Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

"Διάγγελμα"-έκκληση Γιούνκερ προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση


Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Εκτάκτως στις 12:45 τοπική ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν θα απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό, "για να σπάσει τον φαύλο κύκλο της παραπληροφόρησης και να κάνει μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου", όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, δημοσιοποίησε χθες το κείμενο της
πρότασης των θεσμών, όπως είχε διαμορφωθεί στις συζητήσεις της Παρασκευής μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών, πριν ο πρωθυπουργός ανακαλέσει τους Έλληνες διαπραγματευτές.
Το κείμενο αυτό είναι βελτιωμένο σε σχέση με αυτό που η κυβέρνηση επισυνάπτει στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, ενώ τα τρία συνολικά κείμενα μαζί με το κείμενο της πρότασης της κυβέρνησης προς τους θεσμούς έχουν ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους και πάντως όχι τόσες που θα δικαιολογούσαν την αποχώρηση της Ελλάδας από τις διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα εξηγήσει ότι υπήρχαν συζητήσεις και για το χρέος, ενώ η χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας ήταν εξασφαλισμένη για το πεντάμηνο της παράτασης με 15,5 δισ. αλλά και εγγυήσεις για τις τράπεζες, τη στιγμή που 35 δισ. για την ανάπτυξη ήταν ήδη έτοιμα προς διάθεση στην Ελλάδα.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα εξηγήσει τους κινδύνους που δημιουργεί η ανεύθυνη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και πως το δημοψήφισμα είναι άνευ αντικειμένου.
Η πρόταση των δανειστών, το πρόγραμμα και οι δόσεις μαζί με τα μέτρα παύουν να υφίστανται και από την 1η Ιουλίου η κατάσταση μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Θα επαναλάβει ότι η Ευρώπη θέλει την Ελλάδα στους κόλπους της, αλλά εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Ανεύθυνες πολιτικές οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και οι διαρθρωτικές στρεβλώσεις κρατούν την χώρα σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ύφεση. Εδραιωμένα συμφέροντα μάχονται κάθε αλλαγή και στο κοινό επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι άλλοι λαοί θα πληρώνουν εσαεί για την ελληνική κακοδιαχείριση.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι μειώθηκαν στο ελάχιστο και η κυβέρνηση αφέθηκε να τους πετύχει με ό,τι μέσα επιθυμούσε, αρκεί να είχαν πραγματιστική τεκμηρίωση.
Ο Γιούνκερ θα εξηγήσει ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον και τι ρισκάρει ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες στην χώρα έχουν εκτεθεί εξαιρετικά στον ELA και μετά από ένα όχι θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση ή εκκαθάριση και συνεισφορά των καταθετών - εκτός και αν η κυβέρνηση εισαγάγει εθνικό νόμισμα - το οποίο βεβαίως δεν θα έχει καμία αξία.
Οι κοινοτικοί εκτιμούν ότι αν η κατάσταση της αβεβαιότητας παραταθεί, η οικονομία θα καταστραφεί, οι επιχειρήσεις θα κλείσουν και η ανεργία θα εκτιναχθεί. Η Κομισιόν έχει πλάνο για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, διαχειριζόμενη κονδύλια για φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα.
Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις επιλογές που έχει. Κοινοτικοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει παραπληροφόρηση για τι αποφασίζεται στην Ευρώπη και πως τα δεδομένα διαστρέφονται. Αυτό και σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom