Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Στο έλεος του τυφώνα "Πατρίσια" το Μεξικό

Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΛΗΤΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αμερική πλήττει ήδη από τη 01.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), το Μεξικό, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν την πιθανότητα μεγάλων καταστροφών (κυρίως στην ενδοχώρα), παρά την εξασθένηση των ανέμων.


Η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 325 χλμ./ώραΜέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για εκτεταμμένες πλημμύρες, ενώ απουσιάζουν αναφορές για νεκρούς. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση χιλιάδων κατοικιών λόγω ζημιών στο τοπικό δίκτυο από την πτώση δέντρων. Όπως μετέδωσε το CNN, ο τυφώνας «Πατρίσια» έχει πλέον υποβαθμιστεί στην κατηγορία «4» (από «5)» και σύμφωνα με το αμερικανικό «National Hurricane Center» αναμένεται να εξασθενίσει σε τροπική καταιγίδα.

Οι Αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή, με δυνάμεις του στρατού να είναι έτοιμες να επέμβουν, όπου χρειαστεί. Σύμφωνα με το NBC, σε ισχύ παραμένει η εντολή για την εκκένωση παραθαλάσσιων περιοχών και πεδινών τμημάτων σε τρεις πολιτείες (Jalisco, Colima και Guerrero), οι οποίες έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η «Πατρίσια» από το Διάστημα

Ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι ανήρτησε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) στο Twitter φωτογραφίες και video του τυφώνα «Πατρίσια», όπως αυτός φαίνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό(ISS).

Ο τυφώνας καλύπτει μεγάλο τμήμα του Μεξικού.





«Πρόσεχε εκεί κάτω Μεξικό», το μήνυμα που συνοδεύει τις φωτογραφίες.


Σε επιφυλακή οι Αρχές

Σήμερα το πρωί, ο Μιγκέλ Οσόριο Τσονγκ, γραμματέας της κυβέρνησης (με αρμοδιότητες αντίστοιχες με αυτές υπουργού Εσωτερικών), ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι «θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση με τον πρόεδρο Πένια, για να καταγράψουμε την τρέχουσα κατάσταση καθώς και τις περαιτέρω δράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους (φορείς)».



Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Ο τυφώνας Πατρίσια είναι στην ακτή του Μεξικού. Μην βγαίνετε έξω. Προστατεύστε τους εαυτούς σας και ακολουθήστε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Έχω το μυαλό μου σε εσάς», το μήνυμα του Ενρίκε Πένια Νιέτο προς τους πολίτες μέσω Twitter.



Θυελλώδεις άνεμοι

Οι πρώτες καταστροφές από τον Τυφώνα «Πατρίσια» σημειώθηκαν στην παραθαλάσσια επαρχία Jalisco. Φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στα social media από την μεξικανική αστυνομία.





Ο τυφώνας «Πατρίτσια» προσεγγίζει τις ακτές του Μεξικού
Ο τυφώνας «Πατρίτσια» προσεγγίζει τις ακτές του Μεξικού


Η πορεία του τυφώνα
Η πορεία του τυφώνα




Ο τυφώνας με το όνομα «Πατρίσια» είχε τοποθετηθεί στην κατηγορία 5 (την υψηλότερη στην αντίστοιχη κλίμακα) και η ταχύτητα των ανέμων του ξεπέρασε τα 325 χιλιόμετρα. Περισσότεροι από 400.000 πολίτες κινδύνευαν άμεσα, σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές.















Όπως μετέδωσε το CNN, πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό. Οι άνεμοι ήταν τόσο δυνατοί που «θα μπορούσαν να σηκώσουν ένα αεροπλάνο στον αέρα και να το κάνουν να πετάξει», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Claire Nullis. 

Η εκκένωση των πολιτειών συνεχίζεται ακόμα, ενώ αρκετοί κάτοικοι που επέλεξαν να μην αποχωρήσουν, συγκέντρωσαν τρόφιμα κι άλλες προμήθειες.

Οι ισχυρότεροι τυφώνες της πρόσφατης ιστορίας:

1979, τυφώνας Tip (305 χιλιόμετρα), που σκότωσε 99 ανθρώπους στον Ειρηνικό, κυρίως στην Ιαπωνία.
1980, τυφώνας Allen (305 χιλιόμετρα), προκάλεσε 300 θανάτους στην Αϊτή και μεγάλες ζημιές στο Τέξας.
1991, κυκλώνας του Μπαγκλαντές, γνωστός ως 02B, προκάλεσε το θάνατο 138.000 ανθρώπων, ενώ 10 εκατομμύρια έμειναν άστεγοι.
1991, κυκλώνας Odisha ο ισχυρότερος που καταγράφηκε ποτέ στον Ινδικό Ωκεανό, σκότωσε 10.000 ανθρώπους.
2005, τυφώνας Κατρίνα (280 χιλιόμετρα), σκότωσε 1.836 στη Λουιζιάνα και τον Μισσισιπή. Προκάλεσε ζημιές 81,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
2005, τυφώνας Wilma (295 χιλιόμετρα), σκότωσε 87 στην Καραϊβική και στον Κόλπο του Μεξικό. 
2013, τυφώνας Haiyan (315 χιλιόμετρα), ο ισχυρότερος που καταγράφηκε στο έδαφος, σκότωσε 6.300 ανθρώπους και κατέστρεψε ολόκληρες περιοχές των Φιλιππίνων.
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom