Ο ρόλος της αριστερής κυβέρνησης στα κέρδη των τζογαδόρων-Οι απειλές για Grexit έφεραν αναγκαστική υποταγή και χρυσάφι στις τσέπες των επενδυτών
της Θεοδοσίας ΜπατάλαΤον Φεβρουάριο του 2015, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν δήλωσε πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ και ότι το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει.
Ένα μήνα αργότερα, ο επενδυτής- “φιλάνθρωπος” Τζορτζ Σόρος δήλωσε
ότι η Ελλάδα θα βούλιαζε κάτω από τον υπόνομο!
Τον Ιούλιο του 2015 ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Marcel Fratzscher, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως "πολιτική και οικονομική καταστροφή αφού θα επανέλθει στην απόγνωση της δραχμής”.
Ωστόσο η Ελλάδα αναδείχτηκε σε νικήτρια επενδύσεων ήδη από το τέλος του 2014, η κορυφαία ερμηνεύτρια του χρέους στη ζώνη του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015 και το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο από τον Ιούλιο του 2015.
Από την στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το αυτοαποκαλούμενο αντιμνημονιακό και ενάντια στην επιβεβλημένη από το Βερολίνο λιτότητα, κόμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει μετοχή, ομόλογο, εμπόρευμα ή συναλλαγματική ισοτιμία που να παρήγαγε κάτι που να μοιάζει με την επιστροφή κέρδους από την αγοραπωλησία του ελληνικού χρέους, το οποίο απέδωσε σε όσους επένδυσαν σε αυτό πάνω από 100 τοις εκατό σε μερικούς μήνες.
Η Ελλάδα χτύπησε όλα τα εισηγμένα περιουσιακά στοιχεία, αφού τα ομόλογα της αυξήθηκαν σε αξία από το χαμηλότερο σημείο τους τον Ιούλιο στο υψηλότερο τους μέχρι σήμερα.
Όποιος είχε εσωτερική πληροφόρηση και αγόρασε αυτά τα ελληνικά ομόλογα, ενώ ταυτόχρονα δανειζόταν για να πουλήσει με την διαδικασία short selling παρόμοιας ωριμότητας τίτλους ομολόγων της Γερμανίας – της πιο φερέγγυας χώρας στη ζώνη του ευρώ – κέρδιζε ακόμη περισσότερα.
Το χρονικό της μεγάλης "ληστείας" του χρέους
Στις 25 Ιανουαρίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού της Ελλάδας με την αντιφατική υπόσχεση να τερματίσει την μείωση των κρατικών δαπανών και ταυτόχρονα να αποπληρώσει την τελική δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο διάσωσης των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ στους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έξι ημέρες αργότερα το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε φθάσει στο υψηλότερο του μέσα σε 15 μήνες, 11,2 τοις εκατό. Αγοράζοντας αυτό το χρέος στη συνέχεια και κρατώντας το μέχρι σήμερα, όταν η απόδοση έχει πέσει στο 8,11 τοις εκατό, και με την ταυτόχρονη αύξηση της τιμής των ομολόγων, κάποιοι είχαν επιστροφή κερδών 26 τοις εκατό.
Λίγες ημέρες μετά τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, ο Γκρίνσπαν δήλωσε στο British Broadcasting Corporation, ότι “είναι απλά θέμα χρόνου η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η αποσύνθεση του ευρώ.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καταλάβω την ύπαρξη του ευρώ, εκτός εάν και έως ότου όλα τα μέλη της Ευρωζώνης συγχωνευτούν πολιτικά - στην πραγματικότητα η φορολογική εναρμόνιση δεν αρκεί”.
Αν στις 24 Μαρτίου 2015, που δημοσιεύτηκε η αναφορά της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου, σύμφωνα με την οποία μειώθηκε σε 10,8 τοις εκατό, ο δισεκατομμυριούχος Σόρος, πρόεδρος του Soros Fund Management, ο οποίος δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι "η Ελλάδα βουλιάζει στον υπόνομο” είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα και τα κρατούσε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 η επιστροφή των κερδών του θα ήταν 21 τοις εκατό.
Το δημοψήφισμα γέννησε δισεκατομμυριούχους
Η κορύφωση της απαισιοδοξίας σημειώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, που οι Έλληνες ψήφισαν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα απορρίπτοντας τις πολιτικές λιτότητας που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 με τους διεθνείς πιστωτές του ελληνικού κράτους.
Ο Γερμανός Δόκτωρ Marcel Fratzscher, μορφωμένος στην Οξφόρδη και στο Χάρβαρντ, πρώην επικεφαλής αναλυτής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έγραψε στο blog του: "Το δημοψήφισμα μεταφράζεται σε μια πολιτική και οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα. Το Grexit είναι και παραμένει η χειρότερη επιλογή για την Ελλάδα και γίνεται όλο και πιο πιθανό".
Οι επενδυτές δεν το είδαν έτσι. Ο ενθουσιασμός τους για το ελληνικό χρέος αντανακλάται στην άνοδο της τιμής του και ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας και στη συνταγή των πιστωτών της, την επιβολή σκληρής λιτότητας ως θεραπεία για τα οικονομικά της δεινά.
Αν κάποιοι απέρριψαν την προοπτική του Δόκτωρα Fratzscher και αγόρασαν ελληνικά ομόλογα με απόδοση 19,2 τοις εκατό, όταν ο Fratzscher έκανε αυτήν την πρόβλεψη, και κράτησαν τα ελληνικά ομόλογα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, η επιστροφή των κερδών τους θα ήταν 101 τοις εκατό.
Αυτό σημαίνει ότι μια επένδυση 100 εκατομμύρια δολάρια στις 8 Ιουλίου αξίζει 201 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο μήνες.
Κατά την ίδια περίοδο, το σημείο αναφοράς για όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα επέστρεψε λίγο περισσότερο από 1 τοις εκατό. Μια επένδυση στο ίδιο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς μέχρι τις 24 Μαρτίου 2015 έχασε 3,3 τοις εκατό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ο αγοραστής του ελληνικού χρέους από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει απόδοση 26 τοις εκατό ενώ τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχασαν 1,8 τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο.
Από τις 8 Ιουλίου 2015 καμιά μετοχή, κανένα ομόλογο, εμπόρευμα, νόμισμα, τίποτα στον κόσμο, δεν απέδωσε περισσότερα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.
Το 2015 δύο πράγματα δεν άλλαξαν ποτέ: οι δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι οι Έλληνες προτίμησαν συνεπέστατα τη σταθερότητα της Ευρώπης και του κοινού νομίσματος από την αβεβαιότητα της επιστροφής στη δραχμή και ότι το ευρώ είναι το εργαλείο που κάνει τους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα νικητές του 2015.
Στον τοίχο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου