Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Ο Μποστ για το λεύκωμα του Μέρτεν και τα απόρρητα της CIA για τον "εθνάρχη"


Το ιστολόγιο αγαπά πολύ τον Μποστ και συχνά πυκνά παρουσιάζει σκίτσα του. Εδώ και καιρό έχω καθιερώσει να δημοσιεύω περίπου μια φορά το μήνα ένα σκίτσο για ένα γεγονός που συνέβη πριν από 50 χρόνια, αλλά σήμερα θα σπάσω αυτή την παράδοση διότι το σκιτσο που θα παρουσιάσω αφορά ένα γεγονός που ξανάρχεται στην επικαιρότητα ύστερα από 53 ή 55 χρόνια: εννοώ τις (υποτιθέμενες ή όχι) σχέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την Κατοχή με τους Γερμανούς κατακτητές.

Θα ξέρετε ίσως ότι ο Μαξ Μέρτεν, ο Γερμανός χασάπης των Εβραίων
της Θεσσαλονίκης, ανώτερος δημόσιος υπάλληλος επί Δυτικής Γερμανίας στη δεκαετία του 1950, ήρθε στην Ελλάδα το 1959 ως τουρίστας, πιάστηκε, καταδικάστηκε και μετά αμνηστεύτηκε (τον Νοέμβριο του 1959) και γύρισε στη Γερμανία.

Λίγο αργότερα, τέλη Σεπτεμβρίου 1960, έκανε δηλώσεις στο περιοδικό Σπίγκελ και σε μια εφημερίδα του Αμβούργου, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο υπουργός εσωτερικών Τάκος Μακρής και η γυναίκα του η Δοξούλα ήταν έμμισθοι πληροφοριοδότες των αρχών κατοχής και είχαν πάρει αμοιβή από τις κατασχεμένες εβραϊκές περιουσίες για τις πληροφορίες που έδωσαν.

Ο Μέρτεν αναφέρει ότι η Δοξούλα, που ήταν γραμματέας στη γερμανική διοίκηση Θεσσαλονίκης, του είχε χαρίσει τα Χριστούγεννα του 1942 λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες. Κατηγορήθηκε για συνεργάτης και ο υφυπουργός Αμύνης Γ. Θεμελής, επί κατοχής νομάρχης Πέλλης, με αρμοδιότητα να συγκεντρώνει ομήρους.

Θεμελής και Μακρής έκαναν μήνυση στον Μέρτεν και στα έντυπα αλλά… στις ελληνικές δικαστικές αρχές κι έτσι η δίκη δεν έγινε ποτέ. Οι κατηγορίες του Μέρτεν πλανήθηκαν καιρό πάνω από την ελληνική κυβέρνηση αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ο Μποστ είχε κάνει αρκετά πολύ τολμηρά σκίτσα για την υπόθεση Μέρτεν -ένα από τα οποία έχουμε παρουσιάσει εδώ πριν από πεντέμισι χρόνια -κοιτάξτε το διότι έχει και κάποιο πρόσθετο υλικό.

Σήμερα παρουσιάζω ένα ακόμα σκίτσο εκείνης της περιόδου

Το σκίτσο το πήρα από τη συλλογή «Το λεύκωμά μου» που εξέδωσε ο Μποστ τα Χριστούγεννα του 1960 και περιλαμβάνει γελοιογραφίες εκείνης της χρονιάς. Η πρώτη δημοσίευση πρέπει να έγινε τον Οκτώβριο του 1960, αλλά δεν ξέρω σε ποιο έντυπο: πάντως όχι στην Ελευθερία, ούτε στη Μακεδονία γιατί αυτές τις έχω αποδελτιώσει (το 1960 ο Μποστ συνεργαζόταν με αυτές τις δύο εφημερίδες αλλά και με άλλα έντυπα).


Ο Μποστ παρουσιάζει τον Καραμανλή με τα χαρακτηριστικότατα φρύδια του να δίνει συνέντευξη σε δημοσιογράφο για την υπόθεση Μέρτεν και να κάνει λόγο για το περίφημο λεύκωμα. Βεβαίως και δόθηκε το λεύκωμα, απαντάει:

Βεβέως, διότη αν ήτο τίποτε κακόν, θα το σκίναμε, εδώ εδόσαμαι την Κήπρον, το λέφκομα δεν θα δύναμαι;

Ήταν νωπή η συμφωνία της Ζυρίχης για την Κύπρο -προσέξτε και την αριστουργηματική ανορθογραφία που μετατρέπει το «δίναμε» σε «δύναμαι»!

Το κείμενο της μπορντούρας, για να μη στραβολαιμιάζετε:

Κατηραμένον λέφκομα, πλήρης με παρελάσεις
ολίγου δην την σιμπαγή ΕΡΕ να μας χαλάσης.
Οι φοβηθέντες βουλεφταί ιδών κι αποφασίσας
δια ισχηράν κηβέρνησιν θα είνε πολεμίσας.
Γλυκειά αποζημίοσις ελθών αι εκλογέ
θα είναι βγάζων αρκετοί αγρίων οιμωγαί.
Ο βουλεφτής άνεφ δουλειά είνε διά να τον κλέτε
Τι συνεχώς «παρέτησιν» κε «γόητρον» μας λέτε.
Με τέτοια νέκρα έξωθεν κε τέτοια ανεργία
Θεός φιλάξη την ΕΡΕ κε την προθυπουργία.
Μασάτε βουλεφτέ καλά, κε την ΕΡΕ στηρίζετε
κι όσοι μιλούν «αντεθνικώς» τα δόντια να τους τρίζετε.
Εμείς ζωή κε κότε
και οι λοιποί «προδότε».

Δεν είχα πολύ χρόνο να το ψάξω, νομίζω όμως ότι αναφέρεται σε βουλευτές της ΕΡΕ που είχαν εκδηλώσει φυγόκεντρες τάσεις: όταν έρθουν οι εκλογές, όσοι διαφοροποιηθούν θα χάσουν την έδρα τους, λέει.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ η ΕΔΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση που ήταν τότε, ζήτησε να διαλευκανθεί η υπόθεση Μέρτεν, η υπεύθυνη αντιπολίτευση των κεντρώων βοήθησε να κουκουλωθεί το θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Να σημειωθεί ότι σε άλλο απόρρητο έγγραφο της CIA υπάρχει εξιστόρηση της υπόθεσης των δημοσιεύσεων του Μέρτεν στο περιοδικό Σπίγκελ.

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι αν ήταν αληθινές οι πληροφορίες του απόρρητου εγγράφου θα υπήρχε μέγα θέμα, διότι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι αυτός ηταν ο λόγος της, ας πούμε, υποχωρητικής στάσης του Κ. Καραμανλή απέναντι στη Γερμανία σε ό,τι αφορά τις κατοχικές διεκδικήσεις -θα είχε ο ίδιος λερωμένη τη φωλιά του.

Αλλά βέβαια, δεν πρόκειται να πιστέψουμε τις συκοφαντίες ενός Ναζιστή, ούτε τις ραδιουργίες των μυστικών υπηρεσιών. Ο εθνάρχης μας είναι άσπιλος και τη μνήμη του κανένα απόρρητο έγγραφο δεν μπορεί να την κηλιδώσει!

από https://sarantakos.wordpress.com/

Διαβάστε σχετικά:
Πώς άφησε ελεύθερους τους ναζί εγκληματίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης η ΕΡΕ του Καραμανλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: