Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων αφιερωμένη στις γυναίκες (βίντεο)


του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το ΑΕΕ (World Stroke Organization) την ημέρα αυτή επιλέγει να δώσει έμφαση στην γυναίκα και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ΑΕΕ στον γυναικείο πληθυσμό, προωθώντας την καμπάνια με τίτλο «Είμαι Γυναίκα».

Τεράστια αιμορραγούσα πληγή, σε ανθρώπινο δυναμικό και χρήμα, είναι  για την σύγχρονη κοινωνία  οι θάνατοι και οι αναπηρίες που προκαλούνται από τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια!

Κι αυτό γιατί περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες μένουν ανάπηροι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, κυρίως λόγω έλλειψης Πρότυπων Μονάδων Αντιμετώπισης στα νοσοκομεία!

Στην Ελλάδα από τα περίπου 35.000 νεα εγκεφαλικά χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 12.000 άτομα, ενώ το μέσο ετήσιο κόστος  νοσηλείας για κάθε ασθενή  κυμαίνεται από 13.650 μέχρι 34.000€ ανάλογα με την βαρύτητα, καθώς το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί σήμερα την 2η αιτία θανάτου και την  1η αιτία αναπηρίας στους ενήλικες.

Περισσότερες γυναίκες (60%) πεθαίνουν από εγκεφαλικό σε σχέση με τους άνδρες (40%). Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν άμεση ιατρική φροντίδα μετά από εγκεφαλικό από ό,τι οι άνδρες.

Ιδιαίτερα κινδυνεύουν οι γυναίκες που έχουν καρδιακή αρρυθμία. Αλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες είναι η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, η ορμονική θεραπεία, οι ορμονικές μεταβολές κατά την εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με διαβήτη και προεκλαμψία κ.ά. Γενικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι οι καρδιαγγειακοί, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία κ.ά.

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές και πολυκεντρικές μελέτες από διαφορετικές χώρες, το 30% απ αυτούς θα είχαν σωθεί και το 25% θα είχαν αποφύγει την αναπηρία, αν  είχαν νοσηλευτεί άμεσα  σε Πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Αν συμβεί ένα εγκεφαλικό, είναι πολύ σημαντικό να γίνει άμεση διάγνωση, καθώς όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί το περιστατικό από τους γιατρούς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να αποβεί θανατηφόρο ή να προξενήσει εκτεταμένη εγκεφαλική ζημιά.

Ενεργήστε γρήγορα F.A.S.T. αν:
1. Το πρόσωπό σας στραβώσει
2. Εχετε αδυναμία να σηκώσετε τα χέρια σας
3. Εχετε δυσκολία στην ομιλία
4. Καλέστε το 166 ή το 112 για πρώτες βοήθειες, χωρίς καθυστέρηση 




http://medlabgr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom