Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ες αύριον τα σπουδαία σε έκτακτο Eurogroup! - Αντικρουόμενες δηλώσεις εκατέρωθεν

"Έντονες προσπάθειες Γιούνκερ για να υπάρξει συμφωνία τη νύχτα και να επικυρωθεί από το Eurogroup το πρωί. Κρίσιμη συνεδρίαση της ECB αύριο", έγραψε πριν από λίγο ο Νίκος Χατζηνικολάου στο λογαριασμό του στο twitter.

Μία ώρα διήρκησε η κρισιμότατη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν τις νέες ελληνικές προτάσεις που κατέθεσε το Μαξίμου νωρίς το απόγευμα και το οποίο αφήνει όλα τα σενάρια πλέον ανοιχτά ακόμα και εκείνο της συμφωνίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, μία νέα συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου τις ελληνικές προτάσεις,ενώ ζητήθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Η νέα πρόταση που ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτεθυσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.

Επισημαίνεται και επίσημα όπως χτες διέρρεαν κυβερνητικές πηγές πως η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, από τα πλέον επίσημα χείλη εκείνα του πρωθυπουργού, η Ελλάδα προτείνει διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να υπάρξει πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων). Αυτό δήλωσε πριν από λίγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς, πάντως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Με τη νέα πρόταση αυτή θεωρείται πως η Ελλάδα επιχειρεί να αφήσει εκτός από μία ενδεχόμενη συμφωνιά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς καλεί τον ESM να καλύψει τις ανάγκες του, που σημαίνει και τις πληρωμές προς το ΔΝΤ. Με αυτή την πρόταση επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του NewsIt πως όλες οι πλευρές ψάχνουν με γοργούς ρυθμούς και άκρως παρασκηνιακά να αφήσουν τους σκληρούς του ΔΝΤ εκτός συμφωνίας.

Επίσης για πολλούς αυτή η ελληνική πρόταση θεωρείται πως η κυβέρνηση αποδέχεται όλη την πρόταση των δανειστών οπως αυτή διαμορφώνεται από τον κ. Γιούνκερ, δηλαδή με ΦΠΑ στα ξενοδοχεία 13% από 23% και εξαίρεση του ΕΚΑΣ από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Μετά τη νέα πρόταση της Ελλάδας, έχει σημάνει συναγερμός και στη Γερμανία, με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να έχει έκτακτη σύσκεψη με τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πριν την έναρξη του έκτακτου Eurogroup που ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις 20:00.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φέρεται να ξεκαθάρισε στην έκτακτη σύσκεψη πως η νέα πρότασης της Ελλάδας θα μπορεί να εξεταστεί εάν η Αθήνα ακυρώσει το δημοψήφισμα. Χωρίς τόσο σκληρά λόγια, η Μέρκελ σύμφωνα με το Reuters φαίνεται να δήλωσε πως δεν μπορεί να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας για νέα βοήθεια πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Οι Γερμανοί θεωρούν πως ακόμα κι αν κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη νέα ελληνική πρόταση και υπάρξει και συμφωνία, τι θα συμβεί εάν το δημοψήφισμα δείξει όχι.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει όλα τα σενάρια για το δημοψήφισμα και δεν αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο εάν υπάρξει μία καλή συμφωνία για την Ελλάδα.

Μόλις τώρα ο Δραγασάκης δήλωσε στην ΕΡΤ1 ότι πρότεινε στον Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία...


Ντάισελμπλουμ: Σκληρότεροι όροι σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος το οποίο εκπνέει σήμερα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Ακόμη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι θα σταλεί νέα επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup αύριο.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης διεμήνυσε ότι οι όροι που θα προβλέπει το ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα μπορεί να είναι σκληρότεροι.

Η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ.

Reuters: O Σόιμπλε θα ζητήσει από την ΕΚΤ να μην αυξήσει το ELA στις ελληνικές τράπεζες

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε μια συζήτηση με γερμανούς βουλευτές την Τρίτη ότι θα συμβούλευε τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αυξήσει το ELA, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο οι συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Πρωθυπουργός Μάλτας: Οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αναστείλουν το δημοψήφισμα αν...

«Οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αναστείλουν το δημοψήφισμα αν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup απαντήσουν θετικά στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόσεφ Μούσκατ, σύμφωνα με την «Time of Malta».

«Σήμερα το απόγευμα η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και πληροφορούμαι ότι αν αυτή η αίτηση ικανοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει εκστρατεία υπέρ του ‘ναι’ ή να αναστείλει το δημοψήφισμα της Κυριακής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γιούνκερ: Στην Αθήνα συμβαίνουν πράγματα για τα οποία δεν είστε προετοιμασμένοι...

Μία δήλωση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά έκανε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Ελλάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Γιούνκερ είπε, σύμφωνα με τη Le Monde:

«Σημαντικά γεγονότα για τα οποία δεν είστε προετοιμασμένοι συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα γεγονότα αυτά είναι πιθανό να παράγουν αποτελέσματα και δεν ταιριάζουν με αυτά που γράφετε σήμερα».

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Κομισιόν έφυγε βιαστικός από τη συνέντευξη Τύπου.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, κ. Γκάμπριελ δήλωσε πως για να εξεταστεί η νέα πρόταση πρέπει να ακυρωθεί το δημοψήφισμα.

Στουμπ: Όχι στην παράταση του προγράμματος και στο κούρεμα

Το «όχι» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την παράταση του προγράμματος και για κούρεμα του χρέους ανακοίνωσε μέσω twitter ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο κ. Στουμπ έγραψε στο twitter:

«Το Eurogroup ολοκληρώθηκε. Η επιστολή του κ. Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Παράταση του προγράμματος και το κούρεμα δεν είναι πιθανά. Το αίτημα όμως για πρόγραμμα με τον ESM πάντα αντιμετωπίζεται μέσα από τις συνήθεις διαδικασίες»


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε σε όλους όσους ζητάνε να ακυρωθεί το δημοψήφισμα ότι αυτό δεν γίνεται γιατί έχει αποφασιστεί από την Βουλή και δεν προβλέπεται ακύρωσή του....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom