Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Σε εξέλιξη η ομηρία στο Μάλι - Εφτασαν στους 15 οι νεκροί! - Συνεχής ενημέρωση

update 18:30 27 οι νεκροί της αιματηρής ομηρίας
138 άτομα παραμένουν ακόμα όμηροι
Αφρικανοί τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη

- Απελευθερώθηκαν 80 όμηροι - Σύμφωνα με την εταιρία παραμένουν εγκλωβισμένοι 125 πελάτες και 13 εργαζόμενοι
- Σε εξέλιξη η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας του Μάλι στο ξενοδοχείο Radisson - Έχουν σκοτώσει τρεις δράστες - Νεκροί και τρεις όμηροι
- Όμηροι που απελευθερώθηκαν: Ακούσαμε τους δράστες να μιλάνε αγγλικά
- Νωρίτερα, οι δράστες - πιθανόν τζιχαντιστές - άφησαν ελεύθερους μόνο όσους ομήρους μπορούσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι
- Κατάφεραν να αποδράσουν τρεις εργαζόμενοι στην Turkish Airlines 


- 12 εργαζόμενοι στην Air France μεταξύ των ομήρων
- Στέλνει 50 επίλεκτα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Γαλλίας ο Ολάντ
- Σύμφωνα με μαρτυρίες οι ένοπλοι τζιχαντιστές φώναζαν Allahu Akbar
- Οι δράστες έφτασαν με διπλωματικό αυτοκίνητο

ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε ξενοδοχείο στο Bamako, στο Μάλι, παίρνοντας 170 ομήρους. Ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις. Υπάρχουν αναφορές, σύμφωνα με τη Mirror, για πέντε νεκρούς. "Πολύ νωρίς το πρωί σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Προφανώς έγινε προσπάθεια να συλληφθούν όμηροι. Η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου κι έχει αποκλείσει την περιοχή", σημείωσε υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας.

"Όλα συμβαίνουν στον έβδομο όροφο. Τζιχαντιστές πυροβολούν στον διάδρομο", σημειώνει στο Twitter o Adam Więckowski. Μάρτυρας ισχυρίζεται ότι οι ένοπλοι φωνάζαν Allahu Akbar. Έχουν ακουστεί πυρά στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου. Η επίθεση είναι η πρώτη του είδους στο Μάλι.

 Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών
Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι 18 πτώματα έχουν εντοπιστεί στο ξενοδοχείο Radisson, στην πρωτεύουσα του Μάλι Μπαμάκο, όπου το πρωί της Παρασκευής εισέβαλε ομάδα τζιχαντιστών. Το AFP επικαλείται ξένες δυνάμεις ασφαλείας. Μεταδίδει επίσης ότι ο υπουργός Ασφαλείας του Μάλι δήλωσε πως οι ένοπλοι δεν κρατούν πια ομήρους.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR
 Ενημέρωση
είδος από :
  Ανακεφαλαίωση: Όλα όσα ξέρουμε μέχει στιγμής
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο με διπλωματικής πινακίδες, οι τζιχαντιστές δράστες έσπασαν τη μπάρα ασφαλείας και μπήκαν στο ξενοδοχείο Radisson στην πρωτεύουσα του Μάλι. Θεωρούνταν ένα από τα πιο ασφαλή μέρη στο Μάλι
Οι δράστες φώναζαν Alahu Akhbar (Ο Θεός είναι μεγάλος στα αραβικά) και από την πρώτη στιγμή δόθησε η εντύπωση πως είναι τζιχαντιστές. Επιβεβαιώθηκε όταν η οργάνωση al-Murabitoun ανέλαβε την ευθύνη. Προέκυψε από τη διάσπαση της οργάνωσης παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική
Κάποιοι κατάφεραν να βγουν αμέσως, όπως ο Έλληνας Μιχάλης Σκαπούλης. Σύμφωνα με μαρτυρίες ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι, οι δράστες μιλούσαν αγγλικά. Μάρτυρες είπαν επίσης ότι αρχικά, οι δράστες άφηναν ελεύθερους μόνο ομήρους που μπορούσαν να διαβάσουν στίχους από το Κοράνι
Τα πυρά των ανδρών της ασφάλειας του ξενοδοχείου έκαναν τους πελάτες του ξενοδοχείο να καταλάβουν πως κάτι συμβαίνει
Δυνάμεις ασφαλείας του Μάλι μαζί με στρατιώτες του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Γαλλίας μπήκαν στο ξενοδοχείο και άρχισαν να βγάζουν έναν ή δυο ομήρους ανά περίπου 20 λεπτά. Ανεβαίνουν όροφο όροφο και ακούγονται συνεχώς ανταλλαγές πυρών.
Οι περισσότεροι όμηροι συνοδεύονται σε ασφαλές μέρος από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του ΟΗΕ. Είναι τόσο σοκαρισμένοι που κλαίνε και αρνούνται να μιλήσουν για όσα έζησαν
  15 οι νεκροί;
Σύμφωνα με την πολιτική προστασία του Μάλι, οι νεκροί στο ξενοδοχείο Radisson είναι 15!


  Αφρικανοί τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη!
Η τζιχαντιστική οργάνωση al-Murabitoun ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή και την ομηρία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο ξενοδοχείο Radisson του Μάλι, μεταδίδει το Reuters. Η ανάληψη της ευθύνης έγινε μέσω twitter. Η Al-Murabitoun προέκυψε όταν διχάστηκε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική.
  Νέες εικόνες από το σημείο της ομηρίας







Φωτογραφίες: EPA
  Εκείνοι που κατάφεραν να ξεφύγουν
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, έχουν καταφέρει να βγουν σώοι από το ξενοδοχείο όπου οι δράστες, πιθανόν τζιχαντιστές, κρατούν περισσότερους από 100 ομήρους:
επτά Αλγερινοί
δυο Γερμανοί
τέσσερις Βέλγοι
τουλάχιστον επτά Κινέζοι
δώδεκα εργαζόμενοι της Air France
τουλάχιστον 20 Ινδοί
επτά εργαζόμενοι στις Turkish Airlines και
τουλάχιστον έξι Αμερικανοί
  Ο Έλληνας του Radisson
Ο Μιχάλης Σκαπούλης είναι Έλληνας που ζει τα τελευταία χρόνια στο Μάλι. Μένει σε ένα συγκρότημα κοντά στο ξενοδοχείο Radisson και κάθε μέρα συνηθίζει να πηγαίνει στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου. Το ίδιο έκανε και σήμερα. Μόνο που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον τρόμο. Αλλά χάρη στην ψυχραιμία του κατάφερε να διαφύγει. Διαβάστε τη μαρτυρία του, εδώ
  Όμηροι απελευθερώνονται

  Νεκροί τρεις δράστες
Το υπουργείο Ασφάλειας του Μάλι ανακοίνωσε ότι τρεις από τους ενόπλους που στις 07:00 το πρωί εισέβαλν στο ξενοδοχείο Radisson, είναι νεκροί. Σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
  ΓΑΛΛΙΑ: Νέος απολογισμός
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι έφτασε τους 130, καθώς ένας από τους σοβαρά τραυματίες έχασε τη μάχη για τη ζωή αναφέρει η εφημερίδα L' Express
  Ο ματωμένος όμηρος
Σύμφωνα με τη Monde Africa, οι όμηροι που είναι τραυματισμένοι, αφήνονται ελεύθεροι. Σύμφωνα με τον χρήστη του Facebook, King Massassy, αφέθηκαν ελεύθεροι και 19 Ινδοί.
Des blessés par balles.
Posted by King Massassy on Friday, 20 November 2015
  Σώθηκαν πέντε Τούρκοι
Τέλος, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως πέντε από τα επτά μέλη των πληρωμάτων καμπίνας της Turkish Airlines διασώθηκαν από το ξενοδοχείο Radisson.
Ο Νταβούτογλου είπε επίσης πως οι αρχές είναι σε επαφή με τα άλλα δύο μέλη των πληρωμάτων καμπίνας που εργάζονται για την κρατική αεροπορική εταιρία.
  Επιστρέφει εσπευσμένα ο πρόεδρος του Μάλι
Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που βρισκόταν στην Ντζαμένα για μια περιφερειακή σύνοδο αφιερωμένη στην τρομοκρατία στο Σαχέλ, αναχώρησε άμεσα από την πρωτεύουσα του Τσαντ, έπειτα από την επίθεση στο ξενοδοχείο του Μπαμακό, μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP .
  Ματαιώνει πτήσεις η Air France
Για προληπτικούς λόγους οι σημερινές πτήσεις της Air France από και προς το Μπαμακό έχουν ματαιωθεί.
  Οι 50 θαραλλέοι
Η δημόσια τηλεόραση του Μάλι μετέδωσε ότι μετά την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, αφέθηκαν ελεύθεροι 80 όμηροι. "Οι ειδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περίπου τριάντα ομήρους και άλλοι κατάφεραν να ξεφύγουν μόνοι τους", δήλωσε από την πλευρά του ο συνταγματάρχης Τραορέ.
Ένας από τους ομήρους που αφέθηκε ελεύθερος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε ότι άκουσε τους ενόπλους να μιλούν αγγλικά.
  Οι δράστες
Συγκεχυμένες παραμένουν και οι πληροφορίες για τους δράστες. Σύμφωνα με το υπουργείο Ασφάλειας, οι δράστες είναι "δύο ή τρεις", ενώ μάρτυρες κάνουν λόγο από την πλευρά τους για "περίπου δέκα" ενόπλους.

  Οι τρεις νεκροί
Άγνωστες παραμένουν για την ώρα οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν οι τρεις όμηροι. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας που ανακοίνωσε το θάνατό τους, δεν διευκρίνισε ούτε την εθνικότητά τους ούτε το πως σκοτώθηκαν.
Ο υπουργός Ασφάλειας, πάντως, ο συνταγματάρχης Σαλίφ Τραορέ, δήλωσε αργότερο στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι ξένοι.
Σύμφωνα με τον Jim Sciutto του CNN, ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού συνδράμουν στην απελευθέρωση των ομήρων από το ξενοδοχείο Radisson

  "Κρατούν ακόμη 137 ομήρους"
Η εταιρία που διαχειρίχεται το ξενοδοχείο Radisson ανακοίνωσε ότι οι δράστες κρατούν ακόμη 137 ομήρους! "Παρακολουθούμε στενά την ομηρία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο Radisson Blu. Σύμφωνα με την τελευταία μας πληροφόρηση, 124 πελάτες και 13 εργαζόμενοι παραμένουν μέσα στο κτίριο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας είναι για την ασφάλεια των πελατών και των εργαζόμενων στο ξενοδοχείο. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις αρχές και θα ενημερώσουμε όταν έχουμε κάτι νεότερο".
  Τραγουδιστής από τη Γουιάνα ανάμεσα στους ομήρους
Ο τραγουδιστής από τη Γουιάνα Sékouba ‘Bambino’ Diabate ήταν ανάμεσα στους ομήρους στο Radisson του Μάλι. Είναι ο άνθρωπος που όταν κατάφερε να απελευθερωθεί να γνωστοποιήσει ότι οι δράστες μιλούσαν αγγλικά. "Τους άκουσα να λένε στα αγγλικά "Το γέμισες; Πάμε". Δεν μπόρεσα να τους δω, είναι δύσκολο σε τέτοιες καταστάσεις".
  Βοήθεια από τη δύναμη του ΟΗΕ στις αρχές του Μάλι

  Σώοι οι 12 εργαζόμενοι της Air France
Ο γαλλικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι οι 12 εργαζόμενοι της Air France που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Radisson τη στιγμή της ομηρίας, είναι σώοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom