Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Λουκέτο στον "Αγγελιοφόρο" - Στο δρόμο χωρίς αποζημίωση 108 απλήρωτοι εργαζόμενοι

Στην παρέλαση σημαιοφόρος… ο κυρ-Αλέκος πάνω στο κανόνι !

Χωρίς αποζημίωση και με ανεξόφλητους οκτώ (8) μισθούς εγκαταλείπει στην τύχη τους 108 εργαζόμενους της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» η οικογένεια του γνωστού βιομήχανου και εκδότη Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου.

Σε συνεννόηση με τους εξ Αθηνών εκδότες, Φώτη Μπόμπολα και
Σταύρο Ψυχάρη, ο εκπρόσωπος της προβεβλημένης επιχειρηματικής οικογένειας της Βόρειας Ελλάδας, Βασίλειος Μπακατσέλος, ανακοίνωσε αργά σήμερα (Τρίτη 27/10/2015) το μεσημέρι ότι η εταιρία που διοικεί εδώ και 10 μήνες θα καταθέσει εντός των ημερών αίτηση παύσης πληρωμών και ακολούθως θα οδηγηθεί σε πτώχευση.

Ο κ. Μπακατσέλος έκανε γνωστό ότι η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, η οποία εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και σειρά άλλων εντύπων, διακόπτει από σήμερα επισήμως τη λειτουργία της, καθώς αντιμετωπίζει, όπως είπε, «πολλά προβλήματα», όπως είναι η κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της εκ μέρους του Δημοσίου και η διακοπή της ηλεκτροδότησης εκ μέρους της ΔΕΗ στο εκτυπωτήριο του Κιλκίς. Παράλληλα, αδυνατεί, όπως ισχυρίστηκε, να διαχειριστεί και να αντεπεξέλθει στις συνεχώς διογκούμενες οφειλές της προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους.

Παραιτήθηκαν από την έφεση για το άρθρο 99!

Στις αιτίες για τη διακοπή λειτουργίας της ΕΒΕ ΑΕ ο κ. Μπακατσέλος συμπεριέλαβε επίσης την αδυναμία της εταιρίας αφενός μεν να ενταχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης, βάσει του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αφετέρου δε να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων, ώστε να εκλεγεί μόνιμη διοίκηση.

Ο ίδιος ωστόσο αποκάλυψε ότι με πρωτοβουλία της σημερινής διοίκησης η εταιρία έχει παραιτηθεί εδώ και δύο μήνες, δηλαδή από τις αρχές Σεπτεμβρίου, από την έφεση που άσκησε κατά της πρωτόδικης απόφασης για το άρθρο 99. Η εν λόγω έφεση είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2016, αλλά η εταιρία εγκατέλειψε πρόωρα την υποστήριξή της.

Κάντε τώρα επίσχεση!

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της επιχειρηματικής οικογένειας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να απολυθούν επισήμως οι εργαζόμενοι και δεν προβλέπεται να καταβληθούν αποζημιώσεις, ύψους τουλάχιστον 2 εκατ. €, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος.

Αντιθέτως, παρότρυνε το εναπομείναν προσωπικό να προβεί αμέσως σε επίσχεση εργασίας, επικαλούμενο τη μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του, και να απευθυνθεί στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, όπου ανήκει, για να ζητήσει και να λάβει το προβλεπόμενο επίδομα.

Μετέωρες απαιτήσεις

Ο κ. Μπακατσέλος ισχυρίστηκε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τα συνδικαλιστικά σωματεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ, ώστε να εκχωρηθούν υπέρ των εργαζόμενων μελών τους οι μελλοντικές απαιτήσεις της εταιρίας από την Γ΄ Διεύθυνση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (πρώην ΤΑΤΤΑ), ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, αλλά και τρέχουσες απαιτήσεις από διάφορους πελάτες.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξε, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να λάβουν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους, που σήμερα αντιστοιχούν τουλάχιστον σε οκτώ (8) μήνες.

Ωστόσο, παρέλειψε να αποσαφηνίσει ότι οι εν λόγω απαιτήσεις, κυρίως αυτές που αφορούν στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, δεν έχουν ακόμη γεννηθεί, καθώς δεν έχει ασκηθεί οποιοδήποτε ένδικο μέσο για την είσπραξή τους.

«Το πρώτο μας μέλημα είναι οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Μπακατσέλος προς τους απλήρωτους και εξουθενωμένους μισθωτούς, που συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του «Αγγελιοφόρου», στην οδό Δαναΐδων 4, για να ακούσουν με έκδηλη αμηχανία την αναγγελία πτώχευσης της εταιρίας.

«Το καλύτερο για εσάς…»

Στις σποραδικές διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν, ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπακατσέλου απάντησε με νηφαλιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς αποφασίσαμε με γνώμονα το καλύτερο για εσάς…». Ακόμη και στις αιτιάσεις για τη μη καταβολή αποζημιώσεων, ο επικεφαλής της εργοδοσίας αρκέστηκε με ψυχραιμία να πει: «Πιστεύω πως θα πάρετε κάποια στιγμή τα δεδουλευμένα σας… Δεν ξέρω όμως πότε…».

Τα συνδικαλιστικά σωματεία

Φλογερή ανακοίνωση κατά της οικογένειας Μπακατσέλου, αλλά και των Φώτη Μπόμπολα και Σταύρου Ψυχάρη εξέδωσαν αργά το απόγευμα τα συνδικαλιστικά σωματεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ, κάνοντας λόγο «αναξιοπρεπές τέλος της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος”» με την υπογραφή οικογένειας Μπακατσέλου.

Τα τρία σωματεία επικρίνουν τον επιχειρηματία Βασίλειο Μπακατσέλο, έσχατο των εκπροσώπων της εργοδοσίας, επειδή, εκτός των άλλων «δε δίστασε να υποκριθεί ότι διαπραγματεύεται για “βιώσιμη λύση” παίζοντας με τις ελπίδες του προσωπικού και κρατώντας το σε ιδιότυπη ομηρία, ενώ, όπως φέρεται ότι ο ίδιος ομολόγησε, είχε αποφασίσει από καιρό να οδηγήσει την ΕΒΕ ΑΕ σε πτώχευση».

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΘ και η ΕΤΗΠΤΘ καλούν όλους τους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» σε συνέλευση την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος).

280 εκκαθαρίσεις σε 3 χρόνια

Υπενθυμίζεται ότι ο «Αγγελιοφόρος» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως ημερήσια πολιτική εφημερίδα, συνοδευόμενη από μικρές αγγελίες, πριν από 19 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 1996, μετά την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Από τις αρχές της κρίσης έως σήμερα η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» έχει απολύσει ή έχει οδηγήσει σε εθελούσια έξοδο συνολικά 280 εργαζόμενους. Κατά τα τελευταία τρία (3) έτη η εφημερίδα έχει διακόψει την έκδοσή της συνολικά τέσσερις (4) φορές, για να επανέλθει και πάλι σε κυκλοφορία στις αρχές Σεπτεμβρίου 2015, βασιζόμενη στην προσφορά εθελοντικής – ως επί το πλείστον – εργασίας από το 75% του εναπομείναντος προσωπικού. Το υπόλοιπο 25% των εργαζομένων ασκεί από τις αρχές του καλοκαιριού επίσχεση εργασίας ή έχει λάβει άδεια άνευ αποδοχών.
https://agelioforum.wordpress.com/

Στην παρέλαση σημαιοφόρος… ο κυρ-Αλέκος πάνω στο κανόνι !

Καλά, δεν πίστευα στα μάτια μου ! Εκεί που περνούσαν τα «Σινούκ» πάνω από το κεφάλι μου, τι να δω; Στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου ήταν κι ο κυρ-Αλέκος. 

Ο γνωστός Αλέξανδρος Μπακατσέλος, που δεν πληρώνει, που «πιστολιάζει» εργαζόμενους, προμηθευτές, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και γενικά όποιον περνάει κάτω από τα γραφεία του «Αγγελιοφόρου».

Σημαιοφόρος, μάλιστα, με μια σημαία ψηλότερη κι από το Makedonia Palace. Αφού φοβήθηκα μην πιαστεί ο έλικας από το «Σινούκ» κι έχουμε κανένα ατύχημα… Αλλά οι πιλότοι ήξεραν ότι θα παρελάσουν τέτοια τεθωρακισμένα και πέταγαν πιο ψηλά…

Δεν ήταν σημαιοφόρος με τους ανάπηρους πολέμου, ήταν στην ομάδα των τεθωρακισμένων αρμάτων, αγκαλιασμένος με το κανόνι. Από τους καλούς κανονιέρηδες, που ξέρουν καλά πώς είναι να μην πληρώνουν. Βρε, μπας και να τον στείλουμε στη Μέρκελ να την «κανονιάσει» κι αυτή;

Μας κανόνι-α-σε…

Τον έκαναν σημαιοφόρο εκτάκτως, γιατί μια μέρα πριν, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, έβγαλε το κανόνι και… μπαμ! Καθάρισε με μιας την εταιρία του, εκδοτική εταιρία που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο» και άλλα έντυπα. Και μας εξέδωσε όλους τους εργαζόμενους κανονικά…

Αφού, να φανταστείτε, μάλωσε με το πεζικό, γιατί τους έλεγε ότι έχει καλύτερο οπλικό σύστημα απ’ αυτούς. Κάποιοι πολίτες αντέδρασαν για την έκτακτη συμμετοχή της οικογένειας των Μπακατσελοκανονιέρηδων. Αλλά αφού δεν έβγαλε τα απορριμματοφόρα ο Μπουτάρης, τι να κάνουμε, έπρεπε να αντικατασταθούν τα σκουπιδιάρικα…

Παραστάτρια η κ. Τίμη!

Το ύφος της παρέλασης τού το έμαθε η γυναίκα του, η Τίμη Μπακατσέλου, αυτή με τις φιλανθρωπίες, τα γκαλά και τις δεξιώσεις.

Α, δε σας είπα, δίπλα παρέλασε κι αυτή, παραστάτρια, με μια τουαλέτα όλα τα λεφτά (μιας αποζημίωσης ενός εργαζόμενου του «Αγγελιοφόρου»), χωρίς τα κολιέ βέβαια (γιατί αυτά αξίζουν ακόμη μια αποζημίωση). Τώρα, από κάτω τι φοράει, δεν ξέρω, μπορεί ένα μισθουλάκο βρακί!

Ήταν όλοι, σύσσωμοι: Νικόλας, Τζώρτζης, εκείνος ο Μπιλ ο τελευταίος, που έριξε τη χαριστική βολή στον «Αγγελιοφόρο», κι από πίσω οι μαγείρισσες της οικίας Μπακατσέλου, οι καθαρίστριες, οι κηπουροί, οι body guards και όλοι οι ακόλουθοι της οικογένειας.

Αυτοί δεν ήθελαν οι καημένοι να παρελάσουν, αλλά τι να κάνουν! Τους είπαν «αν δεν έρθετε, θα πάθετε ό,τι έπαθαν οι άλλοι»! Άφησε η μαγείρισσα το φαΐ στη φωτιά και πήγε…

Αφού κι ο Μπουτάρης δεν ήξερε ότι θα βγουν και, όταν τους είδε, πέταξε τη γραβάτα!

Λίφτινγκ στις μύτες…

Τους περιμέναμε στους επισήμους και τους είδαμε με τα κανόνια και τις πιστόλες! Βλέπετε, οι κύριοι Μπακατσελαίοι είναι επίσημη βιομηχανική οικογένεια της Θεσσαλονίκης… Έκαναν ένα ωραίο λίφτινγκ τόσα χρόνια μέσα από τον «Αγγελιοφόρο». Έφτιαξαν το προφίλ τους τέλειο. Τι μύτες, τι αφτιά, τι ζυγωματικά, τι στήθη!

Αφού κατά λάθος οι μύτες έφτασαν τόσο ψηλά, που δεν μπορούσαν να μπουν από την πόρτα. Φυσικά, δεν άλλαξαν ξανά τις μύτες, έφτιαξαν πόρτες παραγγελία σε όλα τα σπίτια. Και στο σκάφος άλλαξαν πόρτες… Αλλά μια μέρα – καλοκαίρι θυμάμαι – ξεκινούσε το δεκάδες μέτρα σκάφος για κρουαζιέρα και νόμιζα ότι ήταν ιστιοφόρο. Είχε καμιά έξι – εφτά μύτες προς τα πάνω! Πού να τις βάλουν οι άνθρωποι; Έβγαλαν όλη την κρουαζιέρα τ’ ανάσκελα. Αλλά, «οι μύτες δε θα πειραχτούν», είπε επιτακτικά η κ. Τίμη.

Οι Καπουλέτοι

Ο «Αγγελιοφόρος» έκλεισε, οδεύει σε πτώχευση, χωρίς να αποζημιώσει κανέναν, χωρίς να πληρώσει όσα οφείλει στους δεκάδες πιστωτές του και αφήνοντας στο δρόμο τόσους εργαζόμενους.

Μήπως, εκτός από τις μύτες, έγινε λάθος και στα χέρια και δε φτάνουν στις τσέπες σου, κυρ-Αλέκο;

Αλλά, παρακαλώ, μετά την παρέλαση, μήπως σας δούμε και σε όπερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Οι Μπακατσελαίοι και οι Καπουλέτοι»;
https://agelioforum.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: