Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ - Eγκλωβισμένοι στον φράχτη (φωτο & βίντεο)

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ZOUGLA.GR ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης
Την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης επισκέφθηκε το zougla.gr εκεί όπου χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, χωρίς να γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέλλον τους. 

Οι εικόνες πραγματικά μιλούν από μόνες τους. 
Μωρά στην αγκαλιά των μανάδων τους τυλιγμένα ασφυκτικά… για να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο. 

Αγόρια και κορίτσια ντυμένα με βαριά ρούχα (σ.σ.: μπουφάν, σκουφιά, γάντια) περπατούν σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. 

Οι σκηνές παραμένουν στις σιδηροδρομικές ράγες. Δίπλα τους έχουν ανάψει φωτιές, από κλαδιά ή από ό,τι άλλο υλικό έχουν βρει στο ύπαιθρο. Οι αρχές ανησυχούν καθώς υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Ο συρμάτινος φράχτης υψώθηκε κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, αλλά «στολίστηκε» με κούκλες και παιχνίδια των παιδιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Είναι μερικές από τις εικόνες που απαθανάτισε ο φακός του zougla.gr και συνθέτουν το σκηνικό στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων. 

Εθελοντές μοιράζουν φαγητό στους πρόσφυγες:Η κοινωνική λειτουργός Φωτεινή Κελεκτσόγλου μίλησε στο zougla.gr για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή: Ο χώρος που οι πρόσφυγες ικανοποιούν τις προσωπικές τους ανάγκες:
Εκτονώνεται η ένταση 


Ηρεμία επικρατεί από το πρωί της Δευτέρας, μόλις ένα 24ωρο μετά την ένταση που σημειώθηκε το Σάββατο μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό ενός Μαροκινού από ηλεκτροπληξία, ο οποίος βρίσκεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. 

Στην Ειδομένη καταφθάνουν διαρκώς λεωφορεία με πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που καλούνται να περάσουν μια ακόμα δύσκολη νύχτα σε σκηνές, υπνόσακους ή κάτω από τα δέντρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα σύνορα περνούν μόνο όσοι είναι Σύριοι πρόσφυγες, ενώ οι περιπολίες συνεχίζονται. 

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: