Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Οι γύπες των funds πίσω από την εμπλοκή για τους πλειστηριασμούς

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Ξένα κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων κρύβονται πίσω από την εμπλοκή με τους δανειστές, που ζητούν άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Ξένα κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες συμβούλων και
διαχείρισης ακινήτων που θέλουν να εισβάλουν στην εγχώρια αγορά κρύβονται πίσω από τις πιέσεις του κουαρτέτου για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας στην Ελλάδα.

Αποκαλυπτικοί των προθέσεων αλλά και των ακραίων πιέσεων των δανειστών είναι οι διάλογοι που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα το «Εθνος» ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Ελληνική πλευρά: Η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σοκ. Έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ. ‘εχουν μειωθεί 40% τα εισοδήματα, η ανεργία είναι στο 26%. Δεν αντέχει να υποστεί και άλλο σοκ αυτό της απώλειας της κύριας κατοικίας

Τρόικα: Να μην υπάρχει περιορισμός στους πλειστηριασμούς παρά μόνο για τα φτωχά στρώματα. Έτσι οι τράπεζες θα μπορούν να απειλούν με εξώσεις για να πληρώνουν τα δάνεια τους.

Ελληνική πλευρά: Το 80% των διαμερισμάτων στην Ελλάδα είναι κάτω από τα 120 τμ. Η ελληνική μεσαία τάξη δεν είναι όπως της Αγγλίας με διαμερίσματα άνω των 300 τ.μ. ή μονοκατοικίες. Η άρση των πλειστηριασμών δεν διευκολύνει ούτε τις τράπεζες.

Τρόικα: Με τις προτάσεις σας δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, που επικαλείται στελέχη με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στα κοκκινα δάνεια, η τρόικα θέλει να δημιουργήσει μια νέα αγορά στην Ελλάδα από κατοικίες που θα βγαίνουν στο σφυρί.

Η αγορά αυτή θα συμπληρώνεται από κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Μοχλό εισόδου των εταιρειών αυτών στη χώρα θα αποτελέσουν οι πρώτοι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων απο τις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες σε γενικές γραμμές δεν έχουν εμπειρία για να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση μαζικών πλειστηριασμών. Οπότε είτε θα πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε γύπες και θα αναλάβουν να κάνουν τη δουλειά, είτε θα προσλάβουν ξένες εταιρείες για να προχωρήσουν στη διαδικασία.

Η μεγάλη προσφορά ακινήτων σε πλειστηριασμό θα καταποντίσει τις τιμές των ακινήτων και αμέσως θα υπάρξουν ευκαιρίες για φτηνές αγορές.

Ταυτόχρονα οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια από τους γύπες θα νοικιάζουν τα σπίτια που βγήκαν σε πλειστηριασμό ακόμη και στους πρώην ιδιοκτήτες τους…

Για την ώρα αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό για όσους υπαχθούν στον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη.

Αυτό το χάσμα θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν σήμερα το μεσημέρι οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του νέου ραντεβού τους.

Δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση στο θέμα, όπως υποστήριξε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ (σ.σ. στο τραπέζι έχει έχει πέσει και πρόταση για 60.000 ευρώ), να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ. Σε ότι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τα 35.000 ευρώ (οικογενειακό), και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.


  • Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Εθνους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom