Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Τραπεζική αργία σήμερα (bank holiday)! Γιορτάζουν ο... άγιος ELA,η... αγία ΕΚΤ,οι... όσιοι Ντράγκι,Γιούνκερ,Λαγκάρντ,Σόιμπλε,Μέρκελ και οι...

... μεγαλομάρτυρες Βενιζελοσαμαράδες,Στουρναραίοι,ΓΑΠ κλπ.
update: από τις 12:30 το μεσημέρι τα περισσότερα ΑΤΜ δίνουν χρήματα(60 ευρώ)
Συνήθως οι γιορτές κρατάνε 40 μέρες! λέτε;
Εδώ τελειώνει η πλάκα κι αρχίζει το δραματικό ρεπορτάζ...

Capital Controls: Κλειστές τράπεζες για 6 εργάσιμες μέρες και με 60 ευρώ όριο αναλήψεων  προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες από σήμερα Δευτέρα. Θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι τις 06/07. Δεν θα ανοίξει ούτε το χρηματιστήριο.Οριο αναλήψεων 60 ευρώ. Από Τρίτη θα λειτουργήσουν κανονικά τα ATMs.

Ξεκινούν οι έλεγχοι κεφαλαίων (Capital Controls) από σήμερα Δευτέρα στις ελληνικές τράπεζες για να αντιμετωπιστούν οι εκροές καταθέσεων και να αποφευχθεί ο πανικός. Κλειστό θα είναι και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως τις 6 Ιουλίου και το ημερήσιο όριο ανάληψης ανά κάρτα θα είναι 60 ευρώ, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,που εκδόθηκε χτες αργά το βράδυ.

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς και οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα υποκαταστήματα που θα είναι ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν μόνο τους συνταξιούχους.

Επίσης σήμερα δεν θα υπάρχει πρόσβαση ούτε στα ATMs για τεχνικούς λόγους, καθώς πρέπει να γίνει προσαρμογή στις νέες αποφάσεις. Οπότε ATMs θα έχουμε ξανά από Τρίτη.

Η επιβολή capital controls έχει στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ με τη μορφή τραπεζικής αργίας (bank holiday), ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα.

Η τραπεζική αργία προβλέπεται με την  παρακάτω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(ρε μεγαλεία ο Παυλόπουλος,δεν προλαβαίνει να υπογράφει ΠΝΠ!!!).

Νωρίτερα χτες είχε δημιουργηθεί σύγχυση με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Αρχικά μεταδόθηκε ότι θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων, ωστόσο στη συνέχεια το διέψευσε. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η απόφαση για... έλεγχο κεφαλαίων.

Τι είναι τα Capital Controls
- Τα capital controls είναι η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες.
- Τα capital controls είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με μια από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκείνη της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.
- Η απόφαση για capital controls λαμβάνεται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια, ως ύστατο μέτρο θωράκισης της οικονομίας.
- Όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο του 1993, την αρμοδιότητα για τα capital controls την έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά η απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συναινέσει ο υπουργός Οικονομικών και δεν χορηγήσει τη σχετική έγκριση η Κομισιόν.
- Τα capital controls επιβάλλονται μόνο όταν υπάρχει φόβος πως οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν μπροστά σε ένα μαζικό κύμα φυγής καταθέσεων.
- Για να επιβληθούν τα capital controls θα πρέπει προηγουμένως η ΕΚΤ να έχει σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες μέσω του ELA.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Capital Controls

ΔΗΛΩΣΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1

Τα ΑΤΜ των τραπεζών έχουν στεγνώσει από χρήματα και δεν χρειάστηκε η επιβολή capital controls για να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουικ που μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι μέχρι στις 12:00 το μεσημέρι τα ΑΤΜ να έχουν εφοδιαστεί κανονικά με ρευστό. Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές, δεν θα εξυπηρετούν στα γκισέ τους πολίτες, τα ΑΤΜ, τουλάχιστον όπως υπόσχεται η κυβέρνηση θα έχουν χρήματα ώστε να μπορούν όσοι θέλουν να κάνουν ανάληψη έως 60 ευρώ.

2 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Δεν υπάρχουν σχόλια Δημήτρη μου .Κι αν υπαρξουν δεν φτουράνε μπρος στην τραγική πραγματικόητα της οποίας την διάρκεια και εξέλιξη, η δική μου φαντασία τουλάχιστον δεν μπορεί να οραματιστεί.

Σας εύχομαι να παραμείνετε αταλάντευτα καλά με κυρίαρχο του παιχνιδιού στην καθημερινότητά σας ποιον άλλον;;; Τον φίλο μου.

zeidoron dtsoukas είπε...

Καλημέρα Λυγερή μου! Δεν ξέρω γιατί,αλλά εγώ παραμένω αισιόδοξος και πιστεύω πως θα βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους ώστε η Ελλάδα και οι Ελληνες να μην γυρίσουν 70 χρόνια πίσω... Δεν μας αξίζει τέτοια τύχη,ούτε όμως και να μας μεταχειρίζονται οι δήθεν "εταίροι" μας λες και δουλεύουμε στα σκλαβοπάζαρα της Μανωλάδας...

Κάποιοι στιγμή πρέπει να καταλάβουν οι τοκογλύφοι,δικοί μας και ξένοι,πως δεν πάει παρακάτω... είμαστε και μεις άνθρωποι,δουλέψαμε και δουλεύουμε περισσότερες ώρες ημερησίως από πολλούς Ευρωπαίους κι έχουμε δικαίωμα στη ζωή και δεν επιτρέπεται το 2015 να γίνονται τα ελληνόπουλα οικονομικοί μετανάστες...

Ψυχραιμία,πάνω απ' όλα,οι γονείς μας είχαν περάσει χειρότερα κι άντεξαν...

Read more: Go to TOP and Bottom