμενο χρόνο δίνοντας στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τη «νομιμοποιητική βάση» για την περικοπή των συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού τους με νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (από 57% έως 65% ανάλογα με τα εναλλακτικά σενάρια) και την κατάργηση των μη ανταποδοτικών παροχών (όπως το «μπόνους» των 220 ευρώ για τους προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ). 
Αντίστοιχη κατάσταση ταμειακής «ασφυξίας» αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ (το έλλειμμα φέτος προσεγγίζει το 1 δις. ευρώ) το οποίο θα καταβάλει τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου με... δανεικά 210 εκατ. ευρώ.
Το «πράσινο φως» για την ταμειακή διευκόλυνση του ΙΚΑ έδωσε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος εγκρίνοντας, όπως κάθε μήνα, τον δανεισμό του Ταμείου από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου (δηλαδή για τις ημέρες των πληρωμών) με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο ασφάλισης των εργαζομένων της ΔΕΗ και 110 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων (40 εκατ. ευρώ) και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (70 εκατ ευρώ).
(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):
Το ισοζύγιο
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το ισοζύγιο εσόδων - εξόδων θα είναι αρνητικό καθώς τα έσοδα δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 4,193 δις. ευρώ (έναντι 4,398 δις. ευρώ το ‘15) ενώ τα έξοδα θα είναι 4,999 δισ. ευρώ (έναντι 4,817 δις. ευρώ).
Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζεται ότι θα είναι 1,260 δις. ευρώ (από 1,359 δις. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για φέτος και 1,153 δις. ευρώ τα οποία έχουν έως σήμερα εισπραχθεί), η κρατική επιχορήγηση θα είναι μειωμένη (μαζί με το ΕΚΑΣ στα 1,441 δις. ευρώ έναντι 1,658 δισ. ευρώ φέτος (προσωρινός απολογισμός) ενώ δεν προβλέπεται να λάβει, παρά το έλλειμμα, επιχορήγηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (φέτος θα λάβει 120 εκατ. ευρώ).
Τα σενάρια
«Κλειδί» για το τελικό ύψος των περικοπών τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις μελλοντικές κύριες συντάξεις θα είναι οι συντελεστές - ποσοστά αναπλήρωσης που παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών και θα αποφασιστούν σε συνάρτηση και με την εξοικονόμηση εσόδων από την αύξηση των εισφορών.
Τα σενάρια προβλέπουν ποσοστό αναπλήρωσης ακόμη και 46% για την αναλογική (με βάση τις εισφορές) κύρια σύνταξη για 40 χρόνια ασφάλισης που θα συμπληρώνεται με την εθνική σύνταξη. «Κλειδωμένες», αντίθετα, είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ. 
Με δεδομένη την απόφαση να παραμείνει αυτόνομο, δεν θα χρηματοδοτηθεί ξανά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα πρέπει να «καλύπτει» τα ελλείμματά του μέσω μειώσεων στις παροχές ή αυξήσεων στις εισφορές (το βασικό σενάριο προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 6% στις συντάξεις με προστασία όσων είναι κάτω από τα 100- 120 ευρώ και οριακή αύξηση εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, αντίστοιχα).
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: