Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ο Άρειος Πάγος παραπέμπει τους Ντογιάκο, Τσατάνη στο Συμβούλιο Επιθεώρησης μετά τις αποκαλύψεις του HOT DOC (δείτε το έγγραφο)


Νέα διάσταση στην παράνομη εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου στην Εισαγγελία του Εφετείου Αθηνών, δίνει η έρευνα που διεξήγαγε ο Άρειος Πάγος μετά την αποκάλυψη του HOT DOC (τεύχος 82) τον Αύγουστο.

Το περιοδικό είχε αποκαλύψει πως προκειμένου να έχει δικαίωμα
εκλογής ο Εισαγγελέας Εφετών Ντογιάκος, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ασπρογέρακας, συνυπολογίστηκε κατά τις εκλογές ανάδειξης του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, ψευδώς στο δυναμικό της Εισαγγελίας ενώ δεν είχε δικαίωμα, αφού δεν είχε υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα της προαγωγής του.

Μετά το δημοσίευμα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου (πριν αναλάβει Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός) διερεύνησε το θέμα προκειμένου να απαντήσει επίσημα στο Υπυργείο Δικαιοσύνης.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο που απέστειλε προς τον Υπουργό στις 20 Αυγούστου 2015 (αριθμός εμπιστευτικού πρωτοκόλου 85), κατά τη διαδικασία εκλογής Προισταμένου υπήρξε και δεύτερη λαθροχειρία.

Και οι δύο παράτυπες ενέργειες που έγιναν προκειμένου να εκλεγεί ως Προιστάμεος της Εισαγγελίας ο Ντογιάκος, απαιτούσαν την συγκατάθεση της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η οποία ως αναπληρώτρια Προισταμένη και υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της εκλογής, επέτρεψε εις γνώση της να συμβούν.

Η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη είναι αυτή η οποία αφαίρεσε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο και Γιάννη Δραγάτση τη δικογραφία για τον Αντρέα Βγενόπουλο στο στάδιο των διώξεων ενώ χειρίστηκε και υπόθεση δικογραφίας για εξοπλιστικά χωρίς να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία παρά το γεγονός ότι συνάντησε το όνομα του Βαγγέλη Μειμαράκη ως εμπλεκόμενου. Η κόρη της Τσατάνη ήταν υποψήφια σε δυο εκλογικές μάχες με τη ΝΔ, την τελευταία από αυτές με τον Βαγγέλη Μειμαράκη.

Καταπέλτης η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Η εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου ως επικεφαλής στην Εισαγγελία Εφετών είχε μια προιστορία η οποία θορύβησε έτσι κι αλλιώς την Εισαγγελία Εφετών. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, η Εισαγγελία Εφετών εξέλεξε τον Εισαγγελέα Παναγιώτη Καραγιάννη στη θέση του Προισταμένου.

Σε λιγότερο από ένα μήνα ο Εισαγγελέας Καραγιάννης παραιτήθηκε από την Εισαγγελία με το επιχείρημα πως στις 30 Οκτωβρίου προήχθη σε Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο νόμος ωστόσο προβλέπει πως οι Εισαγγελείς που εκλέγονται σε θέσεις προισταμένου παραμένουν στη θέση τους μέχρι να λήξει η θητεία τους.

Παρόλα αυτά ο Εισαγγελέας Καραγιάννης όχι μόνο παραιτήθηκε αλλά αφαίρεσε από τον εαυτό του και το δικαίωμα ανάκλησης. Γράφει χαρακτηριστικά στην παραίτηση (30-10-2014 αριθ. Πρωτοκόλου 400): «Δηλώνω την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του Διεθύνοντος την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, προκειμένου να κριθώ για τη θέση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και παραιτούμαι τυχόν δικαιώματός μου για ανάκληση της παρούσας δήλωσης παραίτησής μου»

Στις εκλογές που διξήχθησαν στις 29 Νοεμβρίου για νέο Προιστάμενο, ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα αφού δικαίωμα εκλογής είχε το μισό του σώματος των Εισαγγελέων με βάση την αρχαιότητα.

Έγιναν δύο λαθροχειρίες προκειμένου να πάρει μέρος στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιος, Η μία ήταν να υπολογιστεί ως Εισαγγελέας ο Αντιεισαγγελέας Ασπρογέρακας και η άλλη να εξαιρεθεί από το δυναμικό της Εισαγγελίας Εφετών ο πρώην Προιστάμενος Καραγιάννης αν και δεν είχε υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο τον μετέθετε στον Άρειο Πάγο.

Γράφει η Προέδρος του Αρείου Πάγου μετά την έρευνα που διεξήγαγε: «Έπρεπε να συμπεριληφθεί και ο Εισαγγελέας Παναγιώτης Καραγιάννης, με δεδομένο ότι, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Γραμματείας του Αρείου Πάγου, ο τελευταίος μετά την υποβληθείσα κατά την ημέρα συνεδρίασης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (30-10-2014) δήλωση περί παραίτησής του είχε μεν προαχθεί σε Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου...πλην όμως, τόσο κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών (29-11-2014) καθώς και για διάστημα ενός μήνα μεταγενέστερα εξακολουθούσε να παραμένει και να ασκεί τα καθήκοντά του ως Εισαγγελέας Εφετών, αφού κατά την ημερομηνία των εκλογών δεν είχε ούτε καν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα της προαγωγής του...Επιπλέον κατά τρόπο επίσης εσφαλμένο συμπεριλήφθηκε στην κατάσταση των ονομάτων των υπηρετούντων Εισαγγελέων Εφετών ο Δημήτρης Ασπρογέρακας, παρότι κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών (29-11-2014) υπηρετούσε στην Εισαγγελία με το βαθμό του Αντοεισαγγελέα και όχι του Εισαγγελέα».

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποδίδει ευθύνη τόσο στον Ισίδωρο Ντογιάκο ο οποίος ως «μόνος ωφελούμενος» αποσιώπησε την αλήθεια και υπέβαλε υποψηφιότητα αλλά και στην Εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη η οποία ενέκρινε τις μεθοδεύσεις. Η Βασιλική Θάνου απέστειλε τα στοιχεία της έρευνας στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης για να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες.

Ο Ντογιάκος ανακάλυψε το αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας

Εντυπωσιακές όμως δεν είναι μόνο οι αποκαλύψεις που φέρουν παράνομη την εκλογή του Ντογιάκου στο ναό της νομιμότητας, αλλά και η ίδια η αντίδραση Ντογιάκου.

Ο Προιστάμενος της Εισαγγελίας ο οποίος πρέπει να ελεγχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί του «Παναθηναικάκια» που πήρε εντολή από το Σαμαρά, αντί να απαντήσει στις κατηγορίες, συγκάλεσε επισήμως την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών την Πέμπτη, με θέμα «Εξωθεσμική Παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο Αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας».

Τουλάχιστον λόγοι ευπρέπειας και λεπτότητας θα επέβαλαν ο κύριος Ντογιάκος να απαντήσει στα θεσμικά του όργανα γι αυτά που πλέον δεν αποκαλύπτει ένα περιοδικό αλλά ο ίδιος ο Άρειος Πάγος. Αντ αυτού επιλέγει να μετατρέψει ένα προσωπικό του πρόβλημα και μάλιστα μια παράβαση σε πρόβλημα της Εισαγγελίας. Κάθε άλλος δημόσιος υπάλληλος θα είχε ελεγχθεί αν υπήρχαν στοιχεία για παράνομη εκλογή του σε θέση.

Ο Προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών αντί να επιλέξει ο ίδιος τον έλεγχο νομιμότητας την οποία εκπροσωπεί θεωρητικά, επιλέγει τη συγκάλυψη προτάσσοντας το «αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας».

Πρέπει να απαντήσουν τώρα οι Εισαγγελείς Εφετών αν εννοούν το αυτοδιοίκητο και τη συναδελφική αλληλεγγύη ως αυθαιρεσία και μη έλεγχο. Αλλά τότε θα είναι δύσκολο να τον επιβάλουν και οι ίδιοι στην κοινωνία. Το συνετό πάντως θα ήταν να αφήσουν τα θεσμικά όργανα τουλάχιστον να ελέγξουν το τι συνέβη.

Δείτε το έγγραφο του Αρείου Πάγου εδώ

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ή αδέκαστη δικαιοσύνη θα υπερισχύσει της διαπλεκόμενης; Θα μπορέσει να κάνει κάθαρση ;θα ξετυλίξει το κουβάρι της;
Κι επειδή έχω άποψη,έχοντας δεί καί ακούσει με την ενασχόλησή μου με την διαφθορά πολλά καί τρομερά,το θεωρώ αρκετά δύσκολο,γιατί οι διαπλεκόμενες ρίζες 10ετιών έχουν διαβρώσει τα πάντα,δεν θα γλύτωνε η δικαιοσύνη.Χρειάζεται γκρέμισμα με μπουλντόζα καί χτήσιμο από την αρχή.Ποιός έχει την δύναμη να το κάνει
;Γιατί δεν αρκεί μόνο η βούληση.
Ας ελπίζουμε πάντως....
Θεοδωροβία Πλακά

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Βία αυτή η ελπίδα είναι που μας κρατάει όρθιους...

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση πιο πολύ για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μου μοιάζει.... Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έγινε υπηρεσιακός πρωθυπουργός,με μαγείρεμα,ενώ "διωκόμενος" Ντογιάκος ήταν μέσα σ' όλες τις υποθέσεις της Ν.Δ..... τελείως συμπτωματικά!

Αν πράγματι υπήρχε ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα προλάβαινε τον Ντογιάκο πριν κάνει το "πραξηκόπημα" και εκλεγεί,άλλωστε φανερά έκανε ό,τι έκανε...

Να είσαι καλά,καλή εβδομάδα!

Read more: Go to TOP and Bottom