Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Tο Eurogroup ξεκίνησε και μάλλον πάει για... "ναυάγιο"!

Μόλις (21:50) τελείωσε άδοξα! Ες αύριον τα σπουδαία...

Ξεκίνησε πριν από λίγο το πολυαναμενόμενο Eurogroup,στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπούν ο ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα τίποτα δεν προμηνύει αίσιο τέλος... ένα "ναυάγιο" θεωρείται ως η πιθανότερη κατάληξη...

Νωρίτερα σήμερα:


Ολοκληρώθηκε μετά από τουλάχιστον έξι ώρες η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των Θεσμών Ζ.Κ. Γιούνκερ, Μ.Ντράγκι και Κρ.Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις στον τύπο ενώ αναμένονταν να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης,

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις θα επαναληφθούν αύριο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η τελευταία και αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο εγγύτατο μέλλον.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.

Επισημαίνουν από την κυβέρνηση πως οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.

Και το ζουμί για την ελληνική κυβέρνηση είναι παρακάτω, καθώς καταλήγουν λέγοντας πως η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ ήταν εξαιρετικά σκληρή και μάλιστα πολλοί από το κυβερνητικό περιβάλλον έλεγαν χαρακτηριστικά πως η διαπραγμάτευση στις Κάννες με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου ήταν παιδική χαρά σε σχέση με τη σημερινή.

Μπροστά σε αυτή τη νέα εμπλοκή, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει την Πέμπτη πρωτοβουλίες για πολιτική επίλυση του θέματος, αν και το Βερολίνο δεν δείχνει διατεθειμμένο η Μέρκελ να έχει νέα τριμερή συνάντηση με Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προσέρχονταν στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ουδείς δεν έδειξε αισιόδοξος για μία συμφωνία στο αποψινό Eurogroup.

υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στον χώρο όπου θα γίνει το Eurogroup ότι οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ζήτημα δεν προχώρησαν τόσο ώστε τα μέρη να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σήμερα. Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομιών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι δεν έχει την αίσθηση πως έχουν αλλάξει πολλά από τη Δευτέρα.

Θα δουλέψουμε για να βρούμε μία λύση, η οποία είναι αναγκαία, αλλά και πιθανή, δήλωσε πριν από λίγο ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές και υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι πιθανό η νύχτα να είναι μεγάλη πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ανατροπή ξεκίνησε όταν τα ξημερώματα της Τετάρτης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου μία νέα πεντασέλιδη πρόταση των δανειστών, πολύ πιο σκληρή από την προηγούμενη, κάτι που προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση, αλλά και την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom