Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία και στο Ιράκ;

Κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στρατεύματα μπορεί να μετακινηθούν στο Ιράκ

Οι παλαιότεροι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα έχουν προτείνει μέτρα, που περιλαμβάνουν τη μετακίνηση στρατευμάτων κοντά στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, σύμφωνα με αξιωματούχους -ένα σημάδι της αυξανόμενης δυσαρέσκειας του Λευκού Οίκου με τα κέρδη του Ισλαμικού Κράτους και μια ανανεωμένη ώθηση του Πενταγώνου να επεκτείνει τη στρατιωτική συμμετοχή σε μακροχρόνιες συγκρούσεις στο εξωτερικό.

Η συζήτηση για τα προτεινόμενα βήματα, τα οποία θα μπορούσαν για πρώτη φορά να θέσουν έναν περιορισμένο αριθμό ειδικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και να φέρουν τους συμβούλους πιο κοντά στις μάχες στο Ιράκ, έρχεται τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ πιέζει τον στρατό να προσφέρει νέες δυνατότητες για μεγαλύτερη στρατιωτική συμμετοχή στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Οι αλλαγές αντιπροσωπεύουν μια σημαντική κλιμάκωση του αμερικανικού ρόλου στο Ιράκ και τη Συρία. Εξακολουθούν να απαιτούν επίσημη έγκριση από τον Ομπάμα, ο οποίος μπορεί να λάβει μια απόφαση το συντομότερο αυτή την εβδομάδα και μπορεί να αποφασίσει να μην αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Είναι ασαφές πόσα επιπλέον στρατεύματα θα κληθούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές που εξετάζονται από τον πρόεδρο, αλλά ο αριθμός προς το παρόν είναι πιθανό να είναι σχετικά μικρός.

Οι συστάσεις ήρθαν μετά από αίτημα του Ομπάμα και αντανακλούν την ανησυχία του προέδρου και των κορυφαίων συμβούλων του, ότι η μάχη στο Ιράκ και τη Συρία είναι σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο και χρειάζεται νέες ιδέες προκειμένου να δοθεί ώθηση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η λίστα των επιλογών που έφτασε στον πρόεδρο δημιουργήθηκε από διοικητές και ελέγχθηκε από κορυφαίους σύμβουλους εθνικής ασφάλειας του προέδρου, συμπεριλαμβανομένων του Κάρτερ και του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε μια σειρά συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Πιο δαπανηρά και φιλόδοξα μέτρα, όπως η δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων ή ουδέτερες ζώνες που θα απαιτούσαν δεκάδες χιλιάδες χερσαίων στρατευμάτων για να προστατεύσουν αποτελεσματικά αθώους πολίτες, δεν έλαβε την υποστήριξη κανενός από τους κορυφαίους πολιτικούς συμβούλους του Ομπάμα. Η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία. Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να θέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε άμεση σύγκρουση με το συριακό καθεστώς και τις ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις.

Αυτές οι τελευταίες συζητήσεις έρχονται λίγο μετά την απόφαση του Ομπάμα να διατηρήσει τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και μετά το 2016, δίνοντας τέλος στην φιλοδοξία του να επιστρέψουν όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το εξωτερικό πριν από την αποχώρησή του. Ο Ομπάμα επέλεξε τον Κάρτερ για την κορυφαία δουλειά του Πενταγώνου - και απέρριψε τον προκάτοχό του - επειδή ήθελε έναν ηγέτη ο οποίος θα μπορούσε να ωθήσει το στρατό να παράγει καλύτερες και πιο δημιουργικές επιλογές στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι συστάσεις που έφτασαν στον Ομπάμα σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα αντανακλούν τις αντικρουόμενες επιρροές του προέδρου. Η πρόταση θα τοποθετήσει έναν μικρό αριθμό αμερικανών συμβούλων στο έδαφος της Συρίας, για πρώτη φορά από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους το περασμένο έτος.

Το Πεντάγωνο έχει αποστείλει μικρές ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων στη Συρία για αστραπιαίες αποστολές αρκετές φορές από τότε που άρχισε ο πόλεμος το 2011. Οι προτεινόμενες νέες δυνάμεις θα μπορούσαν να επιχειρούν με μετριοπαθείς σαουδάραβες αντάρτες και, ενδεχομένως, ορισμένες κουρδικές ομάδες, όπως οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), που έχουν πετύχει ορισμένες πρόσφατες νίκες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτές οι ομάδες, που υποστηρίζονται από την αμερικανική αεροπορική δύναμη, αναμένεται να εξαπολύσουν μια στρατιωτική επίθεση στην Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, στο εγγύς μέλλον. Η πίεση στη Ράκα, αν αποδειχθεί αποτελεσματική, θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό πλήγμα για το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την πλευρά των συνόρων του Ιράκ, οι κορυφαίοι σύμβουλοι του προέδρου έχουν συστήσει την ενσωμάτωση των αμερικανών συμβούλων στο επίπεδο της ταξιαρχίας για συγκεκριμένες πράξεις, όπως την επίθεση για την ανακατάληψη του Ραμάντι, μιας πόλης- κλειδί στο δυτικό Ιράκ που το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την περασμένη άνοιξη.

Τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, ανώτεροι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης μια πιο επιθετική στάση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος όσον αφορά την οικονομική υποδομή της ομάδας. Το Ισλαμικό Κράτος εξαρτάται από την πώληση του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στο εσωτερικό της Συρίας, για να πληρώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του. Μια πιο επιθετική εκστρατεία από αεροπορικές δυνάμεις, ωστόσο, ενέχει κινδύνους, αυξάνοντας τις απώλειες αμάχων ή κάνοντας μία ήδη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση χειρότερη.

washingtonpost.com
από http://www.antinews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom